Το επόμενο άρθρο αφορά τα καράτια και αναλύει τη διαφορά των που εμφανίζουν στα κοσμήματα και στους πολύτιμους λίθους!

Το καράτι αποτελεί μονάδα μέτρησης τόσο στο χρυσό όσο και στους πολύτιμους λίθους. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τα καράτια στο χρυσό χρησιμοποιούνται ως μονάδα μέτρησης περιεκτικότητας (χρυσού) στο εκάστοτε κόσμημα.

Πιο συγκεκριμένα στην αγορά διατίθενται κοσμήματα 6, 8, 9, 14, 18 και 22 καρατίων. Πώς γίνεται όμως η κατηγοριοποίηση των κοσμημάτων με βάση τα καράτια; Θεωρώντας ότι ένα χρυσό κόσμημα χωρίζεται σε 24 κομμάτια χρυσού, τα καράτια αποτελούν τα κομμάτια ατόφιου χρυσού που το αποτελούν. Χρυσά κοσμήματα 6 καρατίων εντοπίζονται ελάχιστα ανά τον κόσμο και προέρχονται από ασιατικές χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, ενώ στην ελληνική αγορά δεν διατίθενται καθόλου. Το ίδιο ισχύει και για τα κοσμήματα 8 καρατίων. Όσον αφορά τα κοσμήματα 9 καρατίων, αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα ελάχιστα.

Στην ελληνική χρυσοχοΐα χρησιμοποιούνται κυρίως κοσμήματα 14 καρατίων. Ένα κόσμημα 14 καρατίων περιλαμβάνει ποσοστιαία 58.33% ατόφιο χρυσό, ενώ το υπόλοιπο 41,67% αποτελείται από άλλα προκράματα. Επίσης στην ελληνική αγορά αλλά και σε όλο τον κόσμο είναι ευρέως γνωστά τα κοσμήματα 18 καρατίων. Ένα κόσμημα 18 καρατίων ποσοστιαία αποτελείται από 75% καθαρό χρυσό, ενώ το υπόλοιπο 25% από άλλα προκράματα.

Τα χρυσά κοσμήματα 22 καρατίων, θεωρούνται κοσμήματα πολυτελείας καθώς έχουν μεγάλη εμπορική αξία και κατασκευάζονται σπάνια. Ποσοστιαία, ένα κόσμημα 22 καρατίων αποτελείται από 91,66% καθαρό χρυσό, ενώ το 8,34% επίσης από άλλου είδους προκράματα. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως σε κάθε κόσμημα αναγράφεται η καθαρότητα των μετάλλων του με το σύστημα “επί τοις χιλίοις”. Δηλαδή για παράδειγμα ένα κόσμημα 18 καρατίων το οποίο αποτελείται από 75% ατόφιο χρυσό σηματοδοτείται σαν 750. Αντίστοιχα τα κοσμήματα 14 καρατίων θα δείτε να αναγράφονται σαν 585 και των 22 καρατίων σαν 916.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τα διαμάντια, το καράτι/carat αποτελεί μονάδα μέτρησης του βάρους της πέτρας. Η ιστορία του καρατιού βρίσκει τις ρίζες της στους πρώτους έμπορους πολύτιμων λίθων, οι οποίοι αναζήτησαν μια πολύ μικρή μονάδα μέτρησης βάρους. Έτσι χρησιμοποιήθηκαν ευρέως οι σπόροι χαρουπιού για τη ζύγιση των πετραδιών. Στα αρχαία ελληνικά η λέξη για το χαρούπι ήταν κεράτιον, η οποία ήταν δάνειο από την αραβική λέξη qirat, ενώ στα λατινικά συναντάται ως cerato από την οποία και τελικά προέκυψε η γαλλική και αγγλική ονομασία carat.

Από το 1930 καθιερώθηκε παγκοσμίως ως μονάδα μέτρησης του βάρους των πολύτιμων λίθων το ένα καράτι (carat) το οποίο ισούται με το 1/5 του γραμμαρίου, δηλαδή 1ct = 0,20gr. Ουσιαστικά, το καράτι διαιρέθηκε σε 100 ίσα μέρη/μονάδες, για παράδειγμα όταν ένα διαμάντι ζυγίζει 0,50ct ισοδυναμεί με 50 μονάδες του, δηλαδή με τα 2/4 του καρατιού (μισό καράτι) κλπ.

Τέλος, το βάρος ενός διαμαντιού αποτελεί τον έναν από τους τέσσερις παράγοντες, (τέσσερα C), που κατατάσσουν την πέτρα σε κατηγορία, ώστε τελικά να οριστεί η αξία της σε αμερικάνικα δολάρια. Το βάρος σε καράτια βρίσκεται με μία μέτρηση, η οποία πραγματοποιείται με ειδικές ζυγαριές ακρίβειας εκατοστού, που φυσικά διαθέτουν τα κορυφαία γεμολογικά εργαστήρια του κόσμου.

Το κοσμηματοπωλείο Χαριτίδης συνεργάζεται με τα κορυφαία γεμολογικά ινστιτούτα στον κόσμο παρέχοντας πιστοποιημένες πέτρες σε προσιτές τιμές στα επίπεδα του διεθνούς ανταγωνισμού. Παράλληλα στο εργαστήριο χρυσοχοΐας μας ελέγχουμε με σύγχρονο φασματογράφο κάθε κόσμημα για να διασφαλίσουμε την ακρίβεια στα καράτια των κοσμημάτων μας.