Οι μητέρες αξίζει να τιμούνται κάθε μέρα. Όμως μια ημέρα το χρόνο είναι αφιερωμένη στην αγάπη και την εκτίμηση μας προς αυτές. Η ημέρα της μητέρας γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ενώ πολλές χώρες έχουν καθιερώσει τη γιορτή της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, κάποιες έχουν ορίσει διαφορετική ημερομηνία. Γιατί όμως η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται διαφορετικά σε όλο τον κόσμο και από πού ξεκίνησε αυτή η παράδοση;

Πως ξεκίνησε

Η μητρότητα γιορτάζεται εδώ και αιώνες. Οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και οι Ρωμαίοι διοργανώναν γιορτές αφιερωμένες στην τιμή των μητέρων θεών. Μάλιστα, οι αρχαίες θεές Ρέα και Κυβέλη έπαιξαν ζωτικό ρόλο στον πολιτισμό αλλά και τις πεποιθήσεις τους.

Οι πρώτοι χριστιανοί γιόρταζαν την τέταρτη Κυριακή των Νηστειών ως γιορτή της μητέρας για να τιμήσουν τη Μαρία, τη μητέρα του Χριστού. Ο εορτασμός αυτός αρχικά είχε σκοπό να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην τοπική ή στη «μητρική» εκκλησία τους για μια ειδική ετήσια λειτουργία. Ωστόσο, με την πάροδο των αιώνων, η έννοια αυτή εξελίχθηκε για να ενσωματώσει τη γιορτή της οικογένειας, και συγκεκριμένα της μητέρας.

Ημέρα της μητέρας στις ΗΠΑ

Η ημέρα της μητέρας ενσαρκώθηκε στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα, με την κοινωνική ακτιβίστρια Anna Jarvis. Η μητέρα της οποίας πάντα εξέφραζε την επιθυμία να υπήρχε μια μέρα για να γιορτάσει τη μητρότητα. Όταν η μητέρα της πέθανε, η Jarvis προσπάθησε να πραγματοποιήσει αυτό το όνειρό. Το 1908, τρία χρόνια μετά το θάνατο της μητέρας της, η Jarvis πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη μνημόσυνη τελετή για να τιμήσει τη δική της και όλες τις μητέρες. Η τελετή έλαβε χώρα στην Μεθοδιστική Επισκοπική Εκκλησία Andrews στο Grafton της Δυτικής Βιρτζίνια, η οποία τώρα φιλοξενεί το ιερό της Διεθνούς Ημέρας της Μητέρας. Η ημέρα έγινε ετήσια γιορτή και γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλες τις ΗΠΑ, καθιστώντας την το 1914 ως επίσημη αργία που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Σταδιακά, ο εορτασμός υιοθετήθηκε και από άλλα μέρη του κόσμου, που ακολούθησαν το παράδειγμα των ΗΠΑ και όρισαν τον εορτασμό για τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Πλέον, η γιορτή της μητέρας έχει επίσης οριστεί και γιορτάζεται την ίδια μέρα στην Αυστραλία, τον Καναδά, καθώς και σε μέρη της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ουκρανία.

Ημέρα της μητέρας στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη γιορτή της μητέρας έχει οριστεί η τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής και γι’αυτό η ημερομηνία σχεδόν κάθε χρόνο είναι διαφορετική. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Νιγηρία έχουν επίσης ορίσει την ίδια ημερομηνία για τη γιορτή της μητέρας.

Ημέρα της μητέρας στη Μέση Ανατολή

Σε αντίθεση με τα άλλα μέρη του κόσμου, η γιορτή της μητέρας στον αραβικό κόσμο δεν γιορτάζεται πάντα Κυριακή. Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Αμίν καθιέρωσε επίσημα τη γιορτή στην Αίγυπτο το 1956. Ο Αμίν επέλεξε την πρώτη ημέρα της άνοιξης, την 21η Μαρτίου, ως την ετήσια ημέρα εορτασμού. Εκείνη τη μέρα οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνήθιζαν να γιορτάζουν τις μητέρες με βάρκες γεμάτες λουλούδια ως σύμβολο νέας ζωής. Τελικά ορίστηκε ως επίσημη αργία στην Αίγυπτο, ενώ μεγάλο μέρος του υπόλοιπου αραβικού κόσμου υιοθέτησε επίσης τον εορτασμό.

Άλλες παραδόσεις

Ενώ η Κίνα γιορτάζει επίσης την ημέρα της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, το νόημα εκεί είναι ελαφρώς διαφορετικό. Η ημέρα καθιερώθηκε το 1997 ως ένας τρόπος για να τιμήσουν τις φτωχές μητέρες και ειδικά αυτές στις αγροτικές περιοχές. Στην Ταϊλάνδη, η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται πάντα στις 12 Αυγούστου, στα γενέθλια της σημερινής βασίλισσας, Sirikit. Ενώ στην Αιθιοπία, γιορτάζουν τις μητέρες σε ένα πολυήμερο φεστιβάλ γνωστό ως Antrosht. Εκεί οι οικογένειες διοργανώνουν το φθινόπωρο ένα μεγάλο γλέντι και γιορτάζουν με φαγητό και τραγούδι.

Η Ισπανία και ο ισπανόφωνος κόσμος έχουν συνδυάσει τη γιορτή της μητέρας την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Ο εορτασμός τελείται τον Μάιο καθώς, σύμφωνα με τον Καθολικισμό, είναι ο μήνας που είναι αφιερωμένος στον εορτασμό της Παναγίας. Η Ημέρα της Μητέρας στην Ινδονησία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Δεκεμβρίου. Ο εορτασμός έγινε επίσημη αργία από τον Πρόεδρο Σουκάρνο το 1953. Η ημερομηνία αυτή σηματοδότησε την 25η επέτειο του Συνεδρίου Γυναικών της Ινδονησίας, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1928. Τέλος, στο Μεξικό και σε πολλά μέρη της Λατινικής Αμερικής, η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται στις 10 Μαΐου κάθε έτους.