Τον Οκτώβριο του 2019 η εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών ALROSA ανακοίνωσε πως προχώρησε σε μια από τις πιο σημαντικές εξορύξεις που έχουν πραγματοποιηθεί πότε. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), στην περιοχή της Δημοκρατίας των Σαχά (ή αλλιώς Γιακουτία), εξορύχτηκε ένα διαμάντι ηλικίας τουλάχιστον 800 εκατομμυρίων ετών. Αυτό όμως που κάνει το συγκεκριμένο διαμάντι να ξεχωρίζει δεν είναι η ηλικία του, αλλά η ιδιαίτερη δομή του.

Το διαμάντι μήτρα
Η πρώτη επίσημη φωτογραφία του διαμαντιού
Η ακτινογραφία του διαμαντιού που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία
Η ακτινογραφία του διαμαντιού που δόθηκε στη δημοσιότητα από την εταιρεία

 

Όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, το συγκεκριμένο διαμάντι είναι βάρους 0,62ct και διαστάσεων 4,8mm x 4,9mm x 2,8mm, όμως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως στο εσωτερικό του μετακινείται ελεύθερα ένα μικρότερο διαμάντι βάρους 0,02ct και διαστάσεων 1,9mm x 2,1mm x 0,6mm. Έπειτα από λεπτομερή μελέτη του διαμαντιού με την χρήση X-Ray ακτίνων, που διεξήγαγε το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρώτα δημιουργήθηκε το «εσωτερικό» διαμάντι και το «εξωτερικό» σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια των επόμενων σταδίων της ανάπτυξής του. Η ιδιαίτερη αυτή δομή του το καθιστά ως το πρώτο διαμάντι «μήτρα», που έχει εξορυχθεί ποτέ!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως η εταιρεία ALROSA θεωρείται η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών, καθώς της αναλογεί το 27% της παγκόσμιας εξόρυξης και δραστηριοποιείται κυρίως στην Δημοκρατία Σαχά, στην περιοχή του Αχάνγκελς και στην Αγκόλα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.amna.gr/anarussia/article/397572/Sti-Rosia-exoruchtike-ena-monadiko-diamanti–to-diamanti-mitra
http://eng.alrosa.ru/58808
width=”900″