Πως ξεκίνησε και τι συμβολίζει

Η βέρα από την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων ήταν το σύμβολο της αιωνιότητας, αφού ο κύκλος δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τις έφτιαχναν από καλάμια και άλλα αγριόχορτα που φύτρωναν στις όχθες του Νείλου. Επειδή όμως δεν ήταν πολύ ανθεκτικά, σύντομα τα αντικατέστησαν με δέρμα και οστά.

Αργότερα το έθιμο το υιοθέτησαν και οι Ρωμαίοι. Γι’ αυτούς όμως το δαχτυλίδι δεν συμβόλιζε την αγάπη του συζύγου προς τη γυναίκα του, αλλά ότι εκείνη ήταν πλέον ιδιοκτησία του. Οι Ρωμαϊκές βέρες ήταν φτιαγμένες από σίδερο και τις αποκαλούσαν «Annulus Pronubus». Έχουν βρεθεί αρκετά τέτοια δαχτυλίδια στην Πομπηία. Μάλιστα διαθέτουν και επιγραφές όπως «Amo te» που σημαίνει «σε αγαπώ», «Ama me», που θα πει «αγάπα με» ή «Bona vitam» δηλαδή «καλή ζωή».

Γύρω στα 860 μ.Χ. οι βέρες κάνουν την εμφάνιση τους και στη Χριστιανική παράδοση. Εκείνη την περίοδο, κάποιες τις διακοσμούσαν με ανάγλυφα περιστέρια. Άλλα είχαν πιασμένα χέρια, λύρες και διάφορα άλλα σύμβολα της αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης. Παρόλα αυτά η εκκλησία θεώρησε αυτά τα σύμβολα «παγανιστικά» και ζήτησε την απλοποίηση τους. Μετά τον 13ο αιώνα οι βέρες είχαν μορφή παρόμοια με τη σημερινή.

Βέρα στον παράμεσο

Η θεωρία αυτή έκανε την εμφάνιση της πολύ πριν η ιατρική επιστήμη ανακαλύψει πως λειτουργεί το κυκλοφορικό μας σύστημα. Τότε οι άνθρωποι πίστευαν ότι από το τέταρτο δάχτυλο του αριστερού χεριού περνούσε η “φλέβα της αγάπης”. Την ονόμασαν έτσι, θεωρώντας πως η συγκεκριμένη φλέβα πήγαινε κατευθείαν στην καρδιά. Γι’ αυτό και τα ζευγάρια φοράνε τη βέρα σε αυτό το δάχτυλο συμβολικά, ως ένδειξη της αγάπης τους.

Με την έλευση του Χριστιανισμού επικράτησε το δεξί χέρι, καθώς ταυτίζουν τη δεξιά πλευρά με το καλό καγαθό, το σωστό, το ευάρεστο στο θεό, το δάχτυλο όμως παρέμεινε το ίδιο. Τα τρία πρώτα δάχτυλα ήταν αφιερωμένα στην Αγία Τριάδα, και το τέταρτο στον σύζυγο.

Οι βέρες σήμερα

Σήμερα η κατασκευή των βερών γάμου γίνεται από χρυσό 14 ή 18 καρατίων. Το κάθε ζευγάρι μπορεί να επιλέξει το σχέδιο που το αντιπροσωπεύει είτε σε πιο κλασσικό, είτε σε πιο μοντέρνο ύφος, αλλά και στο χρώμα που προτιμάει. Πολλές είναι οι γυναίκες πλέον που επιλέγουν βέρες διακοσμημένες με πέτρες (διαμάντια ή ζιρκόν), καθώς τις θεωρούν πιο εντυπωσιακές.

βέρες γάμου σετ VB150F-VB150M
βέρες γάμου σε κουτάκι CL36

Η επιλογή των βερών είναι μια πολύ ευχάριστη διαδικασία. Το έμπειρο προσωπικό μας μπορεί να σας βοηθήσει, μέσα από την πλούσια συλλογή μας, να ανακαλύψετε αυτό που σας ταιριάζει και να κάνετε την καλύτερη επιλογή!