Ο αμέθυστος είναι ένας λίθος που ανακαλύφθηκε και έχει εκτιμηθεί από την αρχαιότητα. Λόγω του χρώματος του που μοιάζει με τα σταφύλια, οι Έλληνες συνέδεσαν αυτή την πέτρα με τον θεό του κρασιού. Πίστευαν ότι το να φοράς αμέθυστο θα μπορούσε να σε προστατεύσει από το μεθύσι. Σε αυτή την θεωρία οφείλει και το όνομα του. Επίσης πίστευαν ότι κρατούσε τον χρήστη νηφάλιο και σε εγρήγορση στη μάχη και στις επιχειρηματικές υποθέσεις.

Οι Ευρωπαίοι της Αναγέννησης πίστευαν ότι ηρεμούσε τους ερωτευμένους που τους κατέκλυζε το πάθος. Ο καλλιτέχνης Leonardo da Vinci έγραψε ότι οι αμέθυστοι ενισχύουν τη νοημοσύνη και προστατεύουν από τις κακές σκέψεις.

Ο αμέθυστος είναι ο γενέθλιος λίθος του Φεβρουαρίου. Εάν γεννηθήκατε τον Φεβρουάριο, το να φοράτε κόσμημα με αμέθυστο μπορεί να είναι σύμβολο προσωπικής ενδυνάμωσης και εσωτερικής δύναμης. Κόσμημα με αμέθυστο δίνεται παραδοσιακά και ως δώρο για την έκτη επέτειο του γάμου.

Προέλευση

Μέχρι τον 19ο αιώνα η Ρωσία ήταν η κύρια πηγή εξόρυξης του και γι’ αυτό ο αμέθυστος ήταν τόσο πολύτιμος και ακριβός όσο τα σμαράγδια, τα ζαφείρια και τα ρουμπίνια. Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε ένα μεγάλο κοίτασμα αμέθυστων στη Βραζιλία. Αν και αυτό μείωσε την οικονομική αξία τους, ταυτόχρονα επέτρεψε τη συχνότερη χρήση μεγάλων αμέθυστων σε κοσμήματα.

Σήμερα, οι πιο σημαντικές πηγές αμέθυστου βρίσκονται στην Αφρική και τη Νότια Αμερική. Η Βραζιλία εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός προμηθευτής, αν και ο ακατέργαστος αμέθυστος που εξορύσσεται εκεί τείνει να έχει πιο ανοιχτό χρώμα από τον αμέθυστο που βρίσκεται σε άλλες χώρες.

Χαρακτηριστικά

Ο αμέθυστος είναι μια μωβ ποικιλία χαλαζία (SiO2) και οφείλει το ιώδες χρώμα του στην ακτινοβολία και την παρουσία ψηγμάτων σιδήρου, άλλων μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Τα χρώματα του αμέθυστου κυμαίνονται από το βαθύ μωβ έως τις πιο ανοιχτές, παστέλ αποχρώσεις της λεβάντας αλλά και του ροζ. Η πιο πολύτιμη απόχρωση είναι μια έντονη κοκκινωπή μοβ απόχρωση.

Οι περισσότεροι αμέθυστοι έχουν εξαιρετική διαύγεια, χωρίς έγκλειστα ορατά με γυμνό μάτι, και διατίθενται σε μια ποικιλία από κοπές και καράτια. Ο αμέθυστος έχει σκληρότητα 7 στην κλίμακα Mohs.

IN26750_amethyst-necklace
KV40717A_amethyst-ring
KV34310_amethyst-earrings

Περιποίηση & καθαρισμός

Ο αμέθυστος λόγω της σκληρότητας του είναι κατάλληλος για καθημερινή χρήση σε δαχτυλίδια και άλλα κοσμήματα. Όμως με την πάροδο του χρόνου μπορεί να παρουσιάσει φθορά και να χρειαστεί γυάλισμα. Επιπλέον επειδή είναι πιο επιρρεπής σε ζημιές από πιο σκληρούς πολύτιμους λίθους όπως ρουμπίνια, ζαφείρια και διαμάντια, καλό θα ήταν να αποφεύγετε να τα έχετε σε επαφή.

Τα κοσμήματα από πέτρες αμέθυστου μπορούν να καθαριστούν σε μηχάνημα υπερήχων, αλλά δεν συνιστάται ο καθαρισμός με ατμό. Μια μαλακή βούρτσα με απαλό σαπούνι είναι η πιο ασφαλής επιλογή για καθαρισμό στο σπίτι.

OR43161-OR43160-KV37735_amethyst-rings
OR43161-KV37735_amethyst-rings

Ιστορικά κοσμήματα με αμέθυστο

Ο λίθος αυτός βρίσκεται στις συλλογές πολλών βασιλικών οικογενειών τόσο της Ευρώπης όσο και της Ασίας. Η Μεγάλη Αικατερίνη (αυτοκράτειρα Αικατερίνη II της Ρωσίας, 1729–1796) είχε μεγάλη αδυναμία στα κοσμήματα με αμέθυστο.

Η διάσημη γνώστης κοσμημάτων Wallis, Δούκισσα του Windsor (1896–1986), έκανε μια αξιομνημόνευτη εμφάνιση όταν φόρεσε ένα εντυπωσιακό κολιέ από αμέθυστο σχεδιασμένο από την Cartier σε ένα gala στις Βερσαλλίες το 1953.

wallis-simpson-amethyst-bib-necklace-1
wallis-simpson-amethyst-bib-necklace-2

Ο αμέθυστος μαγέυει βασιλιάδες και βασίλισσες για πολλούς αιώνες. Επομένως πλέον γνωρίζετε ποιο δώρο θα κάνει τον έρωτά σας να νιώσει σαν βασίλισσα-βασιλιάς είτε έχει γενέθλια τον Φεβρουάριο είτε όχι. Στα κοσμηματοπωλεία Χαριτίδης θα βρείτε μια πλούσια συλλογή από κοσμήματα με αμέθυστο και διαμάντια.