Τα σκουλαρίκια μύτης άλλοι τα μισούν και άλλοι τα λατρεύουν! Παρ’όλα αυτά το σκουλαρίκι μύτης είναι ο τέλειος τρόπος για να προσθέσετε κάτι διαφορετικό στο στυλ σας. Είτε επιλέξετε τρύπημα στο ρουθούνι, είτε στο διάφραγμα (εκείνο το μικρό τμήμα που χωρίζει τα ρουθούνια), το σκουλαρίκι στη μύτη είναι μια ιδιαίτερη πινελιά που σίγουρα θα δώσει χαρακτήρα στην εμφάνιση σας. Αυτό το είδος piercing μπορεί εύκολα να γίνει πιο μοντέρνο ή διακριτικό, αρκεί να επιλέξετε το κατάλληλο σκουλαρίκι.

Τι συμβολιζει η τρυπα στη μυτη

Το τρύπημα στη μύτη διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες ιστορίες σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο είδος piercing. Εφαρμόζεται για περισσότερα από 4.000 χρόνια και η ιστορία του ξεκίνησε από τη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ινδία αλλά και πέρα από αυτή, ενώ χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να υιοθετηθεί από τον δυτικό πολιτισμό. Ομοίως, το τρύπημα του διαφράγματος (septum piercing) υπήρχε σε αρκετές φυλές και το είχαν πολεμιστές διαφόρων πολιτισμών σε όλο τον κόσμο για χιλιάδες χρόνια προτού υιοθετηθεί από τον δυτικό πολιτισμό.

Τα σκουλαρίκια μύτης εισήχθησαν για πρώτη φορά στον δυτικό πολιτισμό γύρω στο 1913. Ωστόσο, μόλις τη δεκαετία του 1960 άρχισαν να γίνονται ευρύτερα δημοφιλή στις ΗΠΑ, καθώς οι χίπις που είχαν ταξιδέψει στην Ινδία έμαθαν την πρακτική των piercing μύτης. Στη συνέχεια, κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980, οι punk rockers και οι goths υιοθέτησαν το piercing στη μύτη ως δήλωση προσωπικής ανεξαρτησίας, αλλά και ως σύμβολο εξέγερσης ενάντια στο συντηρητισμό.

Σήμερα, το σκουλαρίκι μύτης είναι ένα γνωστό και αποδεκτό αξεσουάρ σε όλο τον κόσμο. Φυσικά υπάρχουν και οι πιο συντηρητικοί άνθρωποι που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τα piercings, όμως αυτό δεν έχει εμποδίσει την τάση να εδραιωθεί. Θα δείτε να το φορούν άνδρες και γυναίκες, κυρίως νεαρής ηλικίας αλλά όχι μόνο. Πλέον είναι αποδεκτό στους περισσότερους επαγγελματικούς χώρους, επομένως μπορεί να φορεθεί με μεγάλη ευκολία από ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Πως γίνεται η τοποθέτηση

Ο επαγγελματίας που θα σας κάνει το piercing θα σημειώσει το σημείο στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί το τρύπημα, ώστε να μπορείτε να δείτε εάν είστε ευχαριστημένοι με την τοποθέτηση. Εφόσον συμφωνήσετε, θα προχωρήσει στην εφαρμογή η οποία είναι γρήγορη και σχετικά ανώδυνη.

Το πρώτο σκουλαρίκι μέχρι την επούλωση επιλέγεται με τέτοιο τρόπο ως προς το υλικό και το μέγεθος ώστε να κρατήσει την τρύπα ανοιχτή, χωρίς να προκαλέσει αλλεργίες στο δέρμα. Στο κοσμηματοπωλείο Χαριτίδης δεν πραγματοποιούνται τρύπες στη μύτη ή τα αυτιά. Συνεπώς θα πρέπει να αναζητήσετε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία ο οποίος να ακολουθεί όλα τα υγειονομικά πρότυπα για να το κάνει με ασφάλεια.

Πότε να αλλάξω το σκουλαρίκι μύτης

Εφόσον ακολουθήσετε τις οδηγίες του επαγγελματία, η τρύπα λογικά θα πρέπει να επουλωθεί εντός περίπου 20 ημερών. Το επόμενο βήμα είναι και το πιο διασκεδαστικό, αυτό που περιμένατε από την πρώτη στιγμή. Μπορείτε πλέον να επιλέξετε το κατάλληλο σκουλαρίκι, αυτό που θα αναδείξει το νέο σας piercing! Θα πρέπει βέβαια πρώτα να αποφασίσετε τι είδους σκουλαρίκι σας ταιριάζει και να επιλέξετε κάποιο υποαλλεργικό υλικό, όπως είναι ο χρυσός ή το ανοξείδωτο ατσάλι.

Πόσο κοστίζει ένα σκουλαρίκι μύτης

Όταν αγοράζετε ένα σκουλαρίκι μύτης, αξίζει να επενδύσετε σε υλικά υψηλής ποιότητας όπως ο χρυσός 14 καρατίων. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι δεν θα αντιμετωπίσετε θέματα με μολύνσεις και αλλεργίες. Υπάρχουν διάφορα στυλ σκουλαρικιών για να διαλέξετε και τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά προσιτά. Τα χρυσά σκουλαρίκια μύτης μπορεί να είναι είτε εντελώς σκέτα, είτε διακοσμημένα με πέτρες ζιρκόν ή διαμάντια και θα τα βρείτε σε αρκετά λογικές τιμές που ξεκινούν από 30€ και ανεβαίνουν ανάλογα με το μέγεθος ή το είδος της πέτρας.

Τι σκουλαρίκι μύτης μου ταιριάζει

Αν επιλέξετε ένα σκουλαρίκι μύτης διακοσμημένο με πολύτιμες ή ημιπολύτιμες πέτρες, θα πρέπει να προσέξετε κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Εκτός από το προσωπικό σας γούστο, θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη το περιβάλλον εργασίας, αλλά και τα χαρακτηριστικά του προσώπου σας.

Ένα διαμάντι περίπου 1.2mm είναι ιδανικό για έναν συντηρητικό χώρο εργασίας ή αν θέλετε απλώς να προσθέσετε μια διακριτική λάμψη στο πρόσωπο σας. Ένα σκουλαρίκι με πέτρα περίπου 1.6mm είναι πραγματικά το τέλειο μέγεθος για τους περισσότερους ανθρώπους, ενώ εξακολουθεί να είναι σχετικά διακριτικό και ταυτόχρονα κομψό.

Αν όμως σας αρέσουν τα μεγάλα κοσμήματα, θα πρέπει να συνυπολογίσετε το μέγεθος της μύτης σας. Για παράδειγμα, ένα διαμάντι των 2mm μπορεί να φανεί υπερβολικό σε μία σχετικά μικρή μύτη, ενώ το διαμάντι των 1.2mm μπορεί να περάσει σχεδόν απαρατήρητο πάνω σε μια μεγαλύτερη ή λίγο πιο έντονη μύτη.

Τι σχέδιο σκουλαρίκι μύτης να επιλέξω

Εφόσον πλέον είστε σίγουροι πως το σκουλαρικι στην μυτη είναι κάτι που σας αρέσει και έχετε περάσει από όλα τα παραπάνω στάδια, ήρθε η ώρα να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει. Όμως για να γίνει αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους διάφορους τύπους που υπάρχουν στα σκουλαρικια για την μυτη.

– Καρφί με στριφτή κατάληξη

Το στριφτό σκουλαρίκι μύτης μοιάζει πολύ με το κλασσικό σκουλαρίκι καρφί, με την ιδιαιτερότητα πως έχει στριμένο το άκρο που καταλήγει στο πίσω μέρος του (δηλαδή μέσα στο ρουθούνι). Με αυτό τον τρόπο, η καμπύλη που δημιουργείται το κάνει να στέκεται άνετα στο σημείο, χωρίς να ενοχλεί, ενώ παράλληλα κρατάει το σκουλαρίκι στη θέση του.

Είναι πολύ εύκολο να τοποθετηθεί και να αφαιρεθεί και μάλιστα σας δίνει τη δυνατότητα να το λυγίσετε ακόμη περισσότερο για να ταιριάζει με το ακριβές σχήμα της μύτης σας. Ταυτόχρονα, αυτό το κάνει και πιο ασφαλές καθώς δεν μπορεί εύκολα να γλυστρίσει και να χαθεί. Όλα τα παραπάνω το κάνουν να είναι μια αρκετά συχνή επιλογή σκουλαρικιού, ιδίως όταν το τρύπημα στη μύτη γίνεται για πρώτη φορά.

Στριφτό σκουλαρίκι μύτης από χρυσό 14 καρατίων και λευκό ζιρκόν - PJ46495GW

Σκουλαρίκι μύτης καρφί με μπίλια, από λευκό χρυσό 18 καρατίων με διαμάντι - KK27427

– Καρφί με κατάληξη μπίλια

Το καρφάκι με μπίλια στο πισω μέρος είναι ένα από τα πιο κλασσικά σχέδια για σκουλαρίκι μύτης. Αποτελείται από τον βασικό στύλο με το εκάστοτε σχέδιο, ή την πέτρα αν πρόκειται για μονόπετρο σκουλαρίκι, στη μπροστινή πλευρά και μια μικρή μπίλια με διάμετρο ελαφρώς μεγαλύτερη από τον στύλο στην πίσω πλευρά, αντί για κούμπωμα.

Όταν το φοράτε, η μικρή αυτή μπίλια κρατά το σκουλαρίκι στη θέση του χωρίς να το αφήνει να γλυστρήσει και να βγει από την τρύπα. Αυτό το είδος, όπως και το στριφτό καρφί μύτης, έχει χωνευτή εφαρμογή και ταιριάζει καλύτερα σε επουλωμένα τρυπήματα.

– Καρφί με κατάληξη L

Στο σκουλαρίκι μύτης με σχήμα L ο κεντρικός στύλος κάμπτεται δημιουργώντας μία ορθή γωνία 90 μοιρών. Αυτό είναι ένα αγαπημένο είδος για εκείνους που θεωρούν δύσκολη τη χρήση των παραπάνω κατηγοριών, καθώς το σχήμα L είναι ευκολότερο να εισαχθεί στην τρύπα.

Φυσικά κι εδώ θα βρείτε διάφορα σχέδια να κοσμούν την μπροστινή πλευρά του σκουλαρικιού, όπως χρωματιστές πέτρες ή κάποια πολυγωνική μπίλια που το κάνουν να ξεχωρίζει.

Στριφτό σκουλαρίκι μύτης από χρυσό 14 καρατίων και λευκό ζιρκόν - PJ46495GW

Σκουλαρίκι μύτης κρίκος από λευκό χρυσό 14 καρατίων με ζιρκόν - PJ46499W

– Κρικάκι με διακριτικό άνοιγμα

Το κρικακι στην μυτη εφαρμόζεται γύρω από το ρουθούνι. Για να το τοποθετήσετε δεν τραβάτε ποτέ τα άκρα του. Αντίθετα, στρίβετε τα άκρα προς αντίθετες κατευθύνσεις για να ανοίξει και μετά τα αφήνετε να επιστρέψουν στην αρχική θέση τους.

Το σχέδιο που θα επιλέξετε μπορεί να ποικίλει από ένα απλό κρικάκι, κάποιο με σχέδιο, ή και κάτι πιο εντυπωσιακό, διακοσμημένο με πέτρες ζιρκόν.

– Κρικάκι με κούμπωμα

Αν σας αρέσει να αλλάζετε συχνά τα σκουλαρίκια σας για να ταιριάζουν με το εκάστοτε ντύσιμο σας, τότε ένα κρικάκι μύτης με κούμπωμα είναι ιδανικό για εσάς. Έχει πολύ εύκολη τοποθέτηση. Αντί να προσπαθείτε να βγάλετε ή να βάλετε ένα σκουλαρίκι με μπίλια, το είδος αυτό έχει ένα κούμπωμα που ανοίγει και κλείνει πολύ απλά. Οι κρίκοι αυτοί είναι ιδανικοί για piercing στο ρουθούνι αλλά και στο septum.

– Ίσιο καρφί

Αυτή είναι η πιο απλή εκδοχή καρφιού με σκέτο στύλο που όμως δεν προορίζεται να φορεθεί όπως είναι. Κάποιος που γνωρίζει, θα πρέπει να λυγίσει κατά παραγγελία το καρφί σε σχήμα L. Αυτή είναι η τέλεια επιλογή για όσους δεν βρίσκουν έτοιμο καρφί L που να ταιριάζει στην δική τους μύτη.

Στις μέρες μας το σκουλαρίκι στη μύτη αποτελεί ένα από τα πιο κοινά piercings και αν θεωρείτε πως σας ταιριάζει τότε αξίζει να το τολμήσετε! Και φυσικά εμείς θα είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να επιλέξετε το ιδανικό σκουλαρίκι μύτης που θα αναδείξει τέλεια το σημείο.