Το ρουμπίνι (ruby), ανήκει στην ομάδα του ορυκτού κουρουνδίου και θεωρείται ως η πέτρα του μήνα Ιουλίου. Αποτελεί το ιδανικό δώρο για την 15η και την 40η επέτειο γάμου ενός ζευγαριού, καθώς συμβολίζει την αγάπη, την υγεία και την σοφία.

Η ονομασία του προέρχεται από την λατινική λέξη «ruber» που σημαίνει κόκκινο, ενώ στην αρχαιότητα, ήταν γνωστό με το όνομα «σάπφειρος πορφυρίτης» ή «σάπφειρος πορφυρίζων». Το ιδιαίτερα έντονο κόκκινο χρώμα που έχει οφείλεται στην ύπαρξη χρωμίου, καθώς η ορυκτή πέτρα του κουρουνδίου στην πιο αγνή της μορφή είναι άχρωμη. Στην περίπτωση που υπάρχουν μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου και τιτανίου, τότε η πέτρα αποκτά ένα έντονο μπλε χρώμα, όπου σε αυτή τη περίπτωση χαρακτηρίζεται ως ζαφείρι.

Αποτελεί το δεύτερο πιο σκληρό ορυκτό μετά το διαμάντι στη κλίμακα Mohs (κλίμακα μέτρησης σκληρότητας ορυκτών) καθώς η τιμή του ανέρχεται σε 9 ( με μέγιστη τιμή το 10). Η αξία τους καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το χρώμα τους και την καθαρότητα τους. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα, τόσο πιο πολύτιμο και ακριβό είναι ενώ η καθαρότητα τους εξαρτάται από τα έγκλειστα που βρίσκονται μέσα στο ρουμπίνι ,καθώς η παρουσία των εγκλείστων είναι δείγμα της φυσικότητά τους.

πέτρα ρουμπίνι πολύτιμος λίθος

Τα ρουμπίνια, για πολλούς αιώνες προέρχονταν από την κοιλάδα Μογκόκ που βρίσκεται στην βόρεια Μιανμάρ. Τα τελευταία χρόνια βέβαια και κυρίως μετά από το 1990, τα περισσότερα ρουμπίνια προέρχονται από περιοχή Μονκ Σχού στη κεντρική Μιανμάρ, ενώ άλλες χώρες προέλευσης, είναι η Σρι Λάνκα, η Μαδαγασκάρη, το Αφγανιστάν, η Καμπότζη, η Ινδία και η Αυστραλία. Επιπλέον, το ρουμπίνι λόγω της σκληρότητάς του αλλά και της ιδιότητας που έχει να μην οξειδώνεται εύκολα, χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ωρολογοποιεία αλλά και στην κατασκευή άλλων μηχανών ακρίβειας όπως για παράδειγμα σε χρονόμετρα πλοίων.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως στις 12 Μαΐου του 2015 ένα δαχτυλίδι από ρουμπίνι 25,59 καρατίων πουλήθηκε για σχεδόν $1.267.000 το καράτι, καθιστώντας το ως το πιο ακριβό χρωματιστό πολύτιμο λίθο που έχει δημοπρατηθεί ποτέ.

Δαχτυλίδι ροζέτα με ρουμπίνι φορεμένο kv24654 Κολιέ με ρουμπίνι φορεμένο sp19380

«Μια μέρα θα βρω για σένα το τελειότερο ρουμπίνι του κόσμου». Με αυτή την έκφραση, το 1964 o Richard Burton, υποσχέθηκε στην Elizabeth Taylor ότι θα της χαρίσει ένα ιδιαίτερα θαυμαστό και αξιομνημόνευτο κόσμημα. Αν και η αναζήτηση του συγκεκριμένου κοσμήματος διήρκεσε 4 έτη, τελικά τα Χριστούγεννα του 1968, ο Burton έδωσε στην Taylor το κόσμημα που έμελλε να αποτελέσει ένα από τα πιο πολύτιμα κοσμήματα της ήδη πολύ πλούσιας συλλογής της. Ένα δαχτυλίδι από χρυσό 18 καρατίων μ’ ένα κεντρικό ρουμπίνι 8,24 καρατίων με μικρότερα διαμάντια περιμετρικά.

Εκτός από την Elizabeth Taylor, αρκετές κυρίες και της showbiz αλλά και των βασιλικών οίκων ανά τον κόσμο έχουν φορέσει αξιοθαύμαστα δαχτυλίδια από ρουμπίνι. Το 1986, ο πρίγκιπας Άντριου της Αγγλίας, έκανε πρόταση γάμου στην Σάρα Φέργκιουσον, προσφέροντάς της ένα δαχτυλίδι από χρυσό, μ’ ένα κεντρικό ρουμπίνι και 10 μικρότερα διαμάντια περιμετρικά. Η αξία του συγκεκριμένου δαχτυλιδιού το 1986, υπολογίζονταν περίπου στα $33.000.

Ένα ακόμα διάσημο ζευγάρι που έχει επιλέξει ένα δαχτυλίδι με ρουμπίνι για να επισφραγίσει τον έγγαμο βίο του είναι το ζεύγος των Beckham. Πιο συγκεκριμένα, από τον αρραβώνα τους που έγινε το 1998 μέχρι και σήμερα, ο David Beckham έχει κάνει συνολικά δώρο στην Victoria Beckham 13 δαχτυλίδια. Ένα από αυτά, είναι ένα δαχτυλίδι με ρουμπίνι και μικρότερα διαμάντια περιμετρικά, αξίας $800.000.

το δαχτυλίδι με ρουμπίνι της Victoria Beckham το δαχτυλίδι ροζέτα με ρουμπίνι της sarah ferguson

Στο κοσμηματοπωλείο Χαριτίδης θα βρείτε κλασικά αλλά και ιδιαίτερα κοσμήματα με ρουμπίνι και διαμάντια. Διαχρονικά δαχτυλίδια, κολιέ και σκουλαρίκια με ρουμπίνι στο κέντρο σε σχήμα ροζέτας, σταυρούς με ρουμπίνια αλλά και δεκάδες νεανικά, ευκολοφόρετα κοσμήματα με ρουμπίνι. Διαλέξτε αυτό που ταιριάζει στο γούστο σας και προσθέστε στην συλλογή σας ένα κόσμημα που πάντα θα τραβάει τα βλέμματα λόγω του εντυπωσιακού χρώματος των ρουμπινιών.