Η εξόρυξη ενός εντυπωσιακού διαμαντιού, αποτελεί πάντα ένα αξιοσημείωτο γεγονός, για τους λάτρεις των πολύτιμων λίθων. Στις 17/04/2019 στην πόλη Οράπα της Μποτσουάνα εξορύχτηκε το μεγαλύτερο μπλε διαμάντι που έχει εξορυχτεί ποτέ από τη συγκεκριμένη χώρα.

Σύμφωνα με το CNN Greece, η αρχική σκληρή πέτρα των 41,1 καρατίων έπειτα από σχολαστική κοπή και στίλβωση με τη μέγιστη προσοχή και ακρίβεια, αποτελείται πλέον από 20,46 καράτια καθιστώντας την ένα κόσμημα εξαιρετικής ποιότητας και σπανιότητας. Το χρώμα του συγκεκριμένου διαμαντιού ταξινομείται ως ‘Fancy Deep Blue’ από το Gemological Institute of America (GIA), ενώ στην κλίμακα μεγέθυνσης 10x στην οποία μετράται η καθαρότητα ενός διαμαντιού, ταξινομείται ως VVS2, μία από τις υψηλότερες κατατάξεις της συγκεκριμένης κλίμακας, που σημαίνει ότι οι ατέλειες του δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν από έναν εξειδικευμένο βαθμολογητή, σε μεγέθυνση κάτω των 10 φορών. Η συμβατική Oval Shape Brilliant κοπή του δημιουργεί μια αίσθηση κομψότητας και ομορφιάς με όλη τη λαμπρότητα ενός στρογγυλού διαμαντιού, αλλά ένα πολύ πιο ιδιαίτερο σχήμα και αξεπέραστη ποιότητα.

Όπως δήλωσε και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Οkavango Diamond Company, Μάρκους Τιρ Χάαρ «Είναι απίστευτα σπάνιο να βρεθεί μια πέτρα αυτού του χρώματος και αυτού του μεγέθους. Είναι μια μοναδική ανακάλυψη, τόσο σπάνια όσο η ανακάλυψη ενός αστεριού στον Γαλαξία». Το συγκεκριμένο διαμάντι έχει ονομαστεί «Blue Okavango», από τον ομώνυμο ποταμό της Μποτσουάνα.

Η παρουσίαση του διαμαντιού έγινε στην πόλη Γκαμπορόνε, την πρωτεύουσα της Μποτσουάνα, στις 17 Απριλίου 2019 και θα τεθεί σε δημοπρασία στο τέλος του 2019. Εάν βέβαια λάβει κανείς υπόψιν του, πως σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε το 2016 στην Γενεύη, το «Oppenheimer Blue», ένα διαμάντι 14,62 καρατίων τοποθετημένο σε δαχτυλίδι, πωλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 57,54 εκατομμυρίων ευρώ, εύλογα συμπεραίνουμε πως το συγκεκριμένο διαμάντι θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους συλλέκτες πολύτιμων λίθων παγκοσμίως.