Είναι γεγονός, πως από τα αρχαία ακόμα χρόνια, τα δαχτυλίδια θεωρούνται ως το σύμβολο της αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης δυο ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, στην αρχαία Ρώμη, τα δαχτυλίδια τα φορούσαν στον παράμεσο του αριστερού χεριού, καθώς πίστευαν πως σε εκείνο το δάχτυλο κατέληγε η φλέβα “Vena Amoris” (δηλαδή η «Φλέβα της αγάπης»), η οποία ξεκινούσε από την καρδιά. Αντίθετα, στη θρησκεία του Χριστιανισμού, τα δαχτυλίδια τα φορούσαν, και τα φοράνε μέχρι και σήμερα, στον παράμεσο του δεξιού χεριού, καθώς πιστεύουν πως τα τρία πρώτα δάχτυλα ανήκουν στην Αγία Τριάδα και το τέταρτο στον/στην σύζυγο. Εκτός όμως από το μονόπετρο, με το οποίο θα ζητήσετε από την αγαπημένη σας να μοιραστεί μαζί σας το υπόλοιπο της ζωής της και των βερών που θα επιλέξετε για να επισφραγίσετε την ένωσή σας ως αντρόγυνο, υπάρχει ακόμα ένα δαχτυλίδι που συμβολίζει την αιώνια αγάπη, το σειρέ δαχτυλίδι.

Σειρέ

Με τον όρο δαχτυλίδια σειρέ (wedding bands), αναφερόμαστε στα δαχτυλίδια τα οποία μοιάζουν με τις κλασικές βέρες, αλλά είναι διακοσμημένα με πολύτιμες ή ημιπολύτιμες πέτρες, είτε κατά μήκος ολόκληρου του σκελετού (ολόβερα δαχτυλίδια – eternity rings), είτε μόνο κατά μήκος του επάνω μέρους του σκελετού (μισόβερα δαχτυλίδια – half eternity rings). Θεωρούνται ιδιαίτερα πρακτικά, καθώς οι πέτρες τους δεν «προεξέχουν» και έτσι δεν σας δυσκολεύουν στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Όπως όμως και τα υπόλοιπα κοσμήματα, έτσι και τα σειρέ χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή.

Ολόβερο

Τα ολόβερα δαχτυλίδια, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά, καθώς λόγω του ότι είναι εξ’ ολοκλήρου διακοσμημένα με πέτρες, σας δίνουν τη δυνατότητα να έχετε ένα δαχτυλίδι που θα ξεχωρίζει, απογειώνοντας το καθημερινό σας στυλ. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, πως στα ολόβερα δαχτυλίδια δεν υπάρχει η δυνατότητα αναπροσαρμογής τους. Γι’ αυτό το λόγο, κατασκευάζονται εξ’ αρχής στο νούμερο του ατόμου που θα τα φορέσει. Οι πολύτιμες ή ημιπολύτιμες πέτρες του ολόβερου έχουν όλες το ίδιο μέγεθος, σε αντίθεση με τα μισόβερα δαχτυλίδια τα οποία ενδέχεται να περιλαμβάνουν πέτρες διαφόρων μεγεθών.

MY30453R_eternity-ring-olovero-wedding-bands
RP022.5.4_misovero-diamanti-half-eternity-ring-wedding-bands

Μισόβερο

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα μισόβερα δαχτυλίδια. Σε αυτά τα δαχτυλίδια το πλήθος των πετρών μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθός τους. Μπορούμε να έχουμε ένα μισόβερο δαχτυλίδι με 3 μεγάλες πολύτιμες ή ημιπολύτιμες πέτρες ή ένα μισόβερο με περισσότερες πέτρες μικρότερου μεγέθους. Ακόμη αξίζει να σημειωθεί πως συνήθως τα μισόβερα δαχτυλίδια θεωρούνται πιο οικονομικά σε σχέση με τα ολόβερα, χωρίς όμως αυτό να ισχύει πάντα. Η τιμή των σειρέ δαχτυλιδιών εξαρτάται από τον αριθμό και τα καράτια των πολύτιμων και των ημιπολύτιμων πετρών τους.

Δαχτυλίδια σειρέ με διαμάντια

Τα σειρέ δαχτυλίδια γενικότερα, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή από τον 18ο αιώνα και έπειτα. Ήταν διακοσμημένα με όλες τις πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες που ήταν διαθέσιμες εκείνη τη χρονική περίοδο, ενώ από τον 19ο αιώνα και μετά τα πιο περιζήτητα ήταν τα σειρέ δαχτυλίδια που ήταν διακοσμημένα με διαμάντια. Τα δαχτυλίδια σειρέ με διαμάντια, ακόμα και σήμερα, αποτελούν την πλέον κομψή και κλασική επιλογή, καθώς το διαμάντι είναι ο πιο γνωστός, ιδιαίτερος και εύκολα αναγνωρίσιμος πολύτιμος λίθος.

Μια παράμετρος που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας κατά την επιλογή ενός σειρέ δαχτυλιδιού με διαμάντι, είναι το είδος κοπής (cut) των διαμαντιών. Η πιο συνηθισμένη κοπή είναι η brilliant round (μπριγιάν), καθώς το συγκεκριμένο είδος κοπής αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φως που διαπερνά μέσα από τα διαμάντια. Ακόμη, εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα σειρέ δαχτυλίδια με διαμάντια σε κοπή baguette (δηλαδή σε σχήμα ορθογωνίου). Τα διαμάντια σε κοπή baguette έκαναν την εμφάνισή τους την δεκαετία του 1920. Ένα σειρέ δαχτυλίδι με διαμάντια σε κοπή baguette σας δίνει την δυνατότητα να συνδυάσετε ένα κλασικό σχέδιο ολόβερου ή μισόβερου, με μια πιο μοντέρνα πινελιά.

Δαχτυλίδια σειρέ με πολύτιμους & ημιπολίτιμους λίθους

Εκτός όμως από τα σειρέ με διαμάντια, εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα σειρέ με άλλες πολύτιμες πέτρες, όπως είναι το ζαφείρι και το ρουμπίνι, αλλά και με ημιπολύτιμες πέτρες όπως είναι ο μοργκανίτης και η άκουαμαρίνα. Τα συγκεκριμένα σειρέ λοιπόν, είτε είναι εξ’ ολοκλήρου διακοσμημένα με τις συγκεκριμένες πέτρες, είτε πολλές φορές τα συναντάμε και σε συνδυασμό με διαμάντια.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως εκτός από τα σειρέ των 18 καρατίων, μπορείτε να επιλέξετε και ένα σειρέ από χρυσό 14 καρατίων, διακοσμημένο με ζιρκόν. Αποτελούν πιο οικονομική επιλογή σε σχέση με τα κλασικά σειρέ των 18 καρατίων, ενώ εξακολουθούν να σας χαρίζουν λάμψη και στυλ.

SP23910PS_eternity-ring-olovero-wedding-bands
SP23910BS_eternity-ring-olovero-wedding-bands
SP23912GS_eternity-ring-olovero-wedding-bands

Πως να φορέσετε ένα σειρέ δαχτυλίδι

Συνήθως, τα σειρέ δαχτυλίδια, φοριούνται ανάμεσα στο μονόπετρο δαχτυλίδι και την βέρα μιας γυναίκας. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια και ακολουθώντας τις τελευταίες τάσεις της μόδας, αρκετές γυναίκες προτιμούν είτε να τα φοράνε σε κάποιο άλλο δάχτυλο, είτε ακόμα και να τα επιλέγουν ως την βέρα τους, αντικαθιστώντας με αυτό τον τρόπο την απλή κλασική βέρα. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να επιλέξετε ένα σειρέ δαχτυλίδι ως βέρα, θα πρέπει το σειρέ που θα επιλέξετε να ταιριάζει με το μονόπετρό σας, τόσο ως προς το χρώμα (λευκό, ροζ ή κίτρινο χρυσό) όσο και ως τις πολύτιμες ή ημιπολύτιμες πέτρες που διαθέτει.

Μπορείτε για παράδειγμα, να επιλέξετε ένα ολόβερο ή μισόβερο που θα έχει τα ίδια διαμάντια με το μονόπετρό σας, είτε ως προς την κοπή τους είτε ως προς τα καράτια τους. Ακόμη εάν το μονόπετρό σας είναι διακοσμημένο με άλλες πολύτιμες πέτρες όπως είναι το ζαφείρι και το ρουμπίνι, μπορείτε να επιλέξετε ένα σειρέ με τις συγκεκριμένες πέτρες για να ταιριάζει και χρωματικά. Ακόμη εάν το μονόπετρό σας είναι με ιδιαίτερο σχεδιασμό, που σημαίνει πως η κλασική βέρα μπορεί να μην εφαρμόζει τέλεια, μπορείτε να προχωρήσετε στην αγορά ενός σειρέ με σχηματισμό V, ενώ εάν το μονόπετρό σας είναι σε halo γραμμή, ένα ολόβερο δαχτυλίδι με διαμάντια αποτελεί την ιδανική επιλογή.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τα σειρέ δαχτυλίδια, θεωρούνται ως το ιδανικό δώρο για μια γυναίκα για κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής της, όπως είναι για παράδειγμα η γέννηση ενός παιδιού ή η πρώτη επέτειος του γάμου της με τον σύζυγό της, καθώς εκτός από την αιώνια αγάπη τα σειρέ δαχτυλίδια συμβολίζουν και τον κύκλο της ζωής. Η συγκεκριμένη τάση, ξεκίνησε από τις Σκανδιναβικές χώρες και κυρίως από την Σουηδία, αλλά σύντομα έγινε ευρέως γνωστή και σε πολλές άλλες χώρες.

Σε περίπτωση που το δώρο που προτίθεστε να της κάνετε αφορά μια από τις παραπάνω περιστάσεις, μπορείτε να λάβετε υπόψιν σας το γεγονός πως κάθε μήνας του ημερολογιακού έτους έχει και τον δικό του πολύτιμο λίθο (γενέθλιος λίθος / birthstone). Έτσι, εάν για παράδειγμα η σύντροφός σας φέρει στον κόσμο το παιδί σας κατά τον μήνα Απρίλιο, μπορείτε να της κάνετε δώρο ένα σειρέ δαχτυλίδι με διαμάντια, καθώς το διαμάντι θεωρείται ως γενέθλιος λίθος του Απριλίου.