Τα κοσμήματα είναι ένα από τα πιο πολύτιμα και αγαπημένα αξεσουάρ μιας γυναίκας αλλά και ενός άνδρα. Η γνώση και κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορείτε να τα φροντίζετε και να τα προστατεύετε μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στη διατήρηση της ομορφιάς και της λάμψης των κειμηλίων σας ακόμη και για τις επόμενες γενιές. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε, σύμφωνα με τα μεγαλύτερα γεμολογικά ινστιτούτα του GIA και του IGI,  για να μάθετε πως να φροντίσετε τα κοσμήματα σας σαν επαγγελματίας.

Αρχικά θα πρέπει να προσέξετε 3 βασικά πράγματα που θα πρέπει πάντα να κάνετε και 3 βασικά πράγματα που θα πρέπει να αποφεύγετε. Οι συμβουλές αφορούν κυρίως κοσμήματα κατασκευασμένα από χρυσό 14 και 18 καρατίων.

Πάντα:

  • Να εφαρμόζετε κρέμες, καλλυντικά, φαρμακευτικά προϊόντα, προϊόντα styling μαλλιών και αρώματα πριν φορέσετε τα κοσμήματα σας.
    Ακόμη και το πλύσιμο το χεριών ή το λούσιμο μπορεί να αφήσει υπολείμματα σαπουνιού κάτω από τις πέτρες του αγαπημένου σας δαχτυλιδιού ή οι διάφορες χημικές ουσίες να βλάψουν μόνιμα την επιφάνεια των μαργαριταριών σας και άλλων λεπτών ή πορωδών πολύτιμων λίθων όπως το τιρκουάζ. 
  • Όταν βγάζετε τα κοσμήματα να τα σκουπίζετε με ένα καθαρό, μαλακό πανί για να αφαιρέσετε τυχόν έλαια και ιδρώτα. 
  • Να τα φυλάσσετε σε κουτί επενδυμένο με ύφασμα, σε ειδικές θήκες ή τυλίξτε σε χαρτί το κάθε κόσμημα ξεχωριστά ώστε να αποφύγετε τη δημιουργία επιφανειακών σημαδιών. 

 

Ποτέ:

  • Μην φοράτε κοσμήματα όταν κάνετε σωματικές εργασίες όπως νοικοκυριό, κηπουρική ή αθλητικές δραστηριότητες. 
  • Ποτέ μην φέρνετε σε επαφή τα κοσμήματα σας με οικιακά προϊόντα καθαρισμού (πχ. χλωρίνη, κ.α.).
    Η έκθεση σε χημικές ουσίες μπορεί να καταστρέψει ή να αποχρωματίσει τα πολύτιμα μέταλλα – χρυσό, ασήμι και πλατίνα – ενώ ενδέχεται και να βλάψει μερικά χρωματιστά πετράδια. 
  • Ποτέ μην φοράτε τα κοσμήματα σε πισίνες με χλώριο ή σε υδρομασάζ. 

 

Συμβουλές για καθαρισμό:

  • Καθαρίστε τα σε ένα ασφαλές μέρος και όχι σε μέρη όπως το χείλος ενός νεροχύτη, όπου μπορεί να σας γλιστρήσει το κόσμημα ή κάποιο κομμάτι του και να το χάσετε. 
  • Χρησιμοποιήστε μόνο μαλακή βούρτσα, ποτέ αιχμηρά ή σκληρά αντικείμενα, για να αφαιρέσετε βρωμιά ή σωματίδια. 
  • Να καθαρίζετε συχνά τα κοσμήματα σας.
    Οι λοσιόν, τα σαπούνια και άλλα καλλυντικά  μεταβάλλουν τις οπτικές ιδιότητες των διαμαντιών και των πολύτιμων λίθων, κάνοντας τα να φαίνονται θαμπά. 
  • Τα πολύ λερωμένα κοσμήματα είναι προτιμότερο να καθαρίζονται επαγγελματικά. 
  • Καθαρίστε τα κοσμήματα με διαμάντια αλλά και με συνθετικές πέτρες, με μαλακή βούρτσα βουτηγμένη σε ζεστό νερό και ήπιο απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με τρεχούμενο νερό και σκουπίστε τα με ένα μαλακό ύφασμα. 
  • Ποτέ μην εκθέτετε τα μαργαριταρένια κοσμήματα σε χημικά ή διαλύτες και αποθηκεύστε κάθε κόσμημα σε μια μαλακή θήκη.
    Τα μαργαριτάρια μπορούν εύκολα να γρατσουνιστούν. Χρησιμοποιήστε ένα νέο, καθαρό πινέλο μακιγιάζ και ζεστό σαπουνόνερο για να τα καθαρίσετε. Τοποθετήστε τα κοσμήματα με μαργαριτάρια σε μια πετσέτα για να στεγνώσουν. Το υγρό νήμα μεταξιού που χρησιμοποιείται για το δέσιμο των μαργαριταριών μπορεί να τεντωθεί αλλά και να προσελκύσει βρωμιά γι’ αυτό μην αγγίζετε το κόσμημα μέχρι να στεγνώσει τελείως. 
  • Μην εκθέτετε πολύτιμους λίθους σε χημικά, διαλύτες ή υπερήχους χωρίς να γνωρίζετε τις ειδικές απαιτήσεις καθαρισμού τους. 

 

Συμβουλές για μεγάλη διάρκεια ζωής:

  • Προσοχή με το φως και τη θερμότητα. Ακριβώς όπως οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου μπορούν να βλάψουν το δέρμα μας, το φως και η θερμότητα μπορούν να επηρεάσουν την ανθεκτικότητα και το χρώμα των χρωματιστών πολύτιμων λίθων. Με την πάροδο του χρόνου και σε υπερβολική έκθεση, μπορεί επίσης να εξασθενίσουν ή να προκαλέσουν βλάβη σε μερικούς πολύτιμους λίθους, όπως ο αμέθυστος και το τοπάζι. Τα μαργαριτάρια και άλλα ευαίσθητα υλικά μπορεί να λευκανθούν κάτω από ακραία έκθεση στο φως. Άλλα πετράδια, ειδικά κεχριμπαρένια, μπορεί να σκουραίνουν με την πάροδο του χρόνου όταν εκτίθενται σε υπερβολικό φως. Η υπερβολική θερμότητα και οι ξαφνικές μεταβολές της θερμοκρασίας μπορεί επίσης να καταστρέψουν μερικούς πολύτιμους λίθους. Η θερμότητα μπορεί εύκολα να αφαιρέσει τη φυσική υγρασία που οι πολύτιμοι λίθοι χρειάζονται για να διατηρήσουν την ομορφιά τους. Τα μαργαριτάρια, για παράδειγμα, μπορούν να στεγνώσουν, να σπάσουν και να αποχρωματιστούν. Τα οπάλια μπορούν να γίνουν λευκά ή καφέ, να αναπτυχθούν μικροσκοπικές ρωγμές και να χάσουν την εναλλαγή του χρώματος τους. 
  • Φυλάξτε με προσοχή τα κοσμήματα σας.
    Η σωστή αποθήκευση κοσμημάτων παραβλέπεται συχνά. Τα κοσμήματα δεν πρέπει ποτέ να ρίχνονται σε ένα συρτάρι ή πάνω σε ένα έπιπλο γιατί αυτό θα προκαλέσει γρατζουνιές και ζημιές στις πέτρες. Τα περισσότερα κοσμήματα τα παραλαμβάνετε στο κουτί που παρέχεται από το κατάστημα, και αυτό είναι ένα τέλειο μέρος για να τα αποθηκεύσετε. Για παράδειγμα, το ασήμι θα πρέπει να διατηρείται σε πουγκί ή ένα πανί. Οι κοσμηματοθήκες που διαθέτουν ξεχωριστές θέσεις για δαχτυλίδια, κολιέ και βραχιόλια είναι επίσης ιδανικά. Τα μαργαριτάρια και το οπάλ αντλούν υγρασία από τον αέρα, οπότε η αποθήκευση τους σε μια στεγνή περιοχή, όπως μια θυρίδα ασφαλείας, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει βλάβη. Όταν ταξιδεύετε, προστατέψτε τα κοσμήματα σας από γρατζουνιές ή άλλες ζημιές από κρούση, μεταφέροντας  τα σε ένα ξεχωριστό κουτί ή θήκη. 
  • Διατηρήστε τις πιστοποιήσεις των κοσμημάτων σε ασφαλή τοποθεσία, ξεχωριστά από τα κοσμήματα για μεγαλύτερη ασφάλεια. 
  • Να έχετε τα κοσμήματα σας καθαρισμένα και ελεγμένα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από έναν επαγγελματία για τυχόν αλλοιώσεις, χαλαρά δόντια και την γενική κατάσταση τους.
    Πολλά καταστήματα κοσμημάτων προσφέρουν δωρεάν έλεγχο ή επαγγελματικό καθαρισμό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ψάξτε για ένα κοσμηματοπωλείο με επαγγελματική κατάρτιση και καλή φήμη στο οποίο θα μπορείτε να εμπιστευτείτε την φροντίδα των αγαπημένων σας κοσμημάτων. 
  • Κάθε 2 χρόνια περίπου να επιπλατινώνεται τα λευκόχρυσα κοσμήματα και κυρίως τα δαχτυλίδια που φθείρονται περισσότερο και να δίνετε για γυάλισμα όσα κοσμήματα σας έχουν χάσει την λάμψη τους. 
  • Αν έχετε κολιέ ή βραχιόλια με μαργαριτάρια που φοράτε συχνά, να φροντίζετε να τα δίνετε για ανανέωση του δεσίματος.
    Με αυτή τη διαδικασία το κόσμημα λύνεται και ξαναδημιουργείται με νέους κόμπους ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να κοπεί και να το χάσετε. 
  • Επιλέξτε τα κοσμήματα που φοράτε στην καθημερινότητα σας έτσι ώστε να είναι σε αρμονία με τον τρόπο ζωής σας και το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων σας. 
  • Αντιμετωπίστε κάθε κόσμημα σαν να ήταν οικογενειακό κειμήλιο, γιατί κάποια μέρα μπορεί να είναι.