Ως σύμβολο της αγνότητας, της αρετής και της μετριοφροσύνης, τα μαργαριτάρια είναι ένα περιζήτητο φυσικό υλικό το οποίο καθιστά τα μαργαριταρένια κοσμήματα εξαιρετικά δημοφιλή. Τεχνικά γνωστά ως “βιολογικά πετράδια», τα μαργαριτάρια συγκομίζονται από οστρακοειδή πάνω από 4.000 χρόνια. Τούτου λεχθέντος, πολλά έχουν αλλάξει στην χιλιετίες μετά την ανακάλυψη αυτού του φυσικού θησαυρού, περιλαμβανομένου του τρόπου συγκομιδής τους, του πώς χρησιμοποιούνται σε μαργαριταρένια κοσμήματα και το πώς αυτά φοριούνται. Για να πάρετε μια ικανοποιητική ιδέα του τι πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά κοσμημάτων, όπως τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια , βραχιόλια και κολιέ, ας αναλογιστούμε τα βασικά στοιχεία των μαργαριταριών, τις δημοφιλέστερες μορφές μαργαριταρένιων κοσμημάτων και τέλος πώς να τα επιλέξετε.

BRK09295#δαχτυλίδι μαργαριτάρι  KV10264#pearl ring margaritariHR01098#daxtilidi margaritari

Βασικά στοιχεία

Τα μαργαριτάρια είναι σαφώς ένας από τους μεγάλους θησαυρούς της φύσης, αλλά με ένα ευρύ φάσμα χρωμάτων, σχημάτων και προελεύσεων είναι εύκολο να υπάρξει σύγχυση σχετικά με το τι πρέπει να ψάξετε για ένα μαργαριταρένιο κόσμημα. Αρχίζοντας με τα βασικά θα δούμε πώς διαμορφώνεται ένα μαργαριτάρι, τις πηγές και τα είδη των μαργαριταριών, την αξία τους και το πώς αυτή επηρεάζει την αξία του κοσμήματος.

Πώς δημιουργείται ένα μαργαριτάρι

Αν μέσα σε ένα μαργαριτοφόρο όστρακο, εισβάλλει ένα ξένο σώμα π.χ. ένα παράσιτο ή κάποιο πετραδάκι, το όστρακο που δεν έχει την δυνατότητα να το αποβάλλει, αντιδρά ως εξής: εκκρίνει μάργαρο γύρω από τον εισβολέα με σκοπό να τον εξουδετερώσει. Το όστρακο κατά την διάρκεια των 6 ή 7 χρόνων ζωής του, περιβάλλει με επάλληλα στρώματα μάργαρου το σκουπιδάκι, μέχρι που σχηματίζεται γύρω από αυτό, ένα πανέμορφο μαργαριτάρι.

Είναι άγνωστο στους περισσότερους που φορούν μαργαριταρένια κοσμήματα ότι η πλειοψηφία των μαργαριταριών που χρησιμοποιούνται σήμερα εκτρέφονται και δεν καλλιεργούνται φυσικά . Σε γενικές γραμμές, τα φυσικά μαργαριτάρια δεν είναι ευρέως διαθέσιμα λόγω της χρόνιας υπεραλίευσης και της μεγάλης ζήτησης ολοστρόγγυλων μαργαριταριών για χρήση σε κοσμήματα.

MM12264_kolie-margaritari-18k-diamantia-diamond-pearl SND01498_kolie-gunaikeio-margaritari-leuko-18-karatia-pearl

Φυσικά Μαργαριτάρια (φυσικά μαργαριτάρια ή μαργαριτάρια Genuine)

Δημιουργούνται τυχαία μέσα σ ‘ένα μαργαριτοφόρο όστρακο. Ο άνθρωπος δεν συμμετέχει στη φάση της δημιουργίας του, αλλά όταν το μαργαριτάρι έχει ένα ικανοποιητικό μέγεθος, τότε το συλλέγει. Άρα το φυσικό μαργαριτάρι, έχει τυχαίο σχήμα και χρώμα.

Καλλιεργημένα μαργαριτάρια (μαργαριτάρια)

Όπως καλλιεργούνται στις Ελληνικές θάλασσες μύδια για φαγητό, έτσι καλλιεργούνται σε άλλες χώρες, όστρακα για παραγωγή μαργαριταριών. Οι καλλιεργητές, τοποθετούν μέσα στο όστρακο ένα πετραδάκι, ώστε αυτό να αρχίσει να εκκρίνει μάργαρο, και με τα χρόνια να δημιουργηθεί το μαργαριτάρι.

Τύποι Μαργαριταριών

Κατά την αναζήτηση μαργαριταρένιου κοσμήματος, θα διαπιστώσετε ότι τα μαργαριτάρια διαφέρουν στο χρώμα, το μέγεθος και το σχήμα με βάση την ποικιλία των όστρακων, τις συνθήκες ανάπτυξης, τις τεχνικές συγκομιδής και πολλούς άλλους παράγοντες. Akoya, Cortez, Mabe, South Sea και Tahitian μαργαριτάρια είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες, από τις οποίες καθεμιά έχει το δικό της σύνολο ιδιοτήτων. Τα Akoya μαργαριτάρια είναι συνήθως λευκά ή κρεμ, αλλά μπορούν επίσης να είναι γκρι ή μαύρα. Τα Cortez μαργαριτάρια είναι διαθέσιμα σε ποικιλία χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός λαμπερού μαύρου μαργαριταριού. Τα Mabe μαργαριτάρια έχουν μια πολύ υψηλή στιλπνότητα, ενώ τα South Sea μαργαριτάρια είναι από τα μεγαλύτερα μαργαριτάρια και μπορεί να είναι λευκά, κρεμ ή χρυσά. Τα Tahitian μαργαριτάρια είναι φυσικά γκρι, ασημί ή μαύρα. Το πιο περιζήτητο μαργαριτάρι Tahitian είναι μαύρο με παγώνι πράσινη χροιά. Όπως μπορείτε να δείτε, οι επιλογές μαργαριταρένιων κοσμημάτων μπορούν να κινηθούν πέρα ​​από το παραδοσιακό λευκό μαργαριταρένιο κολιέ και να συμπεριλάβουν μια σειρά από επιλογές που περιλαμβάνουν διαφορετικά χρώματα και μεγέθη.

HR06143

 

Το Κλασσικό Μαργαριταρένιο Κολιέ

Δικαιολογημένα, τα μαργαριτάρια είναι δημοφιλή στους λάτρεις των κοσμημάτων σε όλο τον κόσμο, αλλά κανένας τύπος μαργαριταρένιου κοσμήματος δεν έχει εξάψει τη φαντασία των γυναικών περισσότερο από το παραδοσιακό μαργαριταρένιο κολιέ. Κατέχοντας πάντα μια φήμη κομψότητας, το μαργαριταρένιο κολιέ κατέλαβε τη φαντασία του κόσμου με την προβολή του “Breakfast at Tiffany’s” το 1961. Σε αυτή την ταινία, η ανεπανάληπτη Audrey Hepburn καθόρισε το στυλ της με ένα εκπληκτικό μαργαριταρένιο κολιέ που έθεσε ξεκάθαρα αυτό το κόσμημα στην αμερικανική ιστορία της ποπ κουλτούρας. Από τότε, το περιδέραιο είναι το πιο αγαπημένο κομμάτι κοσμήματος με μαργαριτάρια.

Audrey-Hepburn-Pearl-Necklace

 

Πώς να αγοράσετε κοσμήματα με μαργαριτάρια

Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων μαργαριταρένιων κοσμημάτων χρησιμοποιεί καλλιεργημένα μαργαριτάρια, μια σωστή κατανόηση του πώς έχουν αποτιμηθεί θα ήταν πρακτική όταν αγοράζετε ένα ζευγάρι μαργαριταρένια σκουλαρίκια, ένα μαργαριταρένιο βραχιόλι ή κάποια άλλη μορφή κοσμήματος που χρησιμοποιεί μαργαριτάρια. Παρακάτω είναι μερικές οδηγίες που θα είναι χρήσιμες κατά την επιλογή τους:

pearl_chart

Λάμψη: Αυτό είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός μαργαριταριού και θα πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημα σας. Η λάμψη είναι η οξύτητα και η ένταση των ανακλάσεων στην επιφάνεια του μαργαριταριού. Για να αναγνωρίσετε την καλύτερη λάμψη, δείτε την καθαρότητα των εικόνων που αποτυπώνονται στην επιφάνεια του μαργαριταριού. Όσο πιο πιστό είναι το είδωλο που βλέπετε, τόσο καλύτερη είναι η λάμψη.

Μέγεθος: Το μέγεθος των μαργαριταριών που χρησιμοποιούνται σε κάθε κομμάτι κοσμήματος είναι σημαντικό τόσο για αισθητικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Τα μεγαλύτερα μαργαριτάρια συνήθως προτιμούνται για περιδέραια, ωστόσο, μπορεί να θεωρούνται λιγότερο επιθυμητά για σκουλαρίκια, δεδομένου ότι συχνά τραβούν την προσοχή μακριά από το πρόσωπο που τα φοράει. Επιπλέον, μεγαλύτερα μαργαριτάρια που ενσωματώνονται σε δαχτυλίδια είναι ωραία, αλλά είναι συχνά ογκώδη και δύσκολα στο να φορεθούν. Τέλος, όσο μεγαλύτερο είναι το μαργαριτάρι τόσο μεγαλύτερο είναι το κόστος, άρα ο ενημερωμένος αγοραστής θα πρέπει να ισορροπήσει το μέγεθος του μαργαριταριού με το αναμενόμενο κόστος.

Ομοιότητα: Κατά την αναζήτηση του ιδανικού μαργαριταρένιου κοσμήματος, θα πρέπει να δούμε πόσο καλά ταιριάζουν μεταξύ τους τα μαργαριτάρια όταν συνδυάζονται σε κοσμήματα. Με πολλές διαφορετικές εκδοχές στο χρώμα, το σχήμα και το φινίρισμα, ακόμα και μια μικρή διαφορά μπορεί να δημιουργήσει μια μη ισορροπημένη εμφάνιση. Ψάξτε μαργαριτάρια που είναι παρόμοια, έχοντας πάντα κατά νου ότι όταν ταιριάζουν απόλυτα θα είναι πιο ακριβό το κόσμημα.

omoiotita-eidi

Τα μαργαριταρένια κοσμήματα είναι από τα πιο αγαπημένα για πολλούς, ωστόσο μελετώντας τις πολλές πτυχές τους μπορεί η επιλογή τους να φαντάζει περίπλοκη. Με την εκμάθηση μερικών βασικών στοιχείων για τα μαργαριτάρια και στη συνέχεια δημιουργώντας μια οικειότητα με αυτής της μορφής το κόσμημα, θα είστε καλά προετοιμασμένοι για να βρείτε ένα όμορφο κολιέ, ένα βραχιόλι, ένα δαχτυλίδι ή ένα ζευγάρι  σκουλαρίκια που θα συνοδεύουν τις εμφανίσεις σας για μια ζωή.

MM12263_kolie-margaritarenio-pearl-gunaikeio MM12265_kolie-margaritarenio-pearl-gunaikeio-18k