Αν αναζητάτε ένα κόσμημα με διάφανη πέτρα, τότε το διαμάντι είναι σίγουρα η κορυφαία επιλογή σε αυτή την κατηγορία. Όμως το υψηλό του κόστος ίσως οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να στραφούν σε μία πιο εναλλακτική λύση. Μία από τις πιο δημοφιλείς εναλλακτικές των διαμαντιών είναι το λευκό τοπάζι. Πρόκειται για μια οικονομική επιλογή, με λάμψη αλλά και εντυπωσιακή εμφάνιση. Σε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσουμε να επιλέξετε ανάμεσα στο λευκό τοπάζι και το διαμάντι, σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις και τον προϋπολογισμό σας.

Τι είναι το διαμάντι;

Ένα διαμάντι είναι ένας πολύτιμος λίθος, ο οποίος αποτελείται από άτομα άνθρακα που σχηματίζουν έναν ισχυρό ομοιοπολικό δεσμό μετά από έκθεση σε πίεση και θερμότητα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Τα διαμάντια χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν και διατίθενται σε διάφορα χρώματα. Πρόκειται για την πιο δημοφιλή επιλογή για δαχτυλίδια αρραβώνων και όχι μόνο.

Τι είναι το τοπάζι;

Το τοπάζι είναι ένας ευρέως διαδεδομένος, προσιτός ημιπολύτιμος λίθος. Ένα πέτρωμα γρανίτη που σχηματίζεται από πυριτικά ορυκτά αλουμινίου και φθορίου. Το τοπάζι διατίθεται σε πολλά χρώματα. Το πιο καθαρό τοπάζι είναι άχρωμο ή γαλακτώδες λευκό ενώ το πιο δημοφιλές χρώμα του είναι το μπλε. Μέχρι και σήμερα, η κύρια πηγή λευκού τοπαζιου στον κόσμο είναι το Τέξας.

Ποιο είναι πιο ανθεκτικό;

Τα διαμάντια είναι γνωστά για τη λάμψη και την αντοχή τους. Διαθέτουν βαθμολογία σκληρότητας 10 και κατατάσσονται στην κορυφή της κλίμακας Mohs. Η συγκεκριμένη κλίμακα μετρά τη σκληρότητα ενός μετάλλου, δηλαδή την ικανότητα του να αντιστέκεται στην τριβή και το ξύσιμο. Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένα διαμάντι μπορεί να χαράξει ένα άλλο διαμάντι. Λόγω της αντοχής τους, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις γρατσουνιές και έτσι δεν εξασθενεί η λάμψη τους με την καθημερινή χρήση.

Το λευκό τοπάζι είναι μια λαμπερή πέτρα που αστράφτει κάτω από τα φώτα. Ο δείκτης διάθλασης του είναι 1.64, σε αντίθεση με το 2.42 του διαμαντιού. Αυτό σημαίνει ότι τα διαμάντια είναι πολύ πιο φωτεινά από το λευκό τοπάζι. Το τοπάζι έχει βαθμολογία σκληρότητας 8. Ωστόσο, επειδή η κλίμακα Mohs δεν είναι γραμμική, αυτό στην πραγματικότητα σημαίνει ότι ένα τοπάζι είναι περίπου 6 έως 8 φορές λιγότερο σκληρό από ένα διαμάντι. Έτσι ένα λευκό τοπάζι με τον καιρό ενδέχεται να αποκτήσει γρατζουνιές που ίσως μειώσουν τη λάμψη του και του χαρίσουν μια θαμπή εμφάνιση. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα υψηλής ποιότητας, καλά κομμένο λευκό τοπάζι με πολύ καλή διαύγεια ως υποκατάστατο του λευκού διαμαντιού.

Ποιο έχει μεγαλύτερη αξία;

Σε αυτό το στάδιο, μπορείτε πιθανώς να μαντέψετε ποιο είναι πιο ακριβό. Ένα διαμάντι συγκεκριμένων καρατίων έχει περίπου 10πλάσιο κόστος από ένα λευκό τοπάζι αντίστοιχων καρατίων. Το χαμηλό κόστος του λευκού τοπαζιου είναι ο κύριος λόγος που πολλοί άνθρωποι το επιλέγουν ως υποκατάστατο του διαμαντιού. Είναι ιδανική επιλογή και για όσους θέλουν να αποκτήσουν ένα εντυπωσιακό κόσμημα με μεγάλη πέτρα σε σχετικά χαμηλό κόστος.

Η άλλη πτυχή της αξίας τους που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα διαμάντια έχουν κύρος και αναγνωρίζονται οπουδήποτε ως πολύτιμο εμπόρευμα. Μπορούν να περάσουν ως κειμήλια από γενιά σε γενιά χωρίς να αλλοιωθούν καθόλου, σε αντίθεση με το λευκό τοπάζι.

Ποιο είναι κατάλληλο για δαχτυλίδι αρραβώνων;

Το μονόπετρο, ή αλλιώς δαχτυλίδι αρραβώνων, είναι ένα κόσμημα που σίγουρα θα θέλετε να φοράτε σε καθημερινή βάση για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που θα πρέπει να επιλέξετε έναν πολύτιμο ή ημιπολύτιμο λίθο ο οποίος θα είναι σε θέση να αντέχει στη φθορά των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.

Ενώ το λευκό τοπάζι είναι μία καλή εναλλακτική για σχεδόν όλους τους τύπους κοσμημάτων, υστερεί συγκριτικά με το διαμάντι, ιδίως όταν προορίζεται για δαχτυλίδι αρραβώνων. Με τη συντήρηση, η ομορφιά και η λάμψη ενός διαμαντιού παραμένει αναλλοίωτη. Αντίθετα, αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό για ένα τοπάζι λόγω των χαρακτηριστικών που αναλύσαμε παραπάνω.

Η τελική επιλογή

Εν κατακλείδι, εξετάζοντας όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δύο αυτών λίθων, μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στην επιλογή.

Από την μία έχουμε τα διαμάντια τα οποία είναι μεν ακριβά, αλλά ταυτόχρονα έχουν εξαιρετική λάμψη και ανθεκτικότητα. Μία κορυφαία επιλογή, ειδικά όταν πρόκειται για κοσμήματα που θα φοριούνται καθημερινά. Η αντοχή τους στον χρόνο, δίνει και μια ρομαντική αλλά και συμβολική νότα στην επιλογή, καθώς παραμένουν διαχρονικά.

Από την άλλη, το λευκό τοπάζι είναι μια καταπληκτική εναλλακτική για όσους έχουν χαμηλότερο budget. Παρότι είναι λιγότερο ανθεκτικά και λαμπερά από τα διαμάντια, σίγουρα θα τραβήξουν τα βλέμματα, καθώς η διαφορά τους δεν είναι εύκολα αισθητή με γυμνό μάτι. Με συνεχή φροντίδα και σωστή συντήρηση, το λευκό τοπάζι σας μπορεί να λάμπει σαν διαμάντι!