Η Χρυσή λίρα Αγγλίας αποτελεί το πιο διάσημο χρυσό νόμισμα παγκοσμίως, καθώς κυκλοφορεί αδιάλειπτα τους τελευταίους αιώνες. Θα πρέπει να τονιστεί ότι η χρυσή λίρα είναι ένα νόμισμα που κυκλοφορεί ακόμη, ενώ το αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς και πώλησης το έχει η τράπεζα της Ελλάδος. Καθώς συχνά οι πελάτες μας ρωτούν πληροφορίες για τις χρυσές λίρες, συγκεντρώσαμε μερικά στοιχεία τα οποία παραθέτουμε παρακάτω.

Δαχτυλίδι με χρυσή λίρα Αγγλίας

Η εξέλιξη

Η εξάπλωση της βρετανικής αυτοκρατορίας την βικτωριανή εποχή εδραίωσε τη χρυσή λίρα ως το πιο αναγνωρισμένο χρυσό νόμισμα στον κόσμο. Στον ελλαδικό χώρο έγινε ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο χρυσό νόμισμα σε δύσκολες περιόδους της νεότερης ιστορίας μας. Στη σύγχρονη εποχή, συχνά το συναντάμε τοποθετημένο σε κοσμήματα όπως δαχτυλίδια ή κρεμαστά με λιροθήκη.

Τα Χαρακτηριστικά

Οι χρυσές λίρες των τελευταίων 200 ετών έχουν σε γενικές γραμμές τα ίδια χαρακτηριστικά. Το βάρος τους είναι 7.98 gr, ενώ η διάμετρος και το πάχος τους είναι 22.0 mm και 1.52 mm αντίστοιχα. Το κράμα χρυσού της λίρας Αγγλίας είναι 22 καράτια, ενώ το υπόλοιπο είναι χαλκός. Αναλυτικότερα δε, η χρυσή λίρα αποτελείται από 11 μέρη καθαρού χρυσού και 1 μέρος χαλκού. Η αναλογία παραμένει πάντοτε σταθερή και σε αναγωγή επί τοις εκατό είναι 91,66% καθαρός χρυσός. Άρα είναι αντιληπτό πως κάθε χρυσή λίρα αντιστοιχεί σε 7.32 gr καθαρού χρυσού 24 καρατίων.

Οι όψεις

Η εικόνα της χρυσής λίρας είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους τους Έλληνες, καθώς οι παλαιότερες γενιές συνήθιζαν να τις χρησιμοποιούν σε σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως τους γάμους, και κάπως έτσι πέρασαν και στις νεότερες γενιές. Στη μια όψη του νομίσματος απεικονίζεται η κεφαλή του βασιλιά ή της βασίλισσας της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ στην άλλη πλευρά του είναι ο καβαλάρης άγιος Γεώργιος που εξοντώνει τον δράκο, έργο του Ιταλού χαράκτη Benedetto Pistrucci.

Χρυσή λίρα Αγγλίας όψεις
xrisi-lira-vasilias-opseis

Η χρυσή λίρα στον κινηματογράφο

Η ιστορία μιας ψεύτικης λίρας που έμεινε γνωστή ως “η κάλπικη λίρα”, ακολουθεί τη διαδρομή μιας πλαστής λίρας σε μικρές σπονδυλωτές ιστορίες. Η ταινία του Γιώργου Τζαβέλα με πρωταγωνιστές μερικούς από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ηθοποιούς όπως τους Βασίλη Λογοθετίδη, Ίλια Λιβυκού, Ορέστη Μακρή, Μίμη Φωτόπουλο, Δημήτρη Χορν και Έλλη Λαμπέτη είναι η πρώτη ελληνική ταινία με διεθνή επιτυχία ενώ θεωρείται από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Κάλπικη λίρα

Η χρυσή λίρα στον κινηματογράφο | Κάλπικη λίρα