άνθρωπος που βουτάει στη θάλασσα

Το καλοκαίρι έφτασε και οι διακοπές δεν αργούν να έρθουν. Τα όμορφα νησιά μας με τους φιλόξενους κατοίκους και τις ατελείωτες παραλίες, είναι και πάλι έτοιμα να μας φιλοξενήσουν. Τι γίνεται όμως με το αγαπημένο μας ρολόι; Αντέχει τις βουτιές στην θάλασσα ή είναι προτιμότερο να μείνει στο ξενοδοχείο;

Ρολόγια και νερό

Πριν εμβαθύνουμε στο θέμα της αντοχής του ρολογιού μας στη θάλασσα, θα ασχοληθούμε με την αντοχή των ρολογιών στο νερό γενικά. Κάθε ρολόι έχει διαφορετική αντοχή στο νερό και η αντοχή αυτή ονομάζεται αδιαβροχοποίηση. Αυτή καθορίζεται από τον κατασκευαστή του ρολογιού, με τους πιο φημισμένους να είναι οι Casio, Nixon, GarminNautica κλπ.

Αδιαβροχοποίηση ρολογιών

Η μονάδα μέτρησης «bar» ( από την ελληνική λέξη βαρύς ) αναφέρεται στην πίεση του νερού που ενεργεί σε ένα αντικείμενο σε ένα ορισμένο βάθος. Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε την πίεση του νερού με την χρήση ενός μπαλονιού:

Στην επιφάνεια του νερού η ατμοσφαιρική πίεση που ασκείται στο μπαλόνι είναι μία ατμόσφαιρα (ή ένα bar). Εάν τοποθετήσουμε το μπαλόνι κάτω από το νερό, αυξάνεται η ατμοσφαιρική πίεση. Στην περίπτωση που κατεβάσουμε το μπαλόνι στα 10 μέτρα κάτω από το νερό, η πίεση που ασκείται στο μπαλόνι είναι 2 bar, καθώς η πίεση αυξάνεται κατά ένα bar κάθε 10 μέτρα. Ο όγκος του μπαλονιού έχει μειωθεί στο ήμισυ σε σχέση με τον όγκο του στην επιφάνεια του νερού, λόγω της πίεσης που του ασκείται.

Φυσικά εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε τώρα ότι ένα ρολόι με αδιαβροχοποίηση 5 bar, μπορεί να αντέξει ένα βάθος 40 μέτρων. Αυτό ωστόσο δεν ισχύει απόλυτα. Η μονάδα μέτρησης bar μπορεί εύκολα να παρανοηθεί.

ρολόι suunto kailash copper ρολόι nixon a4762100 ρολόι jcou JU14490JSG-08Mρολόι nautica NAI19533G

Ρολόγια με αδιαβροχοποίηση 10 atm

Η πραγματική έννοια της ένδειξης αδιαβροχοποίησης

Η ένδειξη bar αδιαβροχοποίησης σε κάθε ρολόι μετράει την πίεση που ασκήθηκε στο ρολόι σε ελεγχόμενες συνθήκες μέτρησης. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία, η υγρασία και οι υπόλοιπες συνθήκες της μέτρησης είναι πάντα οι ίδιες.

Στην καθημερινότητά μας όμως, αυτές οι συνθήκες δεν είναι σχεδόν ποτέ σταθερές. Αν μπούμε για μπάνιο στην θάλασσα, η θερμοκρασία πέφτει και άρα το υλικό συστέλλεται. Ακόμη και η κίνηση του χεριού μας αλλάζει την πίεση που ασκείται στο ρολόι. Γίνεται κατανοητό ότι οι συνθήκες δεν παραμένουν συνεχώς ίδιες όπως στην εργαστηριακή μέτρηση και η ένδειξη αδιαβροχοποίησης δεν είναι απόλυτη.

Η γκάμα αδιαβροχοποίησης ρολογιών κυμαίνεται από 3 έως 30 bar. Στον ακόλουθο πίνακα μπορείτε να δείτε συγκεντρωτικά τι σημαίνει η κάθε ένδειξη:

atm / bar

Αντοχή σε

καμία ένδειξη καμία επαφή με νερό
3 atm / 3 bar απλή επαφή νερού
5 atm / 5 bar πλύσιμο χεριών
10 atm / 10 bar κολύμβηση / μπάνιο
20 atm / 20 bar κατάδυση χαμηλού βάθους
30 atm / 30 bar κατάδυση (Scuba Diving)

Αδιαβροχοποίηση και βουτιές στην θάλασσα

Δεν είναι όλα τα ρολόγια κατάλληλα για κολύμβηση, πόσο μάλλον για καταδύσεις. Για να αντέξει το ρολόι μας τις καλοκαιρινές αποδράσεις στην θάλασσα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 bar, ενώ για καταδύσεις τουλάχιστον 20 bar. Σε περίπτωση ενασχόλησής μας με Scuba Diving, είναι απαραίτητο ρολόι με ένδειξη αδιαβροχοποίησης 30 bar.

ρολόι casio g-shock gravitymasterρολόι casio g-shockρολόι orisρολόι caterpillar S314111121

Ρολόγια με αδιαβροχοποίηση 20 atm

 Καλό θα ήταν μία φορά τον χρόνο, σε κάθε περίπτωση πριν τις καλοκαιρινές αποδράσεις, μία επίσκεψη σε κάποιο ωρολογοποιό για έλεγχο στεγανότητας του ρολογιού. Με πτώσεις ή και απλά χτυπήματα, επηρεάζεται η στεγανότητα κάθε ρολογιού, ακόμη και των πιο ακριβών.

ρολόι nixon ρολόι oris

Ρολόγια με αδιαβροχοποίηση 30-50 atm

Πριν και μετά το μπάνιο

Το κοσμηματοπωλείο «Χαριτίδης», με την πολυετή εμπειρία του σε απλά αλλά και καταδυτικά ρολόγια, σας προτείνει να ελέγχετε κάθε ρολόι πριν την είσοδό σας στην θάλασσα. Ειδικά στα ρολόγια με βιδωτή κορώνα θα πρέπει να ελέγχετε εάν αυτή είναι στη σωστή θέση, ώστε να εγγυάται την στεγανότητα που αναγράφει.

Επίσης, θα πρέπει να αποφευχθεί η άσκοπη υπερθέρμανση του ρολογιού πριν την είσοδό μας στην θάλασσα, καθώς απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν ζημίες.

Τέλος, το πλύσιμο του ρολογιού με γλυκό νερό μετά από κάθε κατάδυση παρατείνει το χρόνο ζωής του.

Τα ρολόγια του άρθρου καθώς και δεκάδες ακόμα επιλογές με αδιαβροχοποίηση από 3 έως 30 bar, θα τα βρείτε στο e-shop μας, αλλά και στα φυσικά μας κοσμηματοπωλείο μας στην Θεσσαλονίκη.