Ίσως ήδη το γνωρίζετε ή το έχετε ακουστά, ή μπορεί και να σας φανεί εντελώς παράλογο, αλλά υπάρχει ένας τίτλος που χαρακτηρίζει την επέτειο του γάμου σας σύμφωνα με τα χρόνια που είστε παντρεμένοι. Για παράδειγμα, τα πενήντα χρόνια γάμου είναι γνωστά ως «χρυσή επέτειος».

Έτσι ανάλογα με το όνομα και κυρίως τον συμβολισμό της κάθε επετείου, υπάρχουν και τα αντίστοιχα προτεινόμενα δώρα επετείου. Όπως είναι λογικό, πολλά από αυτά είναι στενά συνδεδεμένα με τα κοσμήματα και τους πολύτιμους λίθους. Παρακάτω θα μάθετε τι δώρο αντιστοιχεί σε κάθε επέτειο για να μη χρειαστεί να μπείτε ξανά σε διαδικασία αναζήτησης.

Γιατί γιορτάζουμε την επέτειο γάμου

Ιστορικά ο εορτασμός των επετείων του γάμου ξεκίνησε από τη ρωμαϊκή εποχή, όταν οι σύζυγοι έδιναν στις γυναίκες τους ένα ασημένιο στεφάνι για τα 25 χρόνια γάμου και ένα χρυσό στεφάνι για τα 50 χρόνια. Η εμπορικότητα του 20ου αιώνα οδήγησε στη συνέχεια στον ορισμό περισσότερων επετείων ως ορόσημα. Έως τη δεκαετία του 1930 υπήρχε ήδη λίστα με ονόματα υλικών ή συμβόλων που αντιπροσώπευαν την κάθε επέτειο και είχαν την αντίστοιχη πρόταση δώρου.

Τα ονόματα-δώρα ξεκινούν με αρκετά εύθραυστα υλικά όπως το βαμβάκι και το χαρτί, αλλά με την πάροδο του χρόνου συναντάμε πιο ανθεκτικά και υψηλής αξίας υλικά. Ακριβώς όπως συμβαίνει και σε έναν γάμο που δυναμώνει και γίνεται πολυτιμότερος όσο περνούν τα χρόνια. Είναι ένας ιδιόρρυθμος, διασκεδαστικός και υπέροχος τρόπος να αναγνωρίσεις, μέσα από τη συλλογή αυτών των δώρων, πόσο μακριά έχεις φτάσει στην απόφασή σου να γεράσεις μαζί με τον άνθρωπο σου. Πάμε να δούμε μερικές από τις επετείους-ορόσημα και τα λαμπερά δώρα που τις συνοδεύουν.

25 χρόνια: Ασημένια επέτειος

Η ασημένια επέτειος αντιπροσωπεύει τα 25 πρώτα όμορφα χρόνια γάμου. Φυσικά κάθε επιπλέον χρόνος γάμου έχει ιδιαίτερη αξία, αλλά το να κλείνετε το πρώτο τέταρτο ενός αιώνα μαζί αξίζει να το γιορτάσετε. Όπως και αν κύλησαν αυτά τα 25 χρόνια, η ασημένια επέτειος του γάμου σας τιμά την επιβίωση αυτής της σχέσης μέσα από τα εύκολα και τα δύσκολα.

Το ασήμι είναι το μέταλλο ορόσημο για έναν γάμο 25 ετών. Μπορείτε να επιλέξετε είτε ένα δώρο από ασήμι, είτε έναν ασημί τόνο ενός άλλου μετάλλου όπως ο λευκός χρυσός ή η πλατίνα. Επομένως ένα ασημί κολιέ ή ένα ασημένιο βραχιόλι είναι το κατάλληλο δώρο για μια γυναίκα καθώς είναι διακριτικά και εκλεπτυσμένα, αλλά μπορούν να φορεθούν με οτιδήποτε και οπουδήποτε.

σκουλαρίκια κρίκοι λευκόχρυσοι
ανδρικός σταυρός λευκόχρυσος
δαχτυλίδι σεβαλιέ λευκόχρυσο

Για τον άνδρα ιδανικές επιλογές είναι είτε ένα ρολόι σε ασημί χρώμα που ταυτόχρονα θα αντιπροσωπεύει την επένδυση χρόνου, είτε ένα ζευγάρι κομψά μανικετόκουμπα.

Για να τελειοποιήσετε το δώρο σας, χαράξτε σημαντικές ημερομηνίες, συντεταγμένες ή μια φράση. Η εξατομίκευση κάνει το κόσμημα ένα κειμήλιο για τις επόμενες γενιές. Οποιοδήποτε ασημένιο κόσμημα θα συνεχίσει να απαιτεί συντήρηση (όπως και ένας γάμος), οπότε φροντίστε το «δώρο» σας ώστε να μείνει αναλλοίωτο στο χρόνο.

30 χρόνια: Μαργαριταρένια επέτειος

Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι όμορφα, αλλά σπάνια, γι’ αυτό ακριβώς συνδέθηκαν για πρώτη φορά με την 30ή επέτειο. Όπως τα μαργαριτάρια, τα ζευγάρια που φτάνουν τα 30 χρόνια γάμου είναι σχετικά σπάνια. Συνεπώς, το δώρο του μαργαριταριού συμβολίζει την ομορφιά και τη σπανιότητα μιας τόσο υπέροχης ένωσης. Επίσης, η δημιουργία ενός λαμπερού μαργαριταριού ξεκινά με ένα κόκκο άμμου. Το ίδιο συμβαίνει και με τον γάμο ενός ζευγαριού που μεταμορφώνεται με το πέρασμα των ετών.

γυναικεό δαχτυλίδι με μαργαριτάρι
γυναικεό κολιέ με μαργαριτάρια
στυλό με φίλντισι mother of pearl

Με το μαργαριτάρι ως σύμβολο αυτής της επετείου, η επιλογή δώρου για τη γυναίκα είναι πολύ εύκολη. Οποιοδήποτε κόσμημα με μαργαριτάρι είναι κομψό και διαχρονικό. Επομένως είτε επιλέξετε ένα ζευγάρι μαργαριταρένια σκουλαρίκια είτε ένα δαχτυλίδι με μαργαριτάρι, το βέβαιο είναι πως η σύζυγος σας θα το λατρέψει. Όσον αφορά τον άνδρα, μπορείτε να επιλέξετε είτε κάποιο κόσμημα, είτε κάποιο αξεσουάρ όπως ένα στυλό διακοσμημένο με φίλντισι.

40 χρόνια: Ρουμπινί επέτειος

Το κόκκινο είναι το χρώμα της αγάπης. Επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ρουμπίνια, και όλα τα ρουμπινί κοσμήματα, είναι το προτεινόμενο δώρο της 40ης επετείου. Το ρουμπίνι συμβολίζει τον πλούτο, την υγεία, τη σοφία και κυρίως το πάθος.

γυναικεία σκουλαρίκια ροζέτα με ρουμπίνι
γυναικείος σταυρός με ρουμπίνια
γυναικείο δαχτυλίδι ροζέτα με ρουμπίνι

Τέσσερις δεκαετίες γάμου αξίζουν σίγουρα έναν ιδιαίτερο εορτασμό. Οι επιλογές σας είναι δεκάδες μέσα από μια μεγάλη συλλογή με αριστοκρατικά δαχτυλίδια, βραχιόλια και περιδέραια με ρουμπίνι.

45 χρόνια: Ζαφειρένια επέτειος

Μετά από σχεδόν μισό αιώνα μαζί, η αγάπη και η αφοσίωσή σας απέδωσαν καρπούς και τώρα ήρθε η ώρα να γιορτάσετε. Τόσο το μοντέρνο όσο και το παραδοσιακό δώρο επετείου για την 45η επέτειο του γάμου είναι το ζαφείρι. Πολλοί θεωρούν ότι το βαθύ μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει τη βαθιά αγάπη που μοιράζετε το ζευγάρι μετά από τόσα χρόνια.

γυναικείο βραχιόλι σταθερό με ζαφείρια
γυναικείο δαχτυλίδι ολόβερο με ζαφείρια
γυναικείο κολιέ ριβιέρα με ζαφείρια

Το ζαφείρι αποτελεί επίσης βασιλική πέτρα, γεγονός που το καθιστά τον ιδανικό πολύτιμο λίθο για αυτή την περίσταση. Με τον ίδιο τρόπο που λάμπει ένα ζαφείρι, τα 45 χρόνια γάμου σας αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα αγάπης και αφοσίωσης. Οι προτάσεις δώρων είναι ανεξάντλητες και διαχρονικές, καθώς τα μπλε ζαφείρια είναι μια από τις αγαπημένες επιλογές όλων των γυναικών.

50 χρόνια: Χρυσή επέτειος

Ένας γάμος που διαρκεί 50 χρόνια είναι πραγματικά αξιοσημείωτος και αποτελεί ορόσημο. Ο χρυσός είναι το πολύτιμο μέταλλο για την 50η επέτειο σας. Ο χρυσός συμβολίζει την αιωνιότητα, την τελειότητα, την ενοποίηση και τη ζωτικότητα.

δαχτυλίδι σεβαλιέ χρυσό
γυναικείο κολιέ αλυσίδα χρυσό
μανικετόκουμπα χρυσά

Τα χρυσά κοσμήματα είναι ένα τόσο σημαντικό σύμβολο για μια αγάπη που κράτησε όσο η δική σας. Έτσι και αυτά με την κατάλληλη φροντίδα μπορούν να διατηρηθούν αναλλοίωτα και λαμπερά στο χρόνο. Χρυσά κοσμήματα, ρολόγια και αξεσουάρ σε χρυσό χρώμα αποτελούν μόνο μερικές από τις επιλογές δώρων τόσο για την σύζυγο όσο και για τον σύζυγο.

55 χρόνια: Σμαραγδένια επέτειος

Η σμαραγδένια επέτειος είναι παραδοσιακά η 55η επέτειος του γάμου, η οποία ταιριάζει σε έναν πολύτιμο λίθο αληθινής αγάπης όπως το σμαράγδι. Τα σμαράγδια αντιπροσωπεύουν την αληθινή αγάπη, την αφοσίωση, την πίστη και την λατρεία.

γυναικείο κολιέ με σμαράγδι
γυναικείο δαχτυλίδι με σμαράγδια
ανδρικό ρολόι Oris με πράσινο καντράν και μπρασελέ

Η πράσινη απόχρωση των σμαραγδιών αντανακλά τη φυσική αναγέννηση, καθώς έχει την ιδιότητα να τονώνει τη δημιουργικότητα και να ανοίγει το δρόμο σε νέες συναρπαστικές εμπειρίες. Επομένως, ακόμη και μετά από 55 χρόνια γάμου, ένα ζευγάρι μπορεί να επιδιώξει νέες κοινές εμπειρίες καθώς συνεχίζει το ταξίδι της ζωής.

Ως δώρο επετείου μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε δαχτυλίδια, κολιέ και σκουλαρίκια με σμαράγδι για να κάνετε την σύντροφό σας να λάμπει με κομψότητα και στυλ. Για τους άνδρες μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο ρολόι με βαθύ πράσινο χρώμα στο καντράν. 55 χρόνια είναι πολύς χρόνος για να περάσετε με κάποιον και σίγουρα αξίζει να το γιορτάσετε.

60 χρόνια: Αδαμάντινη επέτειος

60 ολόκληρα χρόνια συζυγικής ευδαιμονίας είναι σίγουρα ένα σημαντικό επίτευγμα. Με 60 χρόνια γάμου πίσω σας, υπάρχουν λίγα πράγματα που δεν έχετε δει και μοιραστεί μαζί. Επομένως αυτή είναι μια υπέροχη στιγμή για να καθίσετε και να σκεφτείτε αυτά που έχετε καταφέρει μαζί τις τελευταίες 6 δεκαετίες.

Το αστραφτερό ορόσημο της 60ης επετείου του γάμου σας είναι γνωστό ως η Επέτειος του Διαμαντιού. Έχετε αποδείξει ότι ο γάμος σας είναι δυνατός και ένας καλός τρόπος να τον τιμήσετε είναι με τους πιο αξιόπιστους και ανθεκτικούς πολύτιμους λίθους. Τα διαμάντια συμβολίζουν τη μακροχρόνια αγάπη και αφοσίωση. Η λάμψη τους θα είναι μια αιώνια υπενθύμιση της αγάπης σας.

ανδρικό βραχιόλι με διαμάντια
σειρέ δαχτυλίδι ολόβερο με διαμάντια
βραχιόλι ριβιέρα με διαμάντια

Η 60η επέτειος είναι πολύ σημαντική και κατάλληλη για εντυπωσιακές χειρονομίες. Τα διαμαντένια κοσμήματα σίγουρα ταιριάζουν. Μερικά δημοφιλή δώρα για τη 60η επέτειο είναι διαμαντένια σκουλαρίκια, ένα βραχιόλι ριβιέρα ή ένα εντυπωσιακό μενταγιόν με διαμάντια.

Ανεξάρτητα από τα χρόνια που είστε παντρεμένοι, ένα κόσμημα είναι πάντα ένα όμορφο σύμβολο αγάπης και αφοσίωσης. Είτε όμως επιλέξετε τα δώρα αυτά είτε όχι, να θυμάστε ότι η πίστη και η αγάπη σας έφερε εδώ. Τα υλικά πράγματα απλώς προσθέτουν μια αίσθηση έκπληξης και πολυτέλειας.