Οι γενέθλιοι λίθοι (birthstones) είναι μια διασκεδαστική, δημοφιλής και πολύχρωμη εισαγωγή στον κόσμο των πολύτιμων λίθων. Απευθύνονται σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, την εθνικότητα ή τη θρησκεία. Οι γενέθλιες πέτρες φέρουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που είναι μοναδικά για κάθε πολύτιμο λίθο. Υπάρχουν αμέτρητοι μύθοι και θρύλοι γύρω από τις πολλές διαφορετικές δυνάμεις και χαρακτηριστικά που έχουν οι πέτρες αυτές. Είτε πιστεύετε αυτούς τους μύθους είτε όχι, είναι δύσκολο να διαφωνήσετε ότι η μελέτη αυτών των λίθων μπορεί να είναι μια εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εμπειρία. Ανακαλύψτε ποιος είναι ο γενέθλιος λίθος σας και τι τον κάνει ξεχωριστό ψάχνοντας τον μήνα που γεννηθήκατε παρακάτω.

Ιανουάριος: Γρανάτης

Όσοι γεννήθηκαν τον Ιανουάριο είναι τυχεροί γιατί έχουν τον όμορφο και ποικιλόμορφο γρανάτη ως την γενέθλια πέτρα τους. Ο γρανάτης ή γρανάδα έχει συνήθως κόκκινο χρώμα, αλλά επίσης συναντάται σε ένα εξαιρετικό εύρος από όμορφα χρώματα, όπως πορτοκαλί, κίτρινο, μωβ και πράσινο. Ο γρανάτης είναι στην πραγματικότητα μια ομάδα διαφόρων ορυκτών. Το όνομα “γρανάτης” προέρχεται από το μεσαιωνικό λατινικό granatus, που σημαίνει “ρόδι”, και οφείλεται στην ομοιότητα του κόκκινου χρώματος. Η χρήση τους στα κοσμήματα συναντάται σε κολιέ που κοσμούσαν τους φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου αλλά ήταν εξαιρετικά δημοφιλείς και κατά τη διάρκεια της βικτοριανής εποχής. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η πραγματική αξία του γρανάτη ως birthstone είναι η δύναμή του να φέρει στον χρήστη καλή υγεία, πλούτο και ευτυχία.

Φεβρουάριος: Αμέθυστος

Εάν γεννηθήκατε τον Φεβρουάριο, ο γενέθλιος λίθος σας είναι ο αμέθυστος – η μωβ ποικιλία χαλαζία που γοητεύει την ανθρωπότητα για χιλιετίες. Σε αποχρώσεις από λιλά έως βαθύ μωβ, ο αμέθυστος μπορεί να κοπεί σε πολλά σχήματα και μεγέθη και μπορεί να κατασκευαστεί σε εργαστήριο ή να εξορυχτεί κανονικά. Ο αμέθυστος, το birthstone του Φεβρουαρίου, συναντάται στις συλλογές κοσμημάτων βασιλικών οικογενειών σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Τώρα πλέον είναι στη διάθεση των περισσότερων καταναλωτών. Σκεφτείτε να αγοράσετε έναν εκπληκτικό αμέθυστο για τον βασιλιά ή τη βασίλισσα της καρδιάς σας – ή να προσφέρετε στον εαυτό σας ένα βασιλικό δώρο. Ο αμέθυστος θεωρείται σύμβολο προσωπικής ενδυνάμωσης και εσωτερικής δύναμης γι’ αυτόν που το φοράει. Επίσης ο εντυπωσιακός μωβ λίθος είναι το κόσμημα που παραδοσιακά δίνεται για την έκτη επέτειο του γάμου.

Μάρτιος: Ακουαμαρίνα

Η άκουαμαρίνα και το bloodstone, οι 2 γενέθλιες πέτρες του Μαρτίου, είναι πολύ διαφορετικές στην εμφάνιση, αλλά μοιράζονται παρόμοια φήμη για την προστασία της ευημερίας αυτού που τις φοράει.

Η άκουαμαρίνα συναντάται στα χρώματα της θάλασσας, από γαλάζια έως ελαφρώς πράσινο-μπλε απόχρωση. Οι ακουαμαρινές είναι συχνά απαλλαγμένες από εγκλεισμούς και είναι τόσο καθαρές όσο το νερό, συμβολίζοντας την καθαρότητα του πνεύματος και της ψυχής. Αυτός ο γενέθλιος λίθος πιστεύεται ότι φέρνει ευτυχία στο γάμο αλλά θεωρείται και η κατάλληλη πέτρα για κόσμημα που προορίζεται για την 19η επέτειο γάμου.

Το Bloodstone, επίσης γνωστό ως ηλιοτρόπιο, είναι μια ποικιλία χαλκηδόνιου που έχει συνήθως μια σκούρα πράσινη απόχρωση που περιέχει κόκκινα σημάδια από οξείδιο του σιδήρου, το “αίμα” που φέρνει την υγεία και τη δύναμη σε αυτόν που την φοράει. Αρκετές μεταφυσικές ιδιότητες έχουν αποδοθεί σε αυτό το λίθο όπως η αύξηση της δύναμης και η διατήρηση της υγείας και της νιότης.

Απρίλιος: Διαμάντι

Το διαμάντι είναι ένας από τους πιο περιζήτητους και λατρευτούς πολύτιμους λίθους στον κόσμο. Αυτοί που γεννήθηκαν τον Απρίλιο είναι αρκετά τυχεροί γιατί έχουν ως γενέθλιο λίθο αυτό τον λαμπερό πολύτιμο λίθο, το σύμβολο καθαρότητας και δύναμης. Το διαμάντι είναι τόσο ισχυρό που το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη “adamas”, που σημαίνει “ανίκητος” ή “άθραυστος”. Πολλοί ισχυρίζονται πως η γενέθλια πέτρα του Απριλίου χαρίζει μακροζωία, δύναμη, ομορφιά και ευτυχία. Αν το διαμάντι είναι ο δικός σας γενέθλιος λίθος ή θέλετε να το χαρίσετε σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, πριν προχωρήσετε στην αγορά του μάθετε περισσότερα διαβάζοντας τι είναι το διαμάντι και τι είναι τα καράτια ώστε να ξεκινήσετε με τα κατάλληλα εφόδια.

Μάιος: Σμαράγδι

Το σμαράγδι, η γενέθλια πέτρα του Μαΐου, έχει αγαπηθεί εδώ και πολλές χιλιετίες, προκαλώντας αναγέννηση και ανανέωση. Καθώς θεωρείται ευρέως ως ο ορισμός του πράσινου, το σμαραγδί είναι το τέλειο χρώμα για την άνοιξη. Οι λαϊκοί θρύλοι λένε ότι το σμαράγδι έχει τη δύναμη να κάνει αυτόν που το φοράει πιο έξυπνο και γρήγορο, και κάποτε πίστευαν ότι θεραπεύει ασθένειες αλλά και ότι βάζοντας το κάτω από τη γλώσσα, θα μπορούσε κανείς να δει στο μέλλον. Σήμερα, είναι ο πολύτιμος λίθος για την 20η και 35η επέτειο γάμου. Δεδομένων των πλούσιων πράσινων αποχρώσεων του σμαραγδιού, ήταν αναπόφευκτο να βρισκόμαστε κάτω από το ξόρκι του. Τα ορυχεία σε όλο τον κόσμο εξασφαλίζουν ότι όλοι όσοι αγαπούν το πράσινο ή γεννιούνται τον Μάιο θα συνεχίσουν να μαγεύονται στην θέα του. Τώρα μπορείτε να περιποιηθείτε τον εαυτό σας – ή έναν αγαπημένο σας άνθρωπο – με ένα σμαράγδι που αιχμαλωτίζει την γοητεία της εποχής. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο επιλογής ενός πανέμορφου σμαραγδιού διαβάζοντας πρώτα αναλυτικά τι είναι το σμαράγδι.

Ιούνιος: Μαργαριτάρι

Αν έχετε γεννηθεί κατά το μήνα Ιούνιο, είστε αρκετά τυχεροί γιατί έχετε τρία birthstones που μπορείτε να αποκαλείτε δικά σας. Οι γενέθλιοι λίθοι του Ιουνίου είναι το μαργαριτάρι, ο αλεξανδρίτης και η φεγγαρόπετρα. Με τόσες πολλές ελκυστικές επιλογές, μπορείτε να έχετε ένα birthstone που ταιριάζει με τη διάθεση ή τον προϋπολογισμό σας, λόγω των διαφορετικών χρωμάτων και τιμών που προσφέρουν αυτά τα πολύτιμα πετράδια.

Τα μαργαριτάρια προέρχονται από ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας διαχρονικός λίθος, αγαπημένος από γυναίκες όλων των ηλικιών. Η προέλευση των μαργαριταριών είχε ένα μυστήριο από παλιά. Οι αρχαίοι από τη Μέση Ανατολή πίστευαν ότι τα μαργαριτάρια ήταν δάκρυα που πέφτουν από τον ουρανό και ο Χριστόφορος Κολόμβος και οι σύγχρονοί του πίστευαν ότι τα μαλάκια σχημάτιζαν τα μαργαριτάρια από δροσοσταλίδες. Τα μαργαριτάρια έχουν συνδεθεί από καιρό με την καθαρότητα, την ταπεινοφροσύνη και την αθωότητα και γι’ αυτό παραδοσιακά θεωρούνται γαμήλιο δώρο. Αν σκέφτεστε να προσθέσετε στην συλλογή σας ένα από τα 6 βασικά κοσμήματα που πρέπει να έχει κάθε γυναίκα φροντίστε να μάθετε πρώτα τα πάντα για τα μαργαριταρένια κοσμήματα.

Η φεγγαρόπετρα (Moonstone) είναι φημισμένη για την ιδιαίτερη ακτινοβολία της. Το φως φαίνεται να κυματίζει μέσα στον λίθο, δίνοντάς του μια ιδιαίτερη λάμψη. Οι καλύτερες φεγγαρόπετρες έχουν μια μπλε γυαλάδα σε άχρωμο φόντο. Αυτό το birthstone του Ιουνίου έχει συσχετιστεί τόσο με τις ρωμαϊκές όσο και με τις ελληνικές σεληνιακές θεότητες. Η φεγγαρόπετρα συνδέεται συχνά με την αγάπη, το πάθος και τη γονιμότητα και πιστεύεται ότι φέρνει μεγάλη τύχη.

Ιούλιος: Ρουμπίνι

Το ρουμπίνι είναι το birthstone του Ιουλίου – και είναι ένα από τα πιο πολυπόθητα πετράδια. Το όνομα προέρχεται από τη λατινική λέξη ruber, που σημαίνει “κόκκινο” – το χρώμα της αγάπης και του πάθους. Λίγα πράγματα θα τραβήξουν την προσοχή μιας γυναίκας, όπως το ρουμπίνι. Στην αρχαία Ινδία, το ρουμπίνι ονομάστηκε “βασιλιάς των πολύτιμων λίθων” για τη σπανιότητά του, τη σκληρότητα (δεύτερη μετά το διαμάντι) και την ομορφιά. Μακρά συνδεδεμένη χρωματικά με το αίμα, το ρουμπίνι αποτελούσε σύμβολο δύναμης και νεανικής ενέργειας στα ινδικά κοσμήματα. Κατά τους προηγούμενους αιώνες, ορισμένοι πίστευαν ότι αυτός ο πολύτιμος λίθος θα μπορούσε να προβλέψει την κακοτυχία ή τον κίνδυνο και άλλοι ισχυρίστηκαν ότι καταπραΰνει τον θυμό. Οι Ευρωπαίοι στον Μεσαίωνα υποστήριζαν ότι τα ρουμπίνια έδιναν υγεία, σοφία, πλούτο και επιτυχία στην αγάπη. Εκτός από γενέθλιος λίθος του Ιουλίου, το ρουμπίνι δίδεται παραδοσιακά ως δώρο για την 15η και την 40η επέτειο. Είτε έχετε γεννηθεί τον Ιούλιο είτε όχι, αξίζει να έχετε στην κατοχή σας ένα όμορφο ρουμπίνι. Και αν θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’ αυτές τις εντυπωσιακές κόκκινες πέτρες, διαβάστε το σχετικό άρθρο «Τι είναι το ρουμπίνι;».

Αύγουστος: Σπινέλιο

Το περίδοτο και το σπινέλιο είναι τα δύο birthstones για τον Αύγουστο.

Το περίδοτο είναι πρασινοκίτρινη ποικιλία της ορυκτής ολιβίνης και σχηματίζεται κάτω από ακραίες συνθήκες. Σε όλη την ιστορία, το περίδοτο έχει συχνά μπερδευτεί με άλλα πετράδια όπως το τοπάζι και το σμαράγδι. Η λέξη “περίδοτο ” προέρχεται από την αραβική faridat, που σημαίνει στολίδι. Αυτός ο γενέθλιος λίθος του Αυγούστου εμφανίστηκε στα κοσμήματα των ιερέων ήδη από τον δεύτερο αιώνα π.Χ. και αργότερα στα δισκοπότηρα και τις εκκλησίες της μεσαιωνικής Ευρώπης. Το περίδοτο χρησιμοποιούνταν για αιώνες ως προστατευτικό φυλαχτό, προστατεύοντας τον ιδιοκτήτη από πνεύματα του κακού και τους εφιάλτες.Το περίδοτο είναι ο λίθος που δίδεται για τον εορτασμό της 16ης επετείου γάμου.

Το όνομα σπινέλιο προέρχεται από τη λατινική λέξη spina, που σημαίνει αγκάθι και έχει σχέση με το σχήμα των κρυστάλλων του. Αυτός ο γενέθλιος λίθος του Αυγούστου έρχεται σε ένα πλήθος χρωμάτων: έντονο κόκκινο, ζωντανό ροζ, πορτοκαλί, πορφυρό, ιώδες, μπλε και γαλαζωπό πράσινο. Το σπινέλιο ήταν υποεκτιμημένο μέχρι πρόσφατα, αλλά πλέον οι καταναλωτές το προτιμούν καθώς αναζητούν μια οικονομικότερη εναλλακτική του ρουμπινιού.Το κόκκινο σπινέλιο πιστεύεται ότι δρα στην απομάκρυνση του θυμού και φέρνει αρμονία σε αυτόν που το φορά. Το σπινέλιο χαρίζεται παραδοσιακά ως δώρο στην 22η επέτειο γάμου.

Σεπτέμβριος: Ζαφείρι

Το birthstone του Σεπτεμβρίου είναι το ζαφείρι , ένας λίθος που έχει αγαπηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αν και ο όρος ζαφείρι συνήθως αναφέρεται στη μπλε ποικιλία του κορούνδιου, αυτή η πέτρα υπάρχει σε μια γκάμα χρωμάτων. Η λέξη ζαφείρι προέρχεται από την ελληνική λέξη ζάφειρος και το μπλε ζαφείρι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς έγχρωμες πέτρες. Τα ζαφείρια συμβολίζουν παραδοσιακά την ειλικρίνεια, την αλήθεια, την πίστη και την ευγένεια. Για αμέτρητους αιώνες, τα ζαφείρια κοσμούσαν τα μέλη των βασιλικών οικογενειών και τα ράσα των κληρικών. Η ελίτ της αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης πίστευε ότι τα μπλε ζαφείρια προστατεύουν τους ιδιοκτήτες τους από το κακό και τον φθόνο. Το ζαφείρι είναι επίσης ο πολύτιμος λίθος που χαρίζεται την 5η και 45η επέτειο του γάμου. Τώρα που ξέρετε ποιος είναι ο γενέθλιος λίθος σας, διαβάστε λεπτομερέστερα τι είναι το ζαφείρι, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να διαλέξετε ένα εκπληκτικό κόσμημα για τον εαυτό σας ή για κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο.

Οκτώβριος: Τουρμαλίνη

Όσοι γεννήθηκαν τον Οκτώβριο απολαμβάνουν δύο εντυπωσιακά birthstones για να τιμήσουν τα γενέθλια τους – το οπάλιο και την τουρμαλίνη.

Το όνομα του οπαλίου, πιστεύεται ότι προέρχεται από την Ινδία (την πηγή των πρώτων οπάλ που ήρθαν στον δυτικό κόσμο), όπου στα σανσκριτικά αποκαλείται ουπαλά, μια “πολύτιμη πέτρα.” Το παιχνίδισμα των χρωμάτων του έχει εμπνεύσει τους συγγραφείς που το συγκρίνουν με τα πυροτεχνήματα, τους γαλαξίες και τα ηφαίστεια. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα οπάλια έδιναν το χάρισμα της προφητείας και της προστασίας από τις ασθένειες. Οι Ευρωπαίοι είχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα το opal ως σύμβολο της αγνότητας, της ελπίδας και της αλήθειας. Για εκατοντάδες χρόνια, πίστευαν ότι το οπάλιο ενσωματώνει τις αρετές και τις δυνάμεις όλων των χρωματιστών λίθων.Το Opal είναι επίσης η πέτρα που δωρίζεται για τον εορτασμό της 14ης επετείου του γάμου.

Η τουρμαλίνη είναι η νεότερη γενέθλια πέτρα του Οκτωβρίου. Πολύ λίγα πετράδια ταιριάζουν με την εκτυφλωτική γκάμα χρωμάτων της τουρμαλίνης. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχαίοι μυστικιστές πίστευαν ότι αυτός ο λίθος του Οκτωβρίου θα μπορούσε να εμπνεύσει την καλλιτεχνική έκφραση καθώς έχει μια χρωματική παλέτα για κάθε διάθεση. Τα διαφορετικά χρώματα της τουρμαλίνης θεωρούνται ότι έχουν τις δικές τους ιδιότητες. Η ροζ τουρμαλίνη ενσαρκώνει την αγάπη και συνδέεται με τη συμπόνια και την ευγένεια και η πράσινη τουρμαλίνη προωθεί το θάρρος, τη δύναμη και την αντοχή. Η τουρμαλίνη δίνεται για τον εορτασμό της 8ης επετείου του γάμου.

Και οι δύο αυτοί γενέθλιοι λίθοι του Οκτωβρίου έχουν ατέλειωτους χρωματικούς συνδυασμούς και σίγουρα θα ευχαριστήσουν εσάς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο που γεννήθηκε τον Οκτώβριο.

Νοέμβριος: Τοπάζι

Εκείνοι που γεννήθηκαν τον Νοέμβριο έχουν δύο πανέμορφες γενέθλιες πέτρες για να επιλέξουν – το τοπάζι και το citrine. Και τα δύο birthstones του Νοεμβρίου είναι γνωστό ότι συνδέονται με την ηρεμία φέρνοντας παράλληλα την τύχη και τη ζεστασιά στον φορέα. Τα περισσότερα τοπάζια και citrine είναι σε προσιτές τιμές, καθώς δεν είναι τόσο σπάνιοι όσο άλλες πέτρες. Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν γεννηθεί το Νοέμβριο έχουν πολλές επιλογές από τις οποίες μπορούν να επιλέξουν. Η πρόκλησή σας θα είναι να αποφασίσετε ποιο να επιλέξετε.

Η ποικιλία των αποχρώσεων στα τοπάζια περιλαμβάνει άχρωμα, ανοιχτόχρωμα μπλε, κίτρινα, πορτοκαλί, ροζ, ιώδη, καφέ και πολύ σπάνια κόκκινα. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το τοπάζι τους έδινε δύναμη και την περίοδο 1300-1600, οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να αποτρέψει μαγικά ξόρκια και να διαλύσει τον θυμό. Για αιώνες, πολλοί άνθρωποι στην Ινδία πίστευαν ότι όταν το τοπάζι φοριέται πάνω από την καρδιά εξασφαλίζει μακροζωία, ομορφιά και νοημοσύνη. Το μπλε τοπάζι είναι ο λίθος της 4ης επετείου του γάμου.

Η Σιτρίνη (Citrine) είναι ποικιλία χαλαζία γνωστή για τις κίτρινες και πορτοκαλί αποχρώσεις και έχει χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή κοσμημάτων για χιλιάδες χρόνια. Η κιτρίνη απόχρωση υπήρξε δημοφιλής πολύτιμος λίθος από την αρχαιότητα και την μπέρδευαν συχνά με το τοπάζι. Το όνομα του πιστεύεται ότι προέρχεται από τη γαλλική λέξη για το “λεμόνι” (citron) και κοσμήματα με τον συγκεκριμένο πολύτιμο λίθο χαρίζονται για τη 13η επέτειο του γάμου.

Δεκέμβριος: Τανζανίτης

Εάν έπρεπε να διαλέξετε έναν γενέθλιο λίθο για τον Δεκέμβριο , ποιός θα ήταν: ο τανζανίτης ή το τιρκουάζ; Εάν το μπλε χρώμα είναι αυτό που ψάχνετε, και οι δύο γενέθλιες πέτρες του Δεκεμβρίου έχουν τη δική τους μοναδική μπλε εκδοχή.

Το τιρκουάζ είναι μια ημι-ημιδιαφανής έως αδιαφανής πέτρα σε μπλε-πράσινες αποχρώσεις. Οι Φαραώ και άλλοι άρχοντες της αρχαίας Αιγύπτου τα φορούσαν και Κινέζοι τεχνίτες σκάλιζαν πάνω σε αυτά 3.000 χρόνια πριν. Το τιρκουάζ πιστεύεται ότι διαθέτει πολλές ωφέλιμες δυνάμεις και θεωρείται εθνικός θησαυρός στο Θιβέτ, όπου πιστεύουν ότι παρέχει υγεία, καλή τύχη και προστασία από το κακό. Το τιρκουάζ είναι επίσης ο λίθος της 11ης επετείου του γάμου. Στην ευρωπαϊκή παράδοση, το δώρο ενός τιρκουάζ δακτυλίου σημαίνει “μην με ξεχάσεις”.

Ο Τανζανίτης μπορεί να είναι σχετικός νεοφερμένος στον κόσμο των χρωματιστών λίθων, αλλά ήταν ένα από τα πιο συναρπαστικά ευρήματα του 20ου αιώνα. Οι μπλε πέτρες που προέκυψαν από την Τανζανία αναγνωρίστηκαν ως ορυκτός ζοισίτης το 1962. Τελικά ονομάστηκε τανζανίτης προς τιμήν της χώρας καταγωγής του. Η πέτρα του τανζανίτη συχνά περιγράφεται ως “βελούδινη”, κυρίως λόγω του βαθιού και κορεσμένου της χρώματος, το οποίο κυμαίνεται από καθαρό μπλε έως μωβ, με το μπλε να θεωρείται πιο πολύτιμο.Η Tiffany & Co. πίστευε ότι ο τανζανίτης είχε διεθνή απήχηση και έγινε ο κύριος διανομέας του, ξεκινώντας το 1968 μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για να τον προωθήσει. Με τα έντονα χρώματα, την υψηλή καθαρότητα και την δυνατότητα του για κοπή μεγάλων πετρών, ο τανζανίτης έγινε γρήγορα δημοφιλής. Σήμερα, δεν είναι μόνο ο γενέθλιος λίθος του Δεκεμβρίου, αλλά είναι επίσης το κόσμημα για την 24η επέτειο του γάμου.

Όποιο και αν είναι το στυλ ή ο προϋπολογισμός σας, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το σωστό birthstone στο κατάλληλο κόσμημα για εσάς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο.

Πηγή : www.gia.edu