Φέτος το καλοκαίρι το ροζ χρώμα είναι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στα κοσμήματα. Το ροζ ζαφείρι, το ροζ ρουμπίνι, η ροζ τουρμαλίνη και ο ροζ μοργκανίτης είναι μόνο μερικές από τις πολλές επιλογές που θα βρείτε. Οι χρωματιστοί πολύτιμοι λίθοι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε λίγη ζωντάνια και αίγλη στην καθημερινή σας εμφάνιση.

Τι είναι το ροζ ζαφείρι

Το ροζ είναι ένα αρκετά σπάνιο χρώμα στα ζαφείρια. Σχηματισμένα από το ορυκτό κορούνδιο, τα ζαφείρια συναντώνται σε πολλές αποχρώσεις. Μερικές από αυτές είναι το κίτρινο, το πράσινο και το μπλε.

Όπως είναι λογικό, η κάθε ποικιλία παίρνει τον τόνο της από διαφορετικά ιχνοστοιχεία. Όσο περισσότερο χρώμιο υπάρχει σε έναν κρύσταλλο κορουνδίου, τόσο πιο βαθύ είναι το ροζ χρώμα του. Αυτό σημαίνει ότι τα ροζ ζαφείρια υπάρχουν σε μια ποικιλία αποχρώσεων, ενώ οι φωτεινοί κόκκινοι κρύσταλλοι κορουνδίου ανήκουν στην κατηγορία των ρουμπινιών. Η προέλευση της λέξης “ζαφείρι” είναι το λατινικό “sapphirus”. Το κορούνδιο είναι το τρίτο ισχυρότερο ορυκτό στη γη, σημειώνοντας 9 στην κλίμακα σκληρότητας Mohs.

κολιέ σταυρός με ροζ ζαφείρια
σκουλαρίκια με ροζ ζαφείρια
κολιέ σταυρός με ροζ ζαφείρια

Από που προέρχεται το ροζ ζαφείρι

Ο κορυφαίος παραγωγός φυσικών ροζ ζαφειριών είναι η Μαδαγασκάρη. Τα ροζ ζαφείρια ήταν απίστευτα σπάνια πριν από τη δεκαετία του 1990 όταν ανακαλύφθηκαν τα ορυχεία της Μαδαγασκάρης. Η ποιότητα και η ποσότητα τους στη Μαδαγασκάρη καθιστούν αυτούς τους πολύτιμους λίθους ευρέως διαθέσιμους και προσιτούς. Ορυχεία ροζ ζαφειριών υπάρχουν επίσης στη Μιανμάρ, τη Σρι Λάνκα και την Ανατολική Αφρική.

Παρόλο που είναι σπάνια, έχουν αρκετά λογικές τιμές και κοστίζουν λιγότερο από τα ροζ διαμάντια. Τα ροζ ζαφείρια είναι η τέλεια επιλογή για κάποιον που αναζητά εμφάνιση υψηλής πολυτέλειας και ποιότητας χωρίς να ξεφύγει οικονομικά.

Για ποιές περιστάσεις προτείνεται

Αυτός ο όμορφος ροζ πολύτιμος λίθος ενσωματώνει όλη την κομψότητα, τον ρομαντισμό και την ομορφιά που θα μπορούσατε να θέλετε σε ένα κόσμημα. Οι γυναίκες τα αγαπούν για τη λεπτότητα και τη ρομαντική τους αύρα και ως εκ τούτου είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή για δαχτυλίδια αρραβώνων.

Τα ροζ ζαφείρια είναι μία εξαιρετική πρόταση δώρου για την 5η και την 45η επέτειο γάμου ενός ζευγαριού. Το ζαφείρι είναι επίσης ο γενέθλιος λίθος του Σεπτεμβρίου, συνεπώς αποτελεί ιδανικό δώρο για όποιον έχει γεννηθεί τον μήνα αυτόν. Τα ροζ ζαφείρια είναι μία υπέροχη επιλογή για όσους ψάχνουν ένα πιο εναλλακτικό κόσμημα.

Φυσικό ή επεξεργασμένο ροζ ζαφείρι;

Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους φυσικούς πολύτιμους λίθους, τα εντελώς καθαρά ροζ ζαφείρια χωρίς εγκλείσματα είναι σχεδόν ανεκτίμητα και δεν συναντώνται σε κοσμήματα στο εμπόριο. Οι φυσικές πέτρες θα έχουν πάντα κάποια πολύ ελαφρά εγκλείσματα ή γραμμές, ακόμα κι αν είναι ελάχιστα αισθητές με γυμνό μάτι.

Η συμβουλή των γεμολόγων είναι να είστε προσεκτικοί με τα εμπορικά ροζ ζαφείρια που πωλούνται ως «εντελώς διαυγή». Αυτά μπορεί να είναι θερμικά επεξεργασμένα ή γεμάτα κατάγματα. Αυτές οι τεχνητές θεραπείες μπορεί αρχικά να ενισχύσουν την ομορφιά ενός ζαφειριού, όμως τελικά να μειώσουν την αξία και την αντοχή του.

Πως να τα συνδυάσετε

Τα ροζ ζαφείρια ταιριάζουν σε όλους τους τόνους δέρματος, είτε είναι πιο σκούρο είτε πιο ανοιχτό. Επειδή δεν είναι τόσο έντονα όσο τα μπλε, ταιριάζουν όμορφα με οποιοδήποτε στυλ.

Τα ροζ ζαφείρια μπορούν να συνδυαστούν εύκολα και με όλες τις αποχρώσεις του χρυσού. Αν επιλέξετε ένα σκελετό σε ροζ χρυσό θα δημιουργήσετε ένα παραμυθένιο κόσμημα. Αν βάλετε το ροζ ζαφείρι σας σε λευκόχρυσο σκελετό τότε το χρώμα της πέτρας θα αναδειχθεί και θα είναι άκρως εντυπωσιακό. Μην ξεχνάτε όμως και τα διαμάντια! Τίποτα δεν τονίζει καλύτερα έναν ροζ πολύτιμο λίθο απ’ότι τα αστραφτερά λευκά διαμάντια.

κοσμήματα με ροζ ζαφείρια
δαχτυλίδι δάκρυ με ροζ ζαφείρι και διαμάντια
κοσμήματα με ροζ ζαφείρια

Πως να φροντίσετε τα ζαφείρια σας

Αν και τα ροζ ζαφείρια είναι εξαιρετικά ανθεκτικά, όπως όλα τα κοσμήματα, χρειάζονται και αυτά κάποια φροντίδα. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να καθαρίσετε τα ροζ ζαφείρια σας είναι να τα τρίψετε προσεκτικά με μια παλιά μαλακή οδοντόβουρτσα, χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και μια σταγόνα ήπιο σαπούνι. Μετά το πλύσιμο, στεγνώστε τα ζαφείρια με μία πετσέτα ή αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα.

Μην εκθέτετε τα ροζ ζαφείρια σε ξαφνική, έντονη ζέστη, ή απευθείας σε ηλιακό φως για μεγάλες χρονικές περιόδους. Τα παραπάνω θα μπορούσαν να βλάψουν το χρώμα και την κρυσταλλική τους δομή.

Διάσημα ροζ ζαφείρια

Συχνά συναντάμε ροζ ζαφείρια σε περίτεχνα κοσμήματα που φορούν βασιλιάδες και διασημότητες. Η ηθοποιός του κινηματογράφου Έιμι Άνταμς ξεχώρισε με το ροζ ζαφείρι, το οπάλιο και το δαχτυλίδι της στα Όσκαρ του 2014.

Η βασίλισσα Ελισάβετ II είναι γνωστή για τις εκπληκτικές καρφίτσες της, μία από αυτές ένα τεράστιο ροζ λουλουδάτο σχέδιο από ζαφείρι που φόρεσε όταν έδωσε την ομιλία της την ημέρα των Χριστουγέννων το 2013.

Η Grace Kelly, η Αμερικανίδα ηθοποιός που παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Rainier III του Μονακό, ήταν παγκοσμίως γνωστή για την κομψότητα και την αίσθηση του στυλ. Τα ροζ ζαφείρια σε συνδυασμό με τα διαμάντια ήταν πάντα τα αγαπημένα της Πριγκίπισσας Γκρέις. Πολλά μοντέρνα κοσμήματα και συλλογές με ροζ ζαφείρι εξακολουθούν να αντλούν έμπνευση από τα σχέδια που φορούσε.

σκουλαρίκια με ροζ ζαφείρια της Amy Adams
καρφίτσα με ροζ ζαφείρια της Βασίλισσας Ελισάβετ
κοσμήματα με ροζ ζαφείρια της Πριγκίπισσας Γκρέις