Τα διαμάντια, θεωρούνται ως ορυκτοί κρύσταλλοι αρκετά σπάνιοι και μοναδικοί κυρίως λόγω της χημικής τους σύστασης. Αποτελούνται εξ’ ολοκλήρου από άνθρακα, αν και υπάρχει η πιθανότητα να περιέχουν και μικρές ποσότητες άλλων χημικών στοιχείων τα οποία μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα και το σχήμα τους. Τα διαμάντια, μπορούν να σχηματιστούν σε πολύ συγκεκριμένες  θερμοκρασίες και πιέσεις. Οι πιο ιδανικές συνθήκες για τον σχηματισμό τους, βρίσκονται αρκετά πιο κάτω από την επιφάνεια της γης. Τα διαμάντια δηλαδή, κρυσταλλοποιούνται στα 150 με 300 χλμ κάτω από την επιφάνεια τη γης υπό μεγάλες πιέσεις (45 με 60 kbar) και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες (1500 με 1800 βαθμούς κελσίου). Εάν η σχέση μεταξύ θερμοκρασίας και πίεσης αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τότε τα κρύσταλλα μπορεί είτε να καούν είτε να μετατραπούν σε γραφίτη.

Αν και οι περισσότεροι πολύτιμοι λίθοι ταξινομούνται σε κατηγορίες, τα διαμάντια λόγω των ιδιοτήτων τους αποτελούν ουσιαστικά μια ξεχωριστή κατηγορία μόνα τους καθώς αποτελούν αδιαμφισβήτητα τον πιο γνωστό και τον πιο εύκολα αναγνωρίσιμο πολύτιμο λίθο. Το διαμάντι, είναι το πιο σκληρό φυσικό στοιχείο της γης καθώς η σκληρότητα του στην κλίμακα Mohs (κλίμακα μέτρησης σκληρότητας ορυκτών)  ανέρχεται σε 10, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε σχέση με το ζαφείρι και το ρουμπίνι που αποτελούν τους δεύτερους πιο σκληρούς πολύτιμους  λίθους στη συγκεκριμένη κλίμακα, το διαμάντι είναι 145 φορές πιο σκληρό από αυτά. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η λέξη διαμάντι προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «άδαμας» έναν όρο ο οποίος χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει ένα σκληρό υλικό. Σε ότι αφορά την αξία τους, αυτή προσδιορίζεται από τέσσερις παραμέτρους, τις επονομαζόμενες «The Four C’s-the Carat  Weight, the Clarity, the Color and the Cut».

Καράτια

Το βάρος των διαμαντιών, μετράται σε καράτια (Carat Weight) . Η μέτρηση του βάρους σε καράτια, τέθηκε σε ισχύ στην Ευρώπη από το 1907 και στις Η.Π.Α. από το 1913. Στο μετρικό σύστημα, 1 καράτι ισούται με 0,200 χιλιοστά γραμμαρίου (δηλαδή 5 καράτια ισούνται με 1 γραμμάριο), ενώ τα διαμάντια που ζυγίζουν κάτω από 1 γραμμάριο το βάρος τους αναφέρεται σε πόντους. Για παράδειγμα, ένα διαμάντι 0,10 καρατίων, μπορεί να εκφραστεί και ως ένα διαμάντι 10 πόντων. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως τα καράτια των διαμαντιών δεν σχετίζονται με τα καράτια του χρυσού, καθώς τα καράτια του χρυσού, χρησιμοποιούνται ως μονάδα μέτρησης περιεκτικότητας χρυσού σ’ ένα κόσμημα.

carat

 

Καθαρότητα

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την αξία ενός διαμαντιού είναι και η καθαρότητά του (Clarity). Η  καθαρότητα ενός διαμαντιού, καθορίζεται κυρίως από τα έγκλειστα που περιέχονται μέσα σε αυτό. Με τον όρο έγκλειστα, εννοούμε τα εσωτερικά χαρακτηριστικά των διαμαντιού, τα οποία είτε υπάρχουν από την αρχή μέσα στα διαμάντια, είτε «σπάνε» την επιφάνειά τους και εισχωρούν μέσα σε αυτά. Τα έγκλειστα, τα οποία χαρακτηρίζονται αλλιώς και ως «εσωτερικές ατέλειες», σχηματίζονται πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από την κρυσταλλοποίηση του διαμαντιού και διαφέρουν από διαμάντι σε διαμάντι ως προς τον αριθμό, τη θέση, το μέγεθος, τη φυσικότητα και το χρώμα τους. Πιο συγκεκριμένα η καθαρότητα μετράται σε μια κλίμακα  μεγέθυνσης 10x (δηλαδή με μεγεθυντικό φακό). Τα διαμάντια δηλαδή ανάλογα με τον αριθμό των εγκλείστων που περιέχουν και με το εάν είναι ορατά με γυμνό μάτι ή όχι, κατατάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:

  • Internally Flawless (IF): Τα έγκλειστα της συγκεκριμένης κλίμακας δεν είναι ορατά ούτε με κλίμακα μεγέθυνσης 10x.Τα διαμάντια της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι τα πιο σπάνια και μεγάλης αξίας διαμάντια.
  • Very, Very Slightly (VVS): Τα έγκλειστα της συγκεκριμένης κλίμακας είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν ακόμα και μια κλίμακα μεγέθυνσης 10x.
  • Very Slightly (VS): Τα έγκλειστα της συγκεκριμένης κλίμακας είναι αρκετά μικρά σε μέγεθος και άλλες φορές είναι δύσκολο να εντοπιστούν με μια κλίμακα μεγέθυνσης 10x (VS1) ενώ άλλες φορές είναι εύκολο να εντοπιστούν (VS2).
  • Slightly Included (SI): Τα έγκλειστα της συγκεκριμένης κλίμακας είναι πολύ μικρά σε μέγεθος και είτε είναι εύκολο να εντοπιστούν υπό μεγέθυνση 10x (SI2) είτε είναι εύκολο να εντοπιστούν  υπό μεγέθυνση (10x) αλλά δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν με γυμνό μάτι (SI1).
  • Imperfect (I): Τα έγκλειστα της συγκεκριμένης κλίμακας είναι μεγάλα σε μέγεθος και αρκετά σε ποσότητα και είναι ορατά με γυμνό μάτι.

clarity

 

Χρώμα

Το χρώμα (Color) ενός διαμαντιού, εξαρτάται από κάποια χημικά στοιχεία όπως για παράδειγμα το βόριο, τον χαλκό και το αλουμίνιο καθώς και από την παρουσία κάποιων ατόμων του αζώτου, τα οποία αντικαθιστούν κάποια άτομα του άνθρακα. Τα πιο περιζήτητα διαμάντια είναι τα άχρωμα και είναι αυτά που χρησιμοποιούνται και περισσότερο στην κατασκευή κοσμημάτων ενώ μεγάλη ζήτηση έχουν και τα διαμάντια σε ροζ, μπλε, κόκκινο χρυσό, πορτοκαλί και Μπορντώ χρώμα. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως το χρώμα του διαμαντιού, ορίζεται ως η ποσότητα του χρώματος που μπορεί να είναι ορατή με γυμνό μάτι. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής (G.I.A.-Gemological Institute of America),τα διαμάντια σύμφωνα με το χρώμα τους χωρίζονται σε:

  • Άχρωμα (Colorless): Τα διαμάντια της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι άχρωμα και χωρίζονται σε υποκατηγορίες ανάλογα με τον εάν είναι διάφανα (Κατηγορίες D και E) ή εάν είναι σχεδόν διάφανα, (Κατηγορία F).
  • Σχεδόν άχρωμα (Near Colorless): Τα διαμάντια της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι σχεδόν διάφανα (Κατηγορία G), ή λευκά (Κατηγορία H) ή λευκά με λίγο χρώμα (κατηγορίες I και J).
  • Ελαφρώς χρωματισμένα (Slightly Tinted): Στα διαμάντια της συγκεκριμένης κατηγορίας εμφανίζονται ίχνη χρώματος (Κατηγορίες K,L και M).

color_graphic

 

 Κοπή

Η κοπή (cut) ενός διαμαντιού είναι μια εξίσου σημαντική παράμετρος προσδιορισμού της αξίας τους. Η λέξη κοπή, έχει αρκετές διαφορετικές έννοιες καθώς ουσιαστικά αναφέρεται στην «κατασκευή» του διαμαντιού. Πιο συγκεκριμένα, η κοπή του διαμαντιού, αποτελεί μια σειρά διαδικασιών, όπως για παράδειγμα είναι το πριόνισμα και η στίλβωση (γυάλισμα διαμαντιού) οι οποίες όταν ολοκληρωθούν δίνουν σχήμα στα διαμάντια. Υπάρχουν διάφορα είδη κοπής, με πιο γνωστή απ’ όλες την brilliant κοπή (brilliant cut) η οποία περιλαμβάνει διάφορα είδης κοπής όπως για παράδειγμα την pear κοπή, την κοπή σε σχήμα οβάλ (oval cut) και την κοπή σε σχήμα καρδιάς (heart shape). Άλλα είδη κοπής είναι η κοπή σε σχήμα τριαντάφυλλου (rose cut), καθώς και ο συνδυασμός διαφόρων ειδών κοπής (mixed cut). Για να κατανοήσουμε καλύτερα την κοπή ενός διαμαντιού, θα πρέπει να κοιτάξουμε ένα διαμάντι από το πλάι (profile).Καθώς κοιτάμε το διαμάντι από το πλάι, η κορυφή του διαμαντιού είναι γνωστή ως κορώνα (crown),το μέσο τμήμα του διαμαντιού, εκεί δηλαδή που συναντώνται η κορώνα και ο κώνος είναι γνωστό ως ζώνη (girdle),ενώ το κάτω μέρος το οποίο εκτείνεται από τον κώνο του διαμαντιού μέχρι την στενή όψη του λίθου ονομάζεται και αυτό ζώνη (pavilion). Ο τρόπος κοπής των διαμαντιών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο αναδύεται το φως από τα διαμάντια. Η πιο δημοφιλής κοπή διαμαντιών, θεωρείται η brilliant κοπή, καθώς είναι αυτή που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το φως που περνά από το διαμάντι.

cut

 

diamond-shapes

Στο κοσμηματοπωλείο Χαριτίδης θα βρείτε κοσμήματα με πιστοποιημένα διαμάντια από τα κορυφαία γεμολογικά ινστιτούτα αλλά και προσωπικό που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε κάθε λεπτομέρεια και να επιλέξετε το ιδανικό διαμάντι για το κόσμημα που επιθυμείτε.