Το σμαράγδι, αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν πολύτιμο λίθο ανεκτίμητης αξίας και σπάνιας ομορφιάς λόγω του ιδιαίτερου πράσινου χρώματος του. Οι ουσίες χρώμιο και  βανάδιο είναι αυτές που δίνουν στο σμαράγδι αυτό το έντονο πράσινο χρώμα. Ανήκουν στην ομάδα του ορυκτού βηρυλλίου και η σκληρότητά τους στην κλίμακα Mohs (κλίμακα μέτρησης σκληρότητας των ορυκτών) κυμαίνεται μεταξύ 7,5-8 (με μέγιστη τιμή το 10). Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «σμάραγδος» που σημαίνει πράσινη πέτρα, ενώ στα αγγλικά, η ονομασία τους προέρχεται από τα σανσκριτικά όπου emerald σημαίνει πράσινος.

ορυκτό σμαράγδισμαράγδι πολύτιμος λίθος

Τα πρώτα σμαράγδια σχηματίστηκαν πριν από 2,97 δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ τα πρώτα ορυχεία για σμαράγδι, εντοπίστηκαν το 1700 στην Αίγυπτο και χρονολογούνται από το 330 π.Χ. Ήταν αρκετά διαδεδομένα στην αρχαία Ελλάδα και την Ρώμη, ενώ η  αγάπη της Κλεοπάτρας για το σμαράγδι ήταν ευρέως γνωστή και αποδεικνύεται από το γεγονός πως, σύμφωνα με ιστορικές καταγραφές, τα κοσμήματα που φορούσε ήταν διακοσμημένα με σμαράγδια. Στην Ευρώπη, έγιναν γνωστά τον 16ο αιώνα, όταν οι Ισπανοί κατέφθασαν στην νότια Αμερική και ανακάλυψαν τα μέχρι τότε πολύ καλά κρυμμένα ορυχεία των Ίνκας. Οι Ευρωπαίοι, μαγεύτηκαν από αυτόν τον εξαιρετικό πολύτιμο λίθο, ο οποίος αμέσως έγινε περιζήτητος σε όλη την Ευρώπη. Αν και έχουν περάσει λοιπόν σχεδόν 500 χρόνια από τότε που το ανακαλύψαμε, το σμαράγδι εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να προκαλεί δέος σε όποιον το αντικρίζει. Το χρώμα του συμβολίζει την ελπίδα και την άνθιση των λουλουδιών την άνοιξη, καθώς θεωρείται ως η πέτρα του μήνα Μάιου, ενώ στην Αμερική, αποτελεί το ιδανικό δώρο για την 20στη, την 35η και την 55η  επέτειο γάμου ενός ζευγαριού. Αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους πολύτιμους λίθους.

γυναικείος σταυρός με σμαράγδια JR27099 σκουλαρίκια κρεμαστά με σμαράγδια DK23945δαχτυλίδι ροζέτα με σμαράγδι JR1001

Τα περισσότερα σμαράγδια έχουν εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά τα οποία είναι ευδιάκριτα με γυμνό μάτι. Σήμερα τα μεγαλύτερα ορυχεία βρίσκονται  στην Κολομβία, τη Ζάμπια, τη Βραζιλία και τη Ζιμπάμπουε. Η αξία τους, καθορίζεται κυρίως από το χρώμα, την καθαρότητα, το είδος κοπής και το βάρος τους σε καράτια. Για τα σμαράγδια, ο πιο σημαντικός παράγοντας καθορισμού της αξίας τους είναι το χρώμα τους. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα, τόσο πιο πολύτιμο είναι. Τα σμαράγδια, συνήθως κόβονται σε μια παραλληλόγραμμη κοπή, την επονομαζόμενη “emerald cut” η όποια αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο το υπέροχο χρώμα και τη λάμψη τους. Η καθαρότητα ενός σμαραγδιού, ορίζεται από τα έγκλειστα και τις «ατέλειες» που βρίσκονται μέσα στον πολύτιμο λίθο. Σπάνια θα βρεθεί κάποιο σμαράγδι χωρίς ατέλειες και έγκλειστα, ενώ οι γεμολόγοι για να τις περιγράψουν, τις αναφέρουν ως έναν εσωτερικό jardin (=κήπος στη γαλλική γλώσσα) μέσα σε αυτόν τον εντυπωσιακό πολύτιμο λίθο.

δαχτυλίδι ροζέτα με σμαράγδι φορεμένο rs01e8δαχτυλίδι ροζέτα με σμαράγδι RS01E1.3

δαχτυλίδι δάκρυ με σμαράγδι KR14655σετ δαχτυλίδι και κολιέ με σμαράγδι φορεμένα

Κατά καιρούς, αρκετοί γάμοι των celebrities ήταν στο επίκεντρο λόγω των σπάνιας ομορφιάς των δαχτυλιδιών που κοσμούσαν το δάχτυλο της εκάστοτε νύφης. Το 1953, ο John Kennedy έκανε πρόταση γάμου στην Jacqueline Bouvier ένα χρυσό δαχτυλίδι που ήταν διακοσμημένο μ’ ένα διαμάντι 2 καρατίων & ένα σμαράγδι 2 καρατίων και περιμετρικά των δυο πολύτιμων λίθων υπήρχαν μικρά διαμάντια σε baguette κοπή. Το συγκεκριμένο δαχτυλίδι κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο μοναδικός και ιδιαίτερος σχεδιασμός του δαχτυλιδιού το κατέστησαν ως ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα δαχτυλίδια αρραβώνων όλων των εποχών. Ένας ακόμη γάμος διασήμων που επισημοποιήθηκε με ένα εξαιρετικό δαχτυλίδι με σμαράγδι 29,4 καρατίων σε emerald κοπή, ήταν αυτός της Elizabeth Taylor και του Michael Todd το 1957. Το συγκεκριμένο δαχτυλίδι, θεωρούνταν ως ένα από τα αγαπημένα κοσμήματα της γνωστής ηθοποιού  και πωλήθηκε σε δημοπρασία που διεξήχθη το 2011 έναντι 3,7 εκατομμυρίων ευρώ. Τέλος, τον Μάρτιο του 2012, η πρόταση γάμου του Olivier Martinez στην Halle Berry έγινε με ένα μοναδικό δαχτυλίδι με σμαράγδι 4 καρατίων, τα εγκλείσματα του οποίου θωρείται ότι παρουσιάζουν την ιστορία αγάπης του ζευγαριού.

Elizabeth Taylor emerald engagement ringKennedy emerald engagement ring

Ανακαλύψτε στο κοσμηματοπωλείο Χαριτίδης ευρεία συλλογή με δαχτυλίδια αλλά και πολλά ακόμη κοσμήματα με σμαράγδια.