Έχοντας κατά νου την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί, με την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και διάφορων άλλων ασθενειών, οι περισσότεροι από εμάς βρισκόμαστε σε μία διαρκή αναζήτηση μεθόδων που θα μας βοηθήσουν να παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς. Οι βασικές αγορές όλων είναι οι μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά και οι βασικές συμβουλές που λαμβάνουμε είναι να πλένουμε καλά τα χέρια μας και να καθαρίζουμε τα τηλέφωνά μας. Κανείς όμως δεν αναφέρετε σε άλλες εστίες βακτηρίων, όπως είναι τα κοσμήματα.

Η προσωπική υγιεινή παίζει πάντα τον μεγαλύτερο ρόλο, ωστόσο δεν θα πρέπει να αμελούμε και την απολύμανση των κοσμημάτων μας, κυρίως γιατί εάν ένα κόσμημα είναι βρόμικο μπορεί πολύ εύκολα να προκαλέσει μόλυνση, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κοσμήματα που βρίσκονται σε διαρκή επαφή με το δέρμα μας, όπως είναι για παράδειγμα τα δαχτυλίδια. Έχει αποδειχθεί πως τα κοσμήματα που δεν καθαρίζονται επαρκώς μπορεί να περιέχουν πολύ μεγάλο βαθμό βακτηρίων, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Για τον λόγο αυτό, χρήσιμο είναι να αποστειρώνουμε τα κοσμήματα μας όσο πιο συχνά γίνεται, ώστε να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

1. ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Αφαιρέστε προσεκτικά τα κοσμήματα σας πριν προχωρήσετε στο πλύσιμο των χεριών ώστε να μπορούν να πλυθούν και τα σημεία που βρίσκονται κάτω από τα κοσμήματα.

2. ΠΛΥΣΙΜΟ ΧΕΡΙΩΝ

Πλύνετε πολύ σχολαστικά τα χέρια σας, τουλάχιστον για 20 δευτερόλεπτα. Το καλό πλύσιμο των χεριών είναι ιδιαίτερα σημαντικό προκειμένου να αποφευχθεί η μεταφορά τυχόν μικροβίων στα κοσμήματα, ή σε άλλα σημεία του σώματος, ενώ αποτελεί έναν από τους πλέον βασικούς κανόνες υγιεινής.

3. ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Για τη σωστή και ασφαλή απολύμανση των κοσμημάτων σας θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών, σύμφωνα με την κατηγορία στην οποία ανήκει το κόσμημα σας.

Θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως για την απολύμανση των κοσμημάτων σας δεν ενδείκνυται η χρήση όλων των καθαριστικών που διαθέτετε στο σπίτι σας (π.χ. χλωρίνη), ούτε ο καθαρισμός με αντισηπτικά μαντηλάκια και οινόπνευμα.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο κόσμημα σας λόγω χρήσης αντισηπτικού, ξεπλύνετε αμέσως με ζεστό νερό και σαπούνι για τα πιάτα. Με αυτό τον τρόπο θα αφαιρεθούν τα χημικά που έμειναν πάνω στο κόσμημα.

Από χρυσό 14 ή 18 καρατίων

Για την απολύμανση των κοσμημάτων από χρυσό 14 ή 18 καρατίων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ήπια απορρυπαντικά (π.χ. υγρό πιάτων) ή λευκό ξίδι.

Μπορείτε για παράδειγμα να τα καθαρίσετε με μια μαλακή βούρτσα ή με ένα μαλακό πανί βουτηγμένο σε ζεστό (όχι βραστό) νερό και ήπιο απορρυπαντικό. Έπειτα ξεπλένετε με τρεχούμενο νερό και σκουπίζετε τα κοσμήματα σας μ’ ένα μαλακό ύφασμα.

Διαφορετικά, μπορείτε να ρίξετε σ’ ένα μπολάκι λευκό ξύδι και να αφήσετε τα κοσμήματα σας μέσα για 10-15 λεπτά περίπου. Κάθε τόσο θα πρέπει να ανακατεύετε προσεκτικά το μείγμα μέσα στο μπολ. Στη συνέχεια καθαρίζετε τα κοσμήματα σας με μια μαλακή βούρτσα ή μ’ ένα πανάκι και τα ξεπλένετε με τρεχούμενο νερό.

Η απολύμανση των κοσμημάτων όπως οι βέρες και τα δαχτυλίδια που φοράτε καθημερινά, θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά που πλένετε τα χέρια σας καθώς αν το παραλείψετε είναι σαν να μην τα έχετε πλύνει σωστά.

Με ορυκτές πέτρες

Εάν τα κοσμήματα σας περιλαμβάνουν πέτρες όπως μαργαριτάρια ή άλλους ορυκτούς λίθους, όπως το οπάλ και το τυρκουάζ, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην τα φέρετε σε επαφή με αντισηπτικά, οινόπνευμα, κ.α. καθώς είναι ευαίσθητα στην αλκοόλη και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φθαρούν. Όταν αμφιβάλλετε για την αντοχή των πετρών των κοσμημάτων σας, είναι καλύτερο να αφαιρείτε το κόσμημα πριν απολυμάνετε τα χέρια σας.

Για τα συγκεκριμένα κοσμήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα νέο, καθαρό πινέλο μακιγιάζ και ζεστό σαπουνόνερο για να τα καθαρίσετε και μετά να τα τοποθετήσετε σε μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν.

Από ασήμι, ατσάλι ή κράμα μετάλλων

Τέλος, για τα κοσμήματα σας που είναι φτιαγμένα από ασήμι, από ανοξείδωτο ατσάλι ή από διάφορα κράματα μετάλλων o ασφαλέστερος τρόπος απολύμανσης τους είναι με ζεστό σαπουνόνερο. Στη συνέχεια μπορείτε να τα σκουπίσετε με μια καθαρή πετσέτα ή μ’ ένα μαλακό πανί.

Συμβάλετε όσο μπορείτε στον περιορισμό των μικροβίων, τόσο για να προστατέψετε εσάς τους ίδιους, όσο και τους γύρω σας.