Η επιλογή του ιδανικού μονόπετρου δαχτυλιδιού με το οποίο θα ζητήσετε από την σύντροφό σας να ανέβει μαζί σας τα σκαλιά της εκκλησίας, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια απαραίτητη προϋπόθεση, η οποία σαφώς θα συντελέσει ώστε να ακούσετε από τα χείλη της αγαπημένη σας το πολυπόθητο «Ναι». Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας κατά την επιλογή ενός μονόπετρου δαχτυλιδιού, όπως είναι το χρώμα του μετάλλου, ο σκελετός του δαχτυλιδιού, καθώς και ο πολύτιμος λίθος που επιθυμείτε να έχει, με το διαμάντι βέβαια να αποτελεί την πιο κλασική και κομψή επιλογή.

Εκτός όμως από τα τεχνικά χαρακτηριστικά του δαχτυλιδιού, σημαντικό ρόλο στην επιλογή σας διαδραματίζει και το συνολικό ποσό που επιθυμείτε να διαθέσετε. Παρακάτω λοιπόν, ακολουθούν μερικές χρήσιμες παράμετροι που πρέπει να έχετε στο νου σας κατά την αγορά ενός μονόπετρου δαχτυλιδιού, ανάλογα με το budget που έχετε επιλέξει.

1. Cut: Η κοπή του διαμαντιού

Η κοπή (cut) ενός διαμαντιού, παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της αξίας του. Με τον όρο κοπή, αναφερόμαστε ουσιαστικά σε μια σειρά διαδικασιών, όπως είναι για παράδειγμα η στίλβωση και το πριόνισμα. Μετά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων διαδικασιών, τα διαμάντια αποκτούν του τελικό τους σχήμα. Υπάρχουν διάφορα είδη κοπής, όπως η brilliant (μπριγιάντ) κοπή η οποία αποτελεί το πιο κλασικό και το πιο ακριβό είδος κοπής και η κοπή pear (δάκρυ). Τα διαμάντια σε κοπή pear, είναι πιο φθηνά σε σχέση με τα διαμάντια σε κοπή brilliant, ακόμη και εάν έχουμε και στις δυο περιπτώσεις διαμάντια με τα ίδια καράτια, γιατί στην κοπή pear έχουμε λιγότερες «απώλειες» κατά την διαδικασία της κοπής. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ένα διαμάντι, σε κοπή emerald, σε κοπή princess (γεωμετρική κοπή) ή σε κοπή heart shape (σχήμα καρδιάς) είναι συνήθως λιγότερο ακριβό σε σχέση με ένα διαμάντι σε round (κυκλική) κοπή. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συγκεκριμένα διαμάντια, είναι πιο απλά σε σχεδιασμό και απαιτούν λιγότερη ακρίβεια κατά την διαδικασία της κοπής.

δαχτυλίδι marquise AS1062
μονόπετρα δαχτυλίδια σε διαφορετικά σχήματα φορεμένα μαζί AS1038-PL054.PR-AS1078-Kr20.5

2. Carat: Τα καράτια του διαμαντιού

Αρχικά, θα πρέπει να σημειώσουμε πως όταν αναφερόμαστε στα καράτια ενός διαμαντιού, ουσιαστικά αναφερόμαστε στο βάρος του. Στο μετρικό σύστημα, 1 καράτι ισούται με 0,200 χιλιοστά του γραμμαρίου (δηλαδή 5 καράτια ισούνται με 1 γραμμάριο). Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας πως τα καράτια των διαμαντιών, διαφέρουν από τα καράτια του χρυσού, καθώς τα καράτια του χρυσού αποτελούν την μονάδα μέτρησης της περιεκτικότητας του χρυσού σ’ ένα κόσμημα. Τα καράτια των διαμαντιών ποικίλλουν από δαχτυλίδι σε δαχτυλίδι. Μπορούμε να έχουμε για παράδειγμα ένα δαχτυλίδι με διαμάντι 0,50ct και ένα δαχτυλίδι με διαμάντι 0,54ct. Αν και οπτικά ή «αριθμητικά» λοιπόν η διαφορά μεταξύ των 2 διαμαντιών δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής, η διαφορά που μπορεί να έχουν στην τιμή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική.

3. Color: Το χρώμα του διαμαντιού

Το χρώμα των διαμαντιών, επηρεάζεται από διάφορα χημικά στοιχεία, όπως είναι για παράδειγμα το βόριο και του αλουμίνιο. Ουσιαστικά, όταν αναφερόμαστε στο χρώμα ενός διαμαντιού, αναφερόμαστε στην ποσότητα του χρώματος η οποία μπορεί να είναι ορατή με γυμνό μάτι. Υπάρχουν 3 κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα διαμάντια ανάλογα με το χρώμα τους. Τα άχρωμα (colorless), τα σχεδόν άχρωμα (near colorless) και τα ελαφρώς χρωματισμένα (slightly tinted). Τα πιο περιζήτητα διαμάντια, είναι αυτά που ανήκουν στην κατηγορία των άχρωμων (colorless). Τα άχρωμα διαμάντια, χωρίζονται και αυτά σε υποκατηγορίες, οι οποίες είναι οι κατηγορίες D και E (διάφανα) και η κατηγορία F (σχεδόν διάφανα). Η διαφορά ενός διαμαντιού χρώματος E (διάφανα), και ενός διαμαντιού χρώματος F (σχεδόν διάφανα), μπορεί να μην είναι ορατή με γυμνό μάτι, ωστόσο είναι αξιοσημείωτη η διαφορά που έχουν στην τιμή τους.

4. Clarity: Η καθαρότητα του διαμαντιού

Η καθαρότητα ενός διαμαντιού, εξαρτάται από τα έγκλειστα που υπάρχουν στο εσωτερικό του. Με τον όρο «έγκλειστα» αναφερόμαστε ουσιαστικά στα εσωτερικά χαρακτηριστικά του διαμαντιού. Αυτά τα χαρακτηριστικά, τα οποία αναφέρονται αλλιώς και ως «εσωτερικές ατέλειες», ποικίλλουν από διαμάντι σε διαμάντι, ως προς τον αριθμό, το μέγεθος, τη θέση, το χρώμα καθώς και την φυσικότητά τους. Ανάλογα λοιπόν με τις παραπάνω παραμέτρους και σύμφωνα με το εάν τα έγκλειστα είναι ορατά με γυμνό μάτι ή όχι, τα διαμάντια χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, όπως είναι η κατηγορία VVS (Very,Very Slightly), η κατηγορία VS (Very Slightly) και η κατηγορία SI (Slightly Included). Οι διαφορές των διαμαντιών των συγκεκριμένων κατηγοριών, έχουν να κάνουν κυρίως με το εάν τα έγκλειστα είναι ορατά ή όχι με μια κλίμακα μεγέθυνσης 10x (δηλαδή με μεγεθυντικό φακό).

Πιο συγκεκριμένα, τα έγκλειστα των διαμαντιών της κατηγορίας VVS είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν ακόμα και με μεγεθυντικό φακό, ενώ τα έγκλειστα των διαμαντιών της κατηγορίας VS, άλλες φορές μπορούν δύσκολα να εντοπιστούν με μεγεθυντικό φακό (VS1) και άλλες όχι (VS2). Αντίθετα, τα έγκλειστα των διαμαντιών της κατηγορίας SI είτε είναι εύκολο να εντοπιστούν και με μεγεθυντικό φακό και με γυμνό μάτι (SI2), είτε είναι εύκολο να εντοπιστούν με μεγεθυντικό φακό, αλλά όχι με γυμνό μάτι (SI1). Τα διαμάντια λοιπόν των συγκεκριμένων κατηγοριών, αν και αντικειμενικά έχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ τους, μπορεί να έχουν μεγάλη απόκλιση σε ότι αφορά το κόστος τους.

5. Band Type: Επιλέξτε λεπτό σκελετό

Κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι ότι όσο φαρδύτερος είναι ο σκελετός ενός δακτυλιδιού, τόσο μικρότερη θα φαίνεται η πέτρα. Ομοίως, ένας λεπτός σκελετός κάνει μια πέτρα να φαίνεται σχετικά μεγαλύτερη. Ειδικότερα, στα σχέδια που ο σκελετός λεπταίνει καθώς πλησιάζει την πέτρα το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό.

δαχτυλίδι μονόπετρο φορεμένο σε χέρι PL150
δαχτυλίδι μονόπετρο ZH020

6. Halo: Αναζητήστε δαχτυλίδι σε halo γραμμή

Με τον όρο halo ring, αναφερόμαστε στα δαχτυλίδια με διαμάντια, στα οποία το κεντρικό διαμάντι περιβάλλεται περιμετρικά από μικρότερα διαμάντια. Με αυτό τον τρόπο, η κεντρική πέτρα αναδεικνύεται μοναδικά και δίνει την αίσθηση ενός μεγαλύτερου δαχτυλιδιού. Η γραμμή halo στα δαχτυλίδια, εμφανίστηκε για πρώτη φορά την δεκαετία του 1920, ενώ αποτελεί το δεύτερο αγαπημένο είδος δαχτυλιδιού για πρόταση γάμου, μετά από το κλασικό μονόπετρο δαχτυλίδι (solitaire ring).

δαχτυλίδι μονόπετρο ροζέτα με διαμάντια AS1063
δαχτυλίδι μονόπετρο ροζέτα με διαμάντια or29667

Ως επιπλέον προσθήκη, μπορείτε να επιλέξετε ένα μέρος του μετάλλου στο πλάι να είναι διακοσμημένο με διαμάντια. Ακολουθώντας τις αρχές του Art Deco που εμφανίστηκε την ίδια εποχή, ο αριθμός των λίθων στον κορμό πρέπει να είναι ίσος και στις δύο πλευρές, δημιουργώντας συμμετρία. Ένα δαχτυλίδι σε halo γραμμή λοιπόν, μπορεί να δείχνει μεγαλύτερο και εντυπωσιακότερο από ένα κλασικό μονόπετρο δαχτυλίδι έχοντας ως κεντρική πέτρα ένα μικρότερο και οικονομικότερο διαμάντι.

δαχτυλίδι μονόπετρο halo ροζέτα με διαμάντια φορεμένο σε χέρι KR71
δαχτυλίδι μονόπετρο halo ροζέτα με διαμάντια KR71

7. Illusion: Προτιμήστε την τεχνική “illusion”

The Standard Illusion

Το illusion είναι μία καινοτόμος τεχνοτροπία στην κατασκευή κοσμημάτων, η οποία ενισχύει την εμφάνιση και ιδιαίτερα το αντιληπτό μέγεθος των διαμαντιών του κοσμήματος. Συγκεκριμένα, στα κοσμήματα αυτής της τεχνικής χρησιμοποιείται ένα μικρό διαμάντι που περικλείεται από ένα πολύτιμο μέταλλο το οποίο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μιμείται τις όψεις του διαμαντιού. Στο δαχτυλίδι παρακάτω, αυτό το μοτίβο είναι ορατό στο λευκόχρυσo μέρος γύρω από το διαμάντι.

Το μικρό διαμάντι στο κέντρο παρέχει λάμψη και ταυτόχρονα αντικατοπτρίζει το σχέδιο του μεταλλικού μοτίβου. Όπως υποδηλώνει το όνομα της τεχνικής αυτής, από απόσταση δημιουργείται η “ψευδαίσθηση” ότι βλέπετε ένα πραγματικά πολύ μεγαλύτερο διαμάντι.

δαχτυλίδι μονόπετρο illusion RP196L
δαχτυλίδι μονόπετρο φορεμένο RP196

 

The Cluster Illusion

Επίσης υπάρχει ένας ακόμα εναλλακτικός τρόπος τοποθέτησης των πετρών που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου διαμαντιού, που ονομάζεται cluster-illusion. Αυτή είναι μια τεχνική όπου πολλά μικρά διαμάντια τοποθετούνται πολύ κοντά το ένα στο άλλο για να δημιουργήσουν την εμφάνιση ενός μονόπετρου. Αν κοιτάξετε ένα τέτοιο δαχτυλίδι από απόσταση, το αποτέλεσμα που δημιουργεί η λάμψη των μικρών διαμαντιών δίνει την εντύπωση μιας μεγάλης ενιαίας πέτρας.

δαχτυλίδι Cluster Illusion με διαμάντια KV20971 φορεμένο
δαχτυλίδι Cluster Illusion με διαμάντια KV20971

Τα illusion δαχτυλίδια είναι πολύ πιο οικονομικά προσιτά από τα μονόπετρα με ένα μεγάλο διαμάντι για δύο λόγους. Πρώτα απ’ όλα, στα illusion χρησιμοποιείται περισσότερο μέταλλο αντί για διαμάντια, επομένως τα κάνει πιο προσιτά. Δεύτερον, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν μεγάλα ενιαία διαμάντια καλής ποιότητας. Επομένως, έχουν πολύ υψηλότερη τιμή ανά καράτι από τα μικρά διαμάντια ίσης ποιότητας. Τα κοσμήματα με ένα μικρό διαμάντι, ή ακόμα και πολλά μικρά διαμάντια, κοστίζουν πολύ λιγότερο ανά καράτι από ένα κόσμημα κατασκευασμένο με μια μεγάλη πέτρα.

Στην ερώτηση αν αξίζει να αγοράσετε ένα illusion δαχτυλίδι αρραβώνων η απάντηση μας είναι καταφατική. Εάν θέλετε ένα όμορφο διαμαντένιο δαχτυλίδι που θα έχει την εμφάνιση ενός μονόπετρου με μεγάλο διαμάντι, αλλά ο προϋπολογισμός σας δεν αρκεί, τότε ένα illusion δαχτυλίδι είναι η τέλεια επιλογή για εσας.

Το συμπέρασμα

Η αγορά ενός διαμαντιού με χαμηλότερο budget δεν χρειάζεται να σας περιορίσει. Ο γεμολόγος μας, αλλά και το υπόλοιπο έμπειρο προσωπικό των καταστημάτων Χαριτίδης, μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας, να σας μάθουν τα βασικά tips επιλογής δαχτυλιδιού σύμφωνα με τις ανάγκες σας και να σας καθοδηγήσει καθ’ όλη την διάρκεια της αγοράς, είτε από το ηλεκτρονικό κατάστημα, είτε από τα φυσικά καταστήματα. Πιστεύουμε στην εύρεση του τέλειου μονόπετρου δαχτυλιδιού για όλους και για κάθε προϋπολογισμό.