Η ακουαμαρίνα είναι ένας αδιαφανής, γαλαζοπράσινος, πολύτιμος λίθος ο οποίος ανήκει στην οικογένεια της βηρύλλου, δηλαδή στην ίδια οικογένεια με το σμαράγδι. Παρόλο που δεν είναι τόσο ακριβή όσο το σμαράγδι, η ακουαμαρίνα είναι ένας από τους πιο περιζήτητους πολύτιμους λίθους.

Χαρακτηριστικά

Ακουαμαρίνα σημαίνει “θαλασσινό νερό” και το όνομα αυτό της αποδόθηκε χάρη στο ιδιαίτερο μπλε χρώμα που έχει. Το χρώμα αυτό οφείλεται στην περιέκτικότητα σιδήρου που υπάρχει στη σύσταση του συγκεκριμένου ορυκτού και ενδέχεται να κυμαίνεται από αχνό γαλάζιο έως και έντονο σκούρο μπλε. Έχει σκληρότητα 7,5-8 στην κλίμακα Mohs (με μέγιστη τιμή το 10) που χρησιμοποιείται για την μέτρηση της σκληρότητας των ορυκτών.

Προέλευση

Για κάποιους λαούς η ακουαμαρίνα θεωρείται η πέτρα των θηλυκών θεοτήτων της θάλασσας. Ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες τη χαρακτήριζαν ως το πετράδι του Ποσειδώνα που ξέφυγε από τα μπαούλα των Νηρηίδων.

Σήμερα, η καλύτερης ποιότητας ακουαμαρίνα εξορύσσεται στην Βραζιλία, στο τεράστιο ορυχείο της Minas Gerais, και στο Bello Orizonte. Άλλες χώρες με σημαντική εξόρυξη είναι η Κένυα, η Νιγηρία, η Μαγαδασκάρη, η Ζάμπια, η Τανζανία, η Σρι Λάνκα, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Ρωσία.

Το μεγαλύτερο κομμάτι ανεπεξέργαστης ακουαμαρίνας εξορύχτηκε στο Minas Gerais, το 1910, και είχε βάρος 110 κιλά. Το κομμάτι αυτό πήρε την ονομασία “Papamel”, και τεμαχίστηκε σε χιλιάδες κομμάτια τα οποία υπέστησαν τις κατάλληλες επεξεργασίες και διατέθηκαν στην αγορά.

Ιστορικά κοσμήματα με ακουαμαρίνα

Άκρως εντυπωσιακή ήταν η ακουαμαρίνα 1,298 καρατίων που προσφέρθηκε το 1937 από την κυβέρνηση της Βραζιλίας στη σύζυγο του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Eleanore Roosvelt. Το ίδιο εκθαμβωτικά ήταν και το περιδέραιο με τα σκουλαρίκια που προσφέρθηκαν επίσης από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, στη βασίλισσα Ελισάβετ κατά τη στέψη για την ενθρόνιση της.

Το 1957 η Ελισάβετ ζήτησε από τον Οίκο Garrard να κατασκευάσει μία τιάρα από διαμάντια και ακουμαρίνες, για να τη συνδυάσει με τα συγκεκριμένα κοσμήματα. Την αμέσως επόμενη χρονιά, η Βραζιλία προσέφερε στην Ελισσάβετ ένα βραχιόλι και μία καρφίτσα για να τα προσθέσει στο σετ της. Όταν και πάλι την ίδια χρονιά η Ελισσάβετ επισκέφθηκε τη Βραζιλία, ο τότε Κυβερνήτης του Σάο Πάολο της προσέφερε ένα αξεσουάρ για τα μαλλιά, διακοσμημένο με ακουμαρίνα και διαμάντια. Φυσικά, η Ελισσάβετ το χρησιμοποίησε, κάνοντας την τιάρα της ακόμη πιο εντυπωσιακή.

Στα κοσμηματοπωλεία Χαριτίδης θα βρείτε μια πλούσια συλλογή από κοσμήματα με ακουαμαρίνα και διαμάντια. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε κολιέ, σκουλαρίκια, αλλά και δαχτυλίδια. Η ακουαμαρίνα αποτελεί μία ιδανική επιλογη για γυναίκες όλων των ηλικιών. Επιλέξτε ένα κόσμημα που να ταιριάζει στο στυλ και στην προσωπικότητά σας και σίγουρα θα εντυπωσιάσετε.