Είναι γεγονός, πως τα διαμάντια από τα αρχαία ακόμα χρόνια μαγνήτιζαν το ενδιαφέρον των ανθρώπων. Σύμφωνα με τις πρώτες ιστορικές καταγραφές, τα πρώτα διαμάντια βρέθηκαν στην Ινδία περίπου το 500 π.Χ. Αρχικά, χρησιμοποιούνταν στην κατασκευή δαχτυλιδιών και κολιέ, καθώς στην Ινδία πίστευαν ότι τους προστάτευαν από τους εχθρούς τους και πως τους έφερναν τύχη. Οι συγκεκριμένες αντιλήψεις βέβαια, εκτός από Ινδία, επικρατούσαν και στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στην αρχαία Ρώμη. Η λέξη διαμάντι, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «άδαμας» η οποία χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει τα πιο σκληρά υλικά της εποχής εκείνης.

Μονόπετρο με μαύρο διαμάντι φορεμένο PL063-RB

Το διαμάντι γενικότερα, αποτελεί έναν ορυκτό κρύσταλλο ιδιαίτερα εντυπωσιακό και αξιοθαύμαστο. Η ανθεκτικότητά του και η σπάνια ομορφιά του, το καθιστούν ως τον πιο περιζήτητο πολύτιμο λίθο.

Αποτελείται κυρίως από άνθρακα αλλά και από άλλα χημικά στοιχεία τα οποία μπορεί να επηρεάσουν κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του, ενώ η αξία του διαμαντιού, καθορίζεται από το χρώμα του, την καθαρότητα του, την κοπή του και το βάρος του σε (“The 4 C” – Color, Clarity, Cut and Carat weight). Καθένας από αυτούς τους παράγοντες έχει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του διαμαντιού.

 

Τα περισσότερα διαμάντια, δεν είναι εντελώς άχρωμα αλλά περιέχουν μια ποσότητα χρώματος, η οποία άλλες φορές είναι ορατή και άλλες όχι. Ανάλογα λοιπόν με το χρώμα τους, τα διαμάντια χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: Στο κίτρινο διαμάντι, το καφέ διαμάντι, το γκρι διαμάντι και το μαύρο διαμάντι. Σίγουρα το πιο περιζήτητο είναι το λευκό άχρωμο διαμάντι και ακολουθούν το ροζ και το μπλε. Το μαύρο διαμάντι, είναι το ίδιο σκληρό με το διάφανο διαμάντι, αν και σε ότι αφορά την βαρύτητά του (specific gravity – η διαφορά βάρους που έχει ένας πολύτιμος λίθος όταν βρίσκεται στο νερό σε σχέση με το βάρος του στον αέρα) είναι αρκετά χαμηλότερη.

Το μαύρο χρώμα του, οφείλεται αφενός στην παρουσία ενός μεγάλου αριθμού μαύρων εγκλείστων, τα οποία έγκλειστα απορροφούν όλο το φως που αναδύεται από το διαμάντι και αφετέρου στην παρουσία του χημικού στοιχείου “Βόριου & Γραφίτη “. Τα μαύρα διαμάντια δεν είναι διάφανα ενω συνήθως κόβονται σε στρόγγυλη κοπή (round) οχι όμως με την ακρίβεια round briliand cut καθώς δεν κρίνεται απαραίτητο να αντανακλάει το φως.Πιο συγκεριμένα, κατά την διάρκεια της στίβλωσης, η οποία αποτελεί μια από πιο σημαντικές διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν κατά την κοπή ενός διαμαντιού, η κορώνα (crown – δηλαδή η κορυφή του διαμαντιού) αποκτά μια brilliant κοπή, ενώ η βάση του (cullet), αποκτά μια οκτάγωνη κοπή (eight cut), καθώς δεν χρειάζεται να έχει μια ολοκληρωμένη κοπή από τη στιγμή που αποτελεί τη βάση του διαμαντιού.

Εκτός από το χρώμα, τα μαύρα έγκλειστα που περιέχονται μέσα στο μαύρο διαμάντι, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και την καθαρότητα του (clarity). Με τον όρο έγκλειστα, αναφερόμαστε στις «εσωτερικές ατέλειες» ενός διαμαντιού και οποίες μπορεί να διαφέρουν από διαμάντι σε διαμάντι σε σχέση με τον αριθμό, την θέση, τη φυσικότητα, το μέγεθος και φυσικά το χρώμα τους.

Το μαύρο διαμάντι άρχισε να χρησιμοποιείται στην κατασκευή κοσμημάτων από το 1900 και έπειτα, ενώ πλέον, αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των πολύτιμων λίθων. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα διαμάντια δεν σχετίζονται με το  (carbonado) του οποίου η εξόρυξη γίνεται στην Βραζιλία και συνήθως αναφέρεται ως μαύρο διαμάντι, λόγω της όψης του. Το μαύρο διαμάντι (carbonado) της Βραζιλίας είναι ενα πολυκρυσταλλικό υλικό,το οποίο αποτελείται κυρίως από γραφίτη, άνθρακα και διαμάντι.Στη φυσική του μορφή έχει μαύρο ή σκούρο γκρι χρώμα.

Δεδομένου ότι τα μαύρα διαμάντια είναι εξαιρετικά σπάνια στη φύση, στην κοσμηματοποιία χρησιμοποιούνται κατά κόρον φυσικά διαμάντια που έχουν υποστεί επεξεργασία βελτίωσης χρώματος. Αυτές οι μέθοδοι επεξεργασίας δεν βλάπτουν τη φυσική ή χημική δομή των διαμαντιών και έχουν ως αποτέλεσμα μόνο τη μόνιμη αλλαγή του χρώματος τους. Τα τελευταία χρόνια τα μαύρα διαμάντια παρουσιάζουν εκπληκτικό ενδιαφέρον καθώς η τιμή τους σε σχέση με τα αντίστοιχου βάρους λευκά διαμάντια επιτρέπει την δημιουργία εντυπωσιακών κοσμημάτων που αξίζει να αποκτήσετε. Οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν είναι δεκάδες με πιο δημοφιλή τον συδυασμό των μαύρων διαμαντιών με τον ροζ χρυσό.

Τα πιο διάσημα μαύρα διαμάντια

Κατά καιρούς, η εξόρυξη ενός εντυπωσιακού μαύρου διαμαντιού, αποτελεί ένα γεγονός που συγκεντρώνει τα βλέμματα όλου του πλανήτη. Μερικά από τα πιο διάσημα μαύρα διαμάντια που έχουν εξορυχθεί ποτέ είναι το Black Amsterdam Diamond και το The Spirit of the Grisogono.

το διαμάντι Black Amsterdam

Black Amsterdam Diamond

Όταν έγινε η εξόρυξη του Black Amsterdam Diamond στην Νότια Αφρική το 1972, ήταν ένα μαύρο διαμάντι περίπου 55,85 καρατίων. Πήρε την ονομασία του από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας, το Άμστερνταμ, για δυο λόγους. Αφενός γιατί σε αυτή την πόλη πραγματοποιήθηκε η κοπή του διαμαντιού και αφετέρου για να τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο η 700στη επέτειος της πόλης η οποία είναι γνωστή στον κόσμο και ως «Η πόλη των διαμαντιών».

Λόγω του ότι το συγκεκριμένο μαύρο διαμάντι ήταν ιδιαίτερα σκληρό και πορώδες, η διαδικασία της κοπής του εξελίχθηκε σε μια διαδικασία που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη δεξιοτεχνία. Πλέον, το Black Amsterdam Diamond, είναι ένα μαύρο διαμάντι 33,74 καρατίων σε κοπή pear και διακοσμεί ένα κολιέ το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2001 έναντι $352,000 δολαρίων. Το συγκεκριμένο κολιέ, είναι επίσης διακοσμημένο με 15 μικρότερα διαμάντια σε κοπή brilliant.

The Spirit of the Grisogono

Αδιαμφισβήτητα, το συγκεκριμένο μαύρο διαμάντι αποτελεί έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους πολύτιμους λίθους που έχουν εξορυχθεί, καθώς αποτελεί το μεγαλύτερο μαύρο διαμάντι που έχει κοπεί ποτέ. Όταν έγινε η εξόρυξή του στην κεντρική Αφρική, ήταν ένα μαύρο διαμάντι 587 καρατίων.

Η ονομασία του, προέρχεται από τον κοσμηματοπώλη που προχώρησε στην διαδικασία της κοπής του διαμαντιού, τον Ελβετό De Grisogono. Το συγκεκριμένο διαμάντι πλέον, είναι ένα μαύρο διαμάντι 312,24 καρατίων σε κοπή mogul τοποθετημένο σ’ ένα δαχτυλίδι από λευκό χρυσό διακοσμημένο με 702 μικρότερα διαμάντια συνολικά 36,69 καρατίων.

το διαμάντι Spirit of the Grisogono

Τα πιο διάσημα δαχτυλίδια με μαύρο διαμάντι

το δαχτυλίδι του Mr. Big στην Carrie Bradshaw

Mr Big & Carrie Bradshaw

«Because you are not like anyone else». Με αυτή την έκφραση ο John James Preston ή αλλιώς όπως έγινε γνωστός στον ευρύ κοινό, ως Mr Big, εξήγησε στην Carrie Bradshaw, έναν από τους 4 βασικούς χαρακτήρες της δημοφιλούς σειράς Αμερικανικής παραγωγής «Sex and the city», γιατί επέλεξε να της κάνει πρόταση γάμου μ’ ένα δαχτυλίδι με μαύρο διαμάντι.

Το συγκεκριμένο δαχτυλίδι ήταν φτιαγμένο από λευκό χρυσό 18 καρατίων μ’ ένα κεντρικό μαύρο διαμάντι 5 καρατίων και μικρότερα διαμάντια κατά μήκος της γάμπας και αποτέλεσε ουσιαστικά το δαχτυλίδι που σφράγισε έναν από τους μεγαλύτερους έρωτες της μικρής οθόνης.

Rob Patterson & Carmen Electra

Τον Απρίλιο του 2008 ο κιθαρίστας Rob Patterson έκανε πρόταση γάμου στην Αμερικανίδα ηθοποιό Carmen Electra, με ένα δαχτυλίδι από λευκό χρυσό μ’ ένα κεντρικό μαύρο διαμάντι σε round κοπή.

Όπως δήλωσε και η ίδια η ηθοποιός σε συνέντευξή της στο περιοδικό People, «Είναι ένα μαύρο διαμάντι τέλειο για εμάς. Είναι διαφορετικό. Όπως ακριβώς και το στυλ μας».

το δαχτυλίδι του Rob Patterson στην Carmen Electra