Τι συμβολίζει το κωνσταντινάτο

Το Κωνσταντινάτο αποτελούσε, κατά τα βυζαντινά χρόνια, χρυσό νόμισμα του οποίου ο τύπος μοιάζει με αγιογραφία των Αυτοκρατόρων Αγ. Κωνσταντίνου και Αγ. Ελένης. Το 326 μ.Χ. η Αγία Ελένη ταξίδεψε στην πόλη της Ιερουσαλήμ με απώτερο σκοπό την εύρεση του Τιμίου Σταυρού. Όταν βρήκε τον Τίμιο Σταυρό, τον έκοψε σε δυο κομμάτια. Το ένα κομμάτι το άφησε στα Ιεροσόλυμα και το άλλο κομμάτι το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την παράδοση, τα πριονίδια που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία, συμπεριλήφθηκαν σε ένα χωνευτήρι μαζί με άλλα πολύτιμα μέταλλα, από το μείγμα των οποίων δημιουργήθηκαν τα Κωνσταντινάτα. Συνήθως το δώριζαν είτε ως φυλαχτό για τα νεογέννητα, είτε ακόμα και στην μέλλουσα μητέρα για έναν εύκολο τοκετό, ενώ κατά την Επανάσταση του 1821 τα φορούσαν οι Έλληνες επαναστάτες για να τους προστατεύει στο πεδίο της μάχης.

layering-coin-necklace-style-fashion_01
coin necklace
coin-necklace-panagitses

 

Σήμερα το κωνσταντινάτο επέστρεψε και αποτελεί την Νο1 τάση στις φετινές πασαρέλες αλλά όπως φαίνεται, ήρθε …για να μείνει.

Το κωνσταντινάτο αποτελεί κόσμημα διαχρονικό και ιδιαίτερης αξίας. Το συναντάμε σε λευκό χρυσό, ροζ χρυσό και κίτρινο χρυσό 14 και 18 καρατίων, διακοσμημένο με ζιργκόν σε διάφορα χρώματα, ματάκια καθώς ακόμα και διπλής όψεως. Πέρα από την κλασσική μορφή του Κωνσταντίνου και της Ελένης μπορεί κανείς να βρει και φυλαχτά με την μορφή της Παναγίας, του Ιησού ή ακόμα και παραστάσεις όπως η γέννηση ή η βάπτιση.

coin necklace
coin necklace
coin necklace

 

Το κωνσταντινάτο ή αλλιώς coin necklace όπως συναντάται στη διεθνή αγορά μπορεί να φορεθεί ως απλό μενταγιόν ή ακόμα καλύτερα μπορεί να αποτελέσει μέρος του layering. Τα μεγέθη και τα σχήματα ποικίλουν. Μπορείτε να βρείτε στρόγγυλα, ορθογώνια ή οβάλ φυλαχτά και να τα επιλέξετε σε μικρό μέγεθος αν θέλετε κάτι πιο διακριτικό αλλά και σε μεγαλύτερο μέγεθος ώστε να τα συνδυάσετε με μια μακριά αλυσίδα και να φορεθούν είτε μαζί με άλλα κολιέ είτε μόνα τους πάνω από ένα ζιβάγκο ή μια μπλούζα με βαθιά λαιμόκοψη. Mε όποιον τρόπο και αν φορεθεί το σίγουρο είναι ότι θα δώσει μια extra-chic διάθεση στο στυλ σου.

layering-coin-necklace-style-fashion_02
coin necklace layering style

 

Τέλος , αν πρόκειται να παρευρεθείς σε κάποια σημαντική περίσταση όπως γάμο, βαφτίσια ή αν γίνεσαι εσύ νονός/α ,τότε σίγουρα το κωνσταντινάτο θα αποτελέσει την ιδανική επιλογή δώρου.

AE26846_konstantinato-fulaxto-xruso-14k
coin necklace
coin necklace