Εκτός από τον στολισμό του δέντρου, τα κάλαντα και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, μια από τις πιο κλασικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις είναι η ανταλλαγή δώρων.

Το άνοιγμα των δώρων είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες και χαρούμενες στιγμές που μπορείτε να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας. Ωστόσο, η διαδικασία της επιλογής δώρου μπορεί να είναι και εξαιρετικά αγχωτική, ειδικά αν έχετε πολλά άτομα στη λίστα σας. Μια λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι το Secret Santa.

Τι είναι το Secret Santa

Το Secret Santa είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για την περίοδο των Χριστουγέννων που μπορείτε να παίξετε με την οικογένεια, τους φίλους ή τους συναδέλφους σας. Είναι γενικά πολύ δημοφιλές στον δυτικό κόσμο, όπως και σε άλλες χώρες, αν και όχι πάντα με το ίδιο όνομα. Είναι γνωστό ως Kris Kringle στο Ηνωμένο Βασίλειο και Kris Kindle στην Ιρλανδία.

Το παιχνίδι είναι απλό. Σας ανατίθεται τυχαία να δώσετε ένα δώρο σε ένα μόνο άτομο στην ομάδα. Ουσιαστικά, αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός μυστικού Άη Βασίλη και ο παραλήπτης σας δεν θα πρέπει να μάθει την ταυτότητά σας.

Πως να οργανώσετε ένα Secret Santa

Για να οργανώσετε ένα Secret Santa θα χρειαστείτε ένα στυλό, ένα κομμάτι χαρτί, μερικούς φίλους και πολύ ενθουσιασμό! Θα πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να γράψουν τα ονόματά τους σε χαρτάκια, τα οποία θα τοποθετηθούν όλα μαζί σε ένα δοχείο. Κάθε άτομο από την ομάδα επιλέγει τυχαία ένα χαρτάκι από το δοχείο και το κρατάει κρυφό. Στη συνέχεια πρέπει να αγοράσει ένα δώρο γι’ αυτό το άτομο.

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ή ζήλειες, μπορείτε να θέσετε ένα συγκεκριμένο όριο τιμής για κάθε δώρο. Μόλις επιλέξετε το δώρο, θα πρέπει να βάλετε μια κάρτα ή ένα ταμπελάκι με το όνομα του παραλήπτη αλλά όχι το δικό σας.

Πριν από την ημέρα της ανταλλαγής, ο καθένας βάζει το δώρο του κάτω από το δέντρο ή όπου έχετε ορίσει, χωρίς να τον δει κανείς άλλος. Αν θέλετε να προσθέσετε λίγη περισσότερη από τη μαγεία των Χριστουγέννων, μπορεί κάποιος να ντυθεί Άγιος Βασίλης και να μοιράσει τα δώρα που θα έχουν τοποθετήσει όλοι σε έναν σάκο.

Οι κανόνες του Secret Santa

1. Κρατήστε το μυστικό

Προσπαθήστε να το κρατήσετε μυστικό από όλους! Για να βεβαιωθείτε ότι κανείς δεν μπορεί να μάθει ποιον έχετε εσείς ή κάποιος άλλος, φροντίστε όταν γράφετε τα ονόματα τα χαρτάκια να είναι όμοια κομμένα και διπλωμένα.

2. Μην ανταλλάσετε τους κλήρους

Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις και μπερδέματα, μην επιχειρήσετε να ζητήσετε από άλλο μέλος της ομάδας να αλλάξετε τον κλήρο σας.

3. Μην ξεπερνάτε το budget

Μείνετε πιστοί στο όριο τιμής που θα θέσει η ομάδα. Μερικές φορές μπορεί να είναι δελεαστικό να υπερβείτε τον προϋπολογισμό κατά 5€ αλλά δεν πρέπει. Το Secret Santa αποτελείται συνήθως από οικονομικά δώρα και ο προϋπολογισμός κυμαίνεται από 5-20€ σε χώρους εργασίας, ή ίσως και λίγο παραπάνω όταν αφορά την οικογένεια και φίλους.

4. Ορίστε μια ημερομηνία

Το καλύτερο είναι να ορίσετε εξ’άρχής την ημέρα που θα γίνει η ανταλλαγή των δώρων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν όλοι οι συμμετέχοντες να γνωρίζουν την προθεσμία, για θα προλάβουν να προετοιμαστούν και να αγοράσουν τα δώρα.

Ιδέες δώρων για Secret Santa

Ίσως φαντάζει δύσκολο το να επιλέξεις ένα δώρο με συγκεκριμένο budget για κάποιον που μερικές φορές μπορεί να μην γνωρίζεις και πολύ καλά. Ανάλογα όμως με την περίπτωση, μπορείς να σκεφτείς κάτι αστείο, κάτι προσωπικό ή κάτι ουδέτερο και χρηστικό.

Αστεία δώρα

Τα αστεία δώρα απευθύνονται σε κάθε ηλικία και έχουν πολύ λογικές τιμές. Επιλέξτε μια κούπα ή ένα ζευγάρι κάλτσες με ιδιαίτερο τύπωμα ή κάποιο παιχνίδι καρτών.

Χρηστικά δώρα

Τα χρηστικά δώρα είναι μια επιλογή που ο καθένας θα εκτιμήσει. Κανείς δεν θέλει να δει το δώρο του να καταλήγει καταχωνιασμένο σε ένα ντουλάπι. Εξάλλου τι καλύτερο από το να γίνει μέρος της καθημερινότητας του παραλήπτη; Ένα σημειωματάριο, ένα στυλό, ένα μπρελόκ ή ένα γούρι για το αυτοκίνητο είναι μερικές από τις δεκάδες επιλογές που έχετε.

Επίσης πρακτικό δώρο αποτελεί και η δωροκάρτα, εφόσον σας το επιτρέπει το budget που έχει τεθεί από την ομάδα.

Διαχρονικά δώρα

Δώρα για άντρες

Συχνά μας είναι δύσκολο να σκεφτούμε δώρα για άντρες και καταλήγουμε να επιλέγουμε κάτι εντελώς τυπικό, όπως κάλτσες ή σπρέι σώματος. Αντιθέτως, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο πιο προσωπικό δώρο, όπως ένα κόσμημα από ασήμι ή ατσάλι, ένα τσαντάκι μέσης ή ένα πορτοφόλι.

Ωστόσο, ένα κομψό ρολόι που να ταιριάζει στο στυλ του θα αποτελεί πάντα το ιδανικό δώρο για έναν άντρα. Φυσικά, μπορείτε να επιλέξετε και μέσα από μία μεγάλη ποικιλία με οικονομικά δώρα έως 100€.

ανδρικό βραχιόλι μαζί με ρολόι, κολιέ και πορτοφόλι
ανδρικά βραχιόλια μαζί με ρολόι
ανδρικό βραχιόλι φορεμένο μαζί με ρολόι, στυλό, μπρελόκ

Δώρα για γυναίκες

Για μια γυναίκα η γκάμα είναι πάντα μεγαλύτερη και έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε κάτι πραγματικά ταιριαστό με την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα της. Η επιλογή ενός κοσμήματος από ατσάλι ή ασήμι σίγουρα θα την ενθουσιάσει.

Αν πάλι θέλετε να επενδύσετε σε κάτι πιο premium, μπορείτε να επιλέξετε ένα κλασικό κόσμημα από χρυσό. Τα χρυσά δώρα και ιδίως τα κοσμήματα, δεν φθείρονται με την πάροδο του χρόνου και αποτελούν τα πιο διαχρονικά δώρα που μπορείτε να κάνετε. Μην ξεχνάτε ότι ο χρυσός προσθέτει αξία στο δώρο σας και προσδίδει στον παραλήπτη μία αίσθηση υπεροχής.

Εναλλακτικά, μπορείτε να επιλέξετε κάποιο γούρι για το νέο έτος ή ένα παιχνιδιάρικο μπρελόκ.

κολιέ γούρι 2023 φορεμένο
δαχτυλίδι με σμαράγδι
σκουλαρίκια κρίκοι φορεμένα

Δώρα για παιδιά

Τα παιδιά όσο απαιτητικά και να ακούγονται κάποιες φορές, μπορούν εύκολα να χαρούν με ένα μικρό και οικονομικό δώρο. Για τα κορίτσια της παρέας, μια φανταστική ιδέα είναι ένα κόσμημα Disney με τον αγαπημένο της χαρακτήρα, ενώ για τα αγόρια μπορείτε να επιλέξετε μοντέρνα κοσμήματα από την παιδική-εφηβική σειρά της Rosso Amante.

Τέλος, αν το επιτρέπει το bugdet που έχετε ορίσει, μπορείτε να διαλέξετε και κάποιο παιδικό ρολόι με ζωηρά χρώματα και σχέδια.

παιδικα σκουλαρίκια disney mickey mouse
παιδικό ρολόι garmin
παιδικό βραχιόλι μακραμέ