Εάν είστε αθλητής ή κάποιος που απλά θέλει να είναι σε φόρμα, ένα ρολόι με GPS μπορεί να αποτελέσει για σας ένα καλό κίνητρο. Μπορεί να σας πει πόσο γρήγορα κινείστε, τον καρδιακό ρυθμό σας, πόσες θερμίδες έχετε κάψει και πολλά, πολλά άλλα. Όχι μόνο μπορείτε να δείτε αυτές τις μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο, αλλά μπορείτε και μόλις τελειώσετε την επεξεργασία να ανεβάσετε τα δεδομένα σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου σας βοηθάει να παρακολουθείτε εύκολα την πρόοδό σας με την πάροδο του χρόνου. Είναι σχεδόν σαν να έχεις έναν προσωπικό γυμναστή.

Παρακάτω είναι δύο σπουδαία αθλητικά ρολόγια που δοκιμάσαμε και διαθέτουμε στο κατάστημα μας, τα οποία λειτουργούν καλύτερα με έναν αισθητήρα καρδιακού ρυθμού που δένει στο στήθος σας.

Το καλύτερο ρολόι για δρομείς και ποδηλάτες: Polar RC3 GPSpolar

Αυτό το ρολόι, το οποίο είναι σχετικά λεπτό (13,7 mm), ελαφρύ και μπορείτε εύκολα να το ρυθμίσετε και να το χρησιμοποιήσετε, είναι ιδανικό για δρομείς και ποδηλάτες, αλλά δεν ενδείκνυται για κολυμβητές. Ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στη βροχή και θα μπορούσατε να κάνετε ακόμη και ντους με αυτό, δεν είναι σχεδιασμένο για να λαμβάνει έντονη πίεση από μεγάλη ποσότητα υγρού όπως συμβαίνει με την κολύμβηση.

Τρέχοντας με το Polar RC3 GPS για αρκετές εβδομάδες διαπιστώνει κανείς ότι κάνει μια αξιοθαύμαστη δουλειά στον εντοπισμό της ταχύτητας, του καρδιακού ρυθμού, των θερμίδων που καίγονται και της διαδρομής που ακολουθεί ο αθλούμενος. Μετά από κάθε προπόνηση το ρολόι σας δίνει μια περίληψη για το τι κάνατε, πράγματα όπως πόσο μακριά πήγατε, την γρηγορότερη ταχύτητα σας, τον αριθμό των θερμίδων που κάψατε, τον μέσο ρυθμό της καρδιάς σας και πολλά άλλα.

Σας δίνει επίσης μια ενδιαφέρουσα ένδειξη που ονομάζεται “Running Index”, η οποία αντανακλά την αεροβική φυσική σας κατάσταση και την αποτελεσματικότητα σας στο τρέξιμο. Όταν για πρώτη φορά αρχίσετε να τρέχετε με το Polar RC3 GPS η βαθμολογία του δείκτη Running πιθανόν να είναι τραγικά χαμηλή αλλά, όσο περισσότερο αθλείστε το σκορ αυξάνεται σταδιακά, κάτι το οποίο είναι αρκετά ενθαρρυντικό.

Το Polar RC3 GPS σας δείχνει τη ζώνη καρδιακού ρυθμού στην οποία ανήκετε και είναι σημαντικό μέτρο για τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να αυξήσουν την αναερόβια γυμναστική, γιατί πηγαίνοντας πάρα πολύ γρήγορα ή πολύ αργά δεν θα καταφέρουν να επιτύχουν κανέναν απ’ τους δύο αυτούς στόχους. Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε το χαρακτηριστικό ZoneOptimizer το οποίο μετρά την μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού σας κατά την έναρξη της προπόνησης σας και προσαρμόζει τα όρια για τις ζώνες καρδιακού ρυθμού σας ανάλογα με το πόσο έτοιμο είναι το σώμα σας για την εκπαίδευση. Στο τέλος της προπόνησης, το ρολόι σας λέει πόσο χρόνο δαπανήσατε σε κάθε ζώνη.

Το Polar RC3 αποθηκεύει αυτόματα την αφετηρία σας και θα μπορεί να σας καθοδηγήσει πίσω σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας με ένα μεγάλο βέλος που σας λέει ποια κατεύθυνση να ακολουθήσετε· ένα καλό χαρακτηριστικό γνώρισμα, ειδικά αν ταξιδεύετε ή βρίσκεστε σε άγνωστο έδαφος.

Το ρολόι σας επιτρέπει να παρακολουθείτε το τρέξιμο, την ποδηλασία και άλλα πράγματα όπως η άσκηση στο γυμναστήριο. Για δραστηριότητες στις οποίες τα δεδομένα του GPS δεν είναι χρήσιμα, όπως χρησιμοποιώντας ένα διάδρομο ή στην άρση βαρών, μπορείτε να απενεργοποιήσετε το GPS. Η Polar λέει πως με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσετε περίπου 1700 ώρες διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε σύγκριση με 12 ώρες με το GPS ενεργοποιημένο.

Ένα καλώδιο τροφοδοσίας USB συνδέει το ρολόι με τον υπολογιστή σας για την φόρτιση, καθώς και την αποστολή δεδομένων στο PolarPersonalTrainer.com που σας επιτρέπει να δείτε τη διαδρομή που κάνατε σε ένα χάρτη και τα λεπτομερή αποτελέσματα από την προπόνηση, να μοιραστείτε τα αποτελέσματα σας στα κοινωνικά δίκτυα, να θέσετε προκλήσεις γυμναστικής στους φίλους ή σε αγνώστους και περισσότερα.

Στα προαιρετικά αξεσουάρ περιλαμβάνεται ένας Polar s3 + αισθητήρας διασκελισμού που βοηθά τους δρομείς να βελτιώσουν την τεχνική τους, καθώς και αισθητήρες WIND για τους ποδηλάτες που μετρούν το ρυθμό ή την ταχύτητα.

Το καλύτερο ρολόι για σοβαρούς αθλητές και υπαίθριους κυνηγούς της περιπέτειας: Suunto Ambit2suunto-ambit2-s-gps-watch-with-hrm

Ενώ η Polar RC3 GPS έχει κάτι απ’ το ρετρό ύφος της δεκαετίας του ’80, η αισθητική του Suunto Ambit 2 τείνει προς το μέλλον με θαμπό γυαλισμένο μέταλλο, στρογγυλό πλαίσιο ρολογιού και πέντε σημαντικά κουμπιά. Ένα USB καλώδιο τροφοδοσίας στο πίσω μέρος του ρολογιού συνδέει τη συσκευή με τον υπολογιστή σας για φόρτιση, καθώς και για την προσαρμογή του ρολογιού και την αποστολή δεδομένων από αυτό μέσω του λογισμικού που ονομάζεται Moveslink, που σας συνδέει με το web app της Suunto, Movescount.

Είναι ένα προηγμένο εργαλείο GPS που μπορείτε να συνδέσετε με έναν αισθητήρα καρδιακού ρυθμού, καθώς και αισθητήρες για τα πόδια και το ποδήλατο για να πάρετε έναν πλούτο πληροφοριών σχετικά με την αθλητική σας απόδοσή για πράγματα όπως το υψόμετρο, τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και τη βαρομετρική πίεση.

Μπορείτε επίσης να κολυμπήσετε με το Ambit2 και να παρακολουθείτε πράγματα όπως το χρόνο κολύμβησης, το ρυθμό και την απόσταση, καθώς και την καταμέτρηση, το ρυθμό και την αποτελεσματικότητα των διαφορετικών τεχνικών κολύμβησης. Λειτουργεί για ελεύθερο στυλ κολύμβησης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μπορεί επίσης να παρακολουθεί μετρήσεις σε εσωτερικούς χώρους, όπως το μήκος της πισίνας, τους γύρους και την συνολική απόσταση. Το Ambit2 μπορεί επίσης να προσδιορίσει το ύφος της κολύμβησης σας το οποίο μπορείτε να αναλύσετε αργότερα στο Movescount.suunto

Ορειβάτες, πεζοπόροι και όποιος θέλει να συχνάζει έξω στη φύση, θα εκτιμήσει τις δυνατότητες GPS του Ambit2. Όχι μόνο θα σας δώσει τις συντεταγμένες του γεωγραφικού πλάτους και μήκους, αλλά μπορείτε να ορίσετε και σημεία ενδιαφέροντος ώστε να περιηγηθείτε σε αυτά αργότερα μέσω μιας λειτουργίας που σας δείχνει πόσο μακριά είναι, καθώς και ποια κατεύθυνση να ακολουθήσετε για να φτάσετε σε ένα σημείο ενδιαφέροντος άμεσα, μέσω της συντομότερης διαδρομής.

Αλλά αυτό που εκτίμησα περισσότερο στο Ambit2 είναι το πόσο μπορείτε να το προσαρμόσετε. Εντός του app Movescount μπορείτε να αλλάξετε και να προσθέσετε τις λειτουργίες για ένα μεγάλο αριθμό από διάφορα αθλήματα. Για παράδειγμα, δεν με νοιάζει πολύ το υψόμετρο, αλλά ενδιαφέρομαι για το πόσες θερμίδες έχω κάψει. Βρήκα θαυμάσιο να είναι κανείς σε θέση να επεξεργαστεί τις διαθέσιμες οθόνες έτσι ώστε να μπορεί πάντα να έχει τα τελευταία και όχι τα παλιά αποτελέσματα στην πρόσοψη του ρολογιού.

Ως μέρος αυτής της προσαρμογής, μπορείτε επίσης να επιλέξετε πάνω από 1.000 εφαρμογές που μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στο ρολόι και να σας δείχνουν επιπλέον μετρήσεις, όπως πόσο γρήγορα μπορείτε να κάνετε κατάβαση στο σκι ή το επίπεδο του οξυγόνου σε ένα συγκεκριμένο ύψος.

Είναι μια φανταστική πολυαισθητηριακή συσκευή, αν είστε πρόθυμοι να πληρώσετε κάτι παραπάνω για αυτό.