Ζαφείρι : Ο πολύτιμος λίθος των βασιλιάδων

Ένας βασιλικός γάμος, αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα κοινωνικό γεγονός που μαγνητίζει τα βλέμματα όλου του πλανήτη. Εκτός όμως από την ιστορική σημασία μιας τέτοιας τελετής, οι βασιλικοί γάμοι είναι πάντα στο επίκεντρο και για άλλους λόγους. Ένας από αυτούς είναι το δαχτυλίδι αρραβώνων. Το 1981, η πρόταση γάμου του πρίγκιπα Κάρολου στην πριγκίπισσα Νταϊάνα επισφραγίστηκε από ένα δαχτυλίδι με ζαφείρι 12 καρατίων το οποίο ήταν διακοσμημένο με 12 μικρότερα διαμάντια περιμετρικά. Το συγκεκριμένο δαχτυλίδι, αποτέλεσε προσωπική επιλογή της πριγκίπισσας, καθώς της θύμιζε έντονα το δαχτυλίδι αρραβώνων της μητέρας της. Αν και έχουν περάσει 37 χρόνια από τότε, το συγκεκριμένο δαχτυλίδι ακόμα και σήμερα αποτελεί ένα ιδιαίτερα θαυμαστό κόσμημα, καθώς πλέον ανήκει στην Κέιτ Μίντλετον, έπειτα από την πρόταση γάμου του πρίγκιπα Ουίλιαμ τον Νοέμβριο του 2010 και έκτοτε συνοδεύει μοναδικά κάθε της δημόσια εμφάνιση καθιστώντας το στην συνείδηση του κόσμου, ως το πιο διάσημο δαχτυλίδι βασιλικών αρραβώνων.

η πριγκίπισσα Νταϊάνα φοράει ένα δαχτυλίδι με ζαφείριη Kate Middleton φοράει ένα το δαχτυλίδι με ζαφείρι της πριγκίπισσας Νταϊάνα

Ένας από τους ανθεκτικότερους πολύτιμους λίθους

Το ζαφείρι λοιπόν αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον πολύτιμο λίθων των βασιλιάδων, καθώς πέρα από την χρήση του σε δαχτυλίδια αρραβώνων, οι βασιλιάδες των παλαιότερων χρόνων πίστευαν ότι τους προστάτευε από τους εχθρούς τους, ενώ παράλληλα συμβόλιζε την τιμή και την αφοσίωση. Θεωρείται ως η πέτρα του μήνα Σεπτεμβρίου, ανήκει στην ομάδα του ορυκτού κουρουνδίου και αποτελεί το δεύτερο πιο σκληρό ορυκτό μετά το διαμάντι στην κλίμακα Mohs (κλίμακα μέτρησης σκληρότητας ορυκτών) καθώς η τιμή του ανέρχεται σε 9 (με μέγιστη τιμή το 10). Η ανθεκτικότητά τους αυτή, τα καθιστά ως την ιδανική επιλογή για δαχτυλίδι αρραβώνων, ενώ γενικότερα τα κοσμήματα με ζαφείρι σας παρέχουν τη δυναμική που χρειάζεστε ώστε να απογειώσετε οποιοδήποτε στυλ.

Δαχτυλίδι ροζέτα με ζαφείρι φορεμένο σε χέρι Δαχτυλίδι δάκρυ με ζαφείρι φορεμένο σε χέρι

Που οφείλεται το έντονο χρώμα του

Η λέξη ζαφείρι, έχει τις ρίζες της στην αρχαία ελληνική λέξη “σάπφειρος” (αγγλικά sapphire) η οποία όμως αρχικά αναφερόταν σε μια ημιπολύτιμη πυριτική πέτρα μπλε χρώματος, η οποία ονομαζόταν λαζουρίτης. Σαν πολύτιμος λίθος, το ζαφείρι ανακαλύφθηκε περίπου το 1800. Το χρώμα τους, προκύπτει από διάφορα ιχνοστοιχεία, τα οποία περιέχονται στον ορυκτό κουρούνδιο. Το μπλε χρώμα, το οποίο αποτελεί και το πιο συνηθισμένο χρώμα για το ζαφείρι, οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη σιδήρου και τιτανίου, το ροζ χρώμα, προέρχεται από την ύπαρξη μερικών ιχνοστοιχείων χρωμίου, ενώ το χρώμιο σε μεγαλύτερες ποσότητες, προσδίδει στο ζαφείρι ένα έντονο κόκκινο χρώμα, όπου σε αυτή τη περίπτωση χαρακτηρίζεται ως ρουμπίνι.

βραχιόλι με ζαφείριΣταυρος με ζαφείρι KV27071

Πως καθορίζεται η αξία του

Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό της αξίας τους, αυτή ορίζεται ως επί το πλείστον από το χρώμα του ζαφειριού. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα του ζαφειριού, τόσο πιο πολύτιμο και ακριβό είναι. Άλλοι παράγοντες που καθορίζουν την αξία του είναι η ανομοιομορφία του χρώματος, καθώς και η επίπεδη ή η ραβδωτή επιφάνειά του. Τα μεγαλύτερα ορυχεία ζαφειριού, εντοπίζονται στην Ταϊλάνδη, στην Τανζανία στην Μοντάνα των Η.Π.Α.

Κολιέ με ζαφείρι DD23005 Σκουλαρίκια με ζαφείρι

Ανακαλύψτε στα κοσμηματοπωλεία Χαριτίδης και στο haritidis.gr μία ευρεία συλλογή με δαχτυλίδια και πολλά ακόμη κοσμήματα με ζαφείρι ή άλλους πολύτιμους λίθους και αποκτήστε τα με δωρεάν μεταφορικά, σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος και εάν βρίσκεστε.