Τα σεβαλιέ δαχτυλίδια αποτελούσαν ένα βασικό κόσμημα της βασιλικής οικογένειας για αιώνες και αργότερα ήταν ένα κόσμημα που προτιμούσαν οι άνδρες. Οι γυναίκες το πρόσεξαν κυρίως όταν η Meghan Markle, δούκισσα του Sussex, κυκλοφόρησε πριν από λίγα χρόνια φορώντας ένα τέτοιο δαχτυλίδι. Από τότε μπήκε στην λίστα με τα must-have κοσμήματα πολλών γυναικών, ενώ στη συνέχεια είδαμε και άλλες celebrities να τα προτιμούν.

δαχτυλίδι σεβαλιέ φορεμένο σε χέρι
δαχτυλίδι σεβαλιέ φορεμένο σε χέρι
δαχτυλίδι σεβαλιέ φορεμένο σε χέρι

Τι είναι τα δαχτυλίδια σεβαλιέ;

Πολλοί αναρωτιούνται “τι ειναι σεβαλιε” και από πού προήρθε η συγκεκριμένη λέξη. Ο όρος σεβαλιέ, ή αλλιώς chevalier, σημαίνει «Ιππότης» στα γαλλικά και προέρχεται από τη λέξη «cheval» που σημαίνει άλογο. Οι ιππότες και οι βασιλιάδες του Μεσαίωνα φορούσαν συνήθως δαχτυλίδια που έφεραν τα διακριτικά ή το εθνόσημό τους, χαραγμένα ή ως ανάγλυφο σκάλισμα. Στις μέρες μας, θεωρούμε ως σεβαλιέ τα δαχτυλίδια για το μικρό δάχτυλο που συνήθως είναι λίγο πιο ογκώδη, αλλά ταυτόχρονα κομψά και σε κλασσική γραμμή.

δαχτυλίδι σεβαλιέ
δαχτυλίδι σεβαλιέ
δαχτυλίδι σεβαλιέ

Ποια είναι τα δαχτυλίδια signet;

Τα signet δαχτυλίδια, όπως προδίδει και το όνομα τους είναι τα δαχτυλίδια-σφραγίδα. Ανήκουν στην κατηγορία των σεβαλιέ, αλλά έχουν ένα χαρακτηριστικό που τα κάνει ξεχωριστά. Αυτό είναι ο ιδιαίτερος σχεδιασμός τους που μοιάζει με σφραγίδα. Μπορεί να τα συναντήσουμε με πιο στρογγυλο ή τετραγωνισμένο σχεδιασμό στο επάνω μέρος. Πάντα όμως θα έχουν μία πλακέ επιφάνεια που θα τα καθιστά ιδανικά για χάραξη. Στο σημείο εκείνο μπορείτε να χαράξετε το μονόγραμμα σας, που θα αποτελεί τη δική σας σφραγίδα.

δαχτυλίδι signet
δαχτυλίδι signet
δαχτυλίδι signet

Η ιστορία ανά τους αιώνες

Τα δαχτυλίδια σεβαλιέ υπάρχουν στην ιστορία από το 3500 π.Χ. όταν οι Μεσοποτάμιοι φορούσαν κυλινδρικές σφραγίδες τις οποίες σφράγιζαν σε πηλό ή κερί για να εγκρίνουν έγγραφα. Στο Μεσαίωνα, τα δαχτυλίδια αποτελούσαν σφραγίδα-υπογραφή που προσδιόριζε το οικόσημο και την πολιτική πίστη ενός ατόμου. Μόλις ο κάτοχος του πέθαινε, συνήθως κατέστρεφαν το δαχτυλίδι για να αποφευχθούν τυχόν πλαστογραφίες.

Αυτό το στυλ δαχτυλιδιού φορούσαν ιππότες, βασιλικά μέλη, αριστοκράτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Τα κατασκεύαζαν από ασήμι ή χρυσό και χάραζαν πάνω τους την ιδιότητα και την κληρονομιά του καθενός. Όμως μετά τον 20ο αιώνα, τα σεβαλιέ δεν είχαν πλέον τον παλιό τους ρόλο, και έτσι πλέον δεν χρειάζεται να είστε βασιλιάδες ή να παντρευτείτε αριστοκράτες για να τα φορέσετε.

Τα σεβαλιέ είναι ανδρικά ή γυναικεία;

Ιστορικά, οι άνδρες είχαν την αποκλειστικότητα της χρήσης των σεβαλιέ. Όμως με το πέρασμα των χρόνων αυτό άλλαξε. Οι γυναίκες ξεκίνησαν να τα φορούν κυρίως λόγω του προσωπικού χαρακτήρα που μπορούσαν να δώσουν στο κόσμημα. Πλέον μπορούμε να αναγνωρίσουμε σε πολλά σεβαλιέ την γυναικεία φινέτσα.

δαχτυλίδι chevalier φορεμένο σε ανδρικό χέρι
δαχτυλίδι chevalier φορεμένο σε χέρι
δαχτυλίδι chevalier φορεμένο σε γυναικείο χέρι

Που και πως φοράμε ένα δαχτυλίδι σεβαλιέ;

Σύμφωνα με την παράδοση, τα σεβαλιέ φοριούνται κυρίως στο μικρό δάχτυλο. Όμως επειδή ο χαρακτήρας του κοσμήματος αυτού έχει ως βάση την εξατομίκευση και την μοναδικότητα, δεν υπάρχουν πρέπει στον τρόπο που θα τα φορέσετε αλλά ούτε και στο πως θα είναι ο σχεδιασμός τους. Ωστόσο, πιο συχνά συναντάμε τετράγωνες, οβάλ και κυκλικές μορφές. Στο τέλος όμως, αυτό που έχει σημασία είναι μόνο το προσωπικό σας στυλ και ο τρόπος που το εκφράζετε.

δαχτυλίδι chevalier φορεμένο σε χέρι
δαχτυλίδι chevalier φορεμένο σε χέρι
δαχτυλίδι chevalier φορεμένο σε χέρι

Back in style

Τι τροφοδότησε όμως την αναβίωση των σεβαλιέ; Μπορεί να μην είναι πλέον σύμβολο δύναμης, είναι όμως μέρος μιας ευρύτερης αλλαγής της αγοραστικής νοοτροπίας. Οι άνθρωποι έχουν κουραστεί από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες τάσεις και αναζητούν κοσμήματα κλασικά με ποιότητα και προσωπικότητα. Επομένως, ορισμένα σεβαλιέ δαχτυλίδια έχουν vintage χαρακτήρα, άλλα σου δίνουν την δυνατότητα να χαράξεις και άλλα έχουν διαμάντια.

Μήπως ήρθε η ώρα να αποκτήσεις κι εσύ το δικό σου σεβαλιέ και να απογειώσεις το στυλ σου;