Πολλές φορές δημιουργείται σύγχυση μεταξύ της πλατίνας και του λευκού χρυσού δίνοντας μας την εντύπωση ότι είναι το ίδιο μέταλλο. Είθισται ακόμα και στον καθημερινό λόγο να μπερδεύουμε τα λευκά κοσμήματα και να τα αναφέρουμε ως πλατίνα μόνο και μόνο γιατί έχουν λευκό χρώμα. Αισθητικά όντως είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά, ωστόσο πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά μέταλλα.

Πλατίνα ή Λευκόχρυσο

Τόσο η πλατίνα, όσο και ο λευκός χρυσός είναι πολύτιμα μέταλλα. Η βασική διαφορά τους είναι ότι η πλατίνα εξορύσσεται αυτούσια κάτω από την επιφάνεια της γης, ενώ ο λευκός χρυσός είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από την πρόσμειξη ενός πολύτιμου μετάλλου (χρυσού) με άλλα στοιχεία. Η διαφορετικότητα τους έγκειται στη σύνθεση, την πυκνότητα, τη σκληρότητα αλλά και σε πολλές ακόμα ιδιότητες.

Τι ακριβώς είναι η πλατίνα

Ξεκινώντας από την πλατίνα, αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η αντοχή. Είναι ένα από τα πιο σκληρά, πιο ανθεκτικά και πιο πυκνά μέταλλα. Αποτελεί την ιδανικότερη επιλογή για κατασκευή λευκών κοσμημάτων, αλλά λόγω του κόστους της και της δυσκολίας στην επεξεργασία δεδομένης της σκληρότητας της, τα κοσμήματα από πλατίνα είναι πολύ πιο ακριβά και πολύ πιο σπάνια στην ανεύρεση τους.

Στην πραγματικότητα, ένα κόσμημα που περιέχει 90% καθαρή πλατίνα ζυγίζει 60% περισσότερο από ένα αντίστοιχο κόσμημα παρόμοιου μεγέθους το οποίο θα ήταν κατασκευασμένο από χρυσό 14 καρατίων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα κοσμήματα από πλατίνα περιέχουν γενικά από 85% έως 95% καθαρή πλατίνα. Τα κοσμήματα με την ένδειξη «Platinum», «Pt» ή «Plat» περιέχουν τουλάχιστον 95% καθαρή πλατίνα. Η περιεκτικότητα της μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί με την ένδειξη 999 για 99,9% καθαρή πλατίνα, 950 για 95% κλπ. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τα κοσμήματα που περιέχουν λιγότερο από 50% καθαρή πλατίνα δεν μπορούν να επισημαίνονται με τη λέξη “Platinum” ή οποιαδήποτε άλλη συντομογραφία αυτής.

Βέρα γάμου από πλατίνα
Βέρες γάμου από πλατίνα
Βέρα γάμου από πλατίνα

Η ανθεκτικότητα της πλατίνας την καθιστά ιδανική για καθημερινή χρήση, καθώς διατηρεί πολύ μικρή απώλεια μετάλλου κατά τη διάρκεια της ζωής της. Γι αυτό το λόγο και στο κοσμηματοπωλείο μας προτείνουμε την επιλογή της πλατίνας σε βέρες εφόσον το ζευγάρι επιθυμεί να είναι λευκές, καθώς η αντοχή της στο πέρασμα του χρόνου θα είναι μεγαλύτερη και η φθορά της λόγω της καθημερινής χρήσης μικρότερη. Με την πάροδο του χρόνου, τα κοσμήματα από πλατίνα θα αναπτύξουν μια φυσική «πατίνα», η οποία μπορεί να επιστρέψει σε μια φωτεινή, λευκή λάμψη με ένα απλό γυάλισμα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πλατίνα εντοπίζεται κυρίως στην Αφρική, τη Ρωσία και τη Βόρεια Αμερική σε κοιτάσματα βάθους 3-4 μίλια κάτω από την επιφάνεια της γης. Η δημοτικότητα της στα κοσμήματα εκτινάχθηκε περίπου στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στο Χόλυγουντ. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε εκτεταμένη χρήση της από τον στρατό των ΗΠΑ και σε συνδυασμό με τα περιορισμένα αποθέματα της, οδήγησε σε απαγόρευση της χρήσης σε όλες τις μη στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των κοσμημάτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κενό στην αγορά και να δώσει προβάδισμα στη ζήτηση κοσμημάτων από λευκό χρυσό.

Τι είναι ο λευκός χρυσος

Ο λευκός χρυσός, όπως αναφέραμε και πιο πάνω αποτελεί εξίσου πολύτιμο μέταλλο με τη διαφορά ότι προκύπτει ως αποτέλεσμα της πρόσμειξης κίτρινου χρυσού με άλλα μέταλλα όπως είναι το ασήμι (Ag), το παλλάδιο (Pd), ο χαλκός (Cu), το νικέλιο (Ni) κλπ., με σκοπό να επηρεάσει το χρώμα του. Ο χρυσός ως πολύτιμο μέταλλο είναι μαλακό και αυτό το καθιστά πιο ευαίσθητο στη φθορά. Ωστόσο η επίστρωση πλατίνας ή ροδίου στα λευκόχρυσα κοσμήματα αποτρέπει έως ένα βαθμό τον αποχρωματισμό και τις τυχόν γρατζουνιές από την καθημερινή χρήση.

Στα λευκόχρυσα κοσμήματα η περιεκτικότητα του χρυσού μετάλλου ακολουθεί τα ίδια ποσοστά όπως τα γνωρίζουμε. Δηλαδή ένα κόσμημα 9 καρατίων (ένδειξη 375) περιέχει 37,5% χρυσό και το υπόλοιπο ποσοστό είναι άλλα κράματα μετάλλων, ένα 14 καρατίων (ένδειξη 585) αντίστοιχα περιέχει 58,5% χρυσό, ενώ ένα κόσμημα 18 καρατίων (ένδειξη 750) περιέχει 75% χρυσό.

Οι διαφορές τους

Συμπερασματικά, μπορεί τα δύο μέταλλα μεταξύ τους να έχουν αρκετά παρόμοια χαρακτηριστικά όπως είναι η πολυτιμότητα και η τέλεια αισθητική που χαρίζουν σε κάθε κόσμημα αναδεικνύοντας μοναδικά τον εκαστοτε πολυτιμο λιθο. Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές άλλες παράμετροι οι οποίες τα διαφοροποιούν και δεν εντοπίζονται απλώς από την όψη του κοσμήματος.

Η τιμή και το βάρος είναι χαρακτηριστικές διαφορές μεταξύ των δύο πολύτιμων μετάλλων. Τα κοσμήματα από πλατίνα είναι αρκετά πιο ακριβά σε σχέση με τα λευκόχρυσα, όπως επίσης και πολύ πιο βαριά, πράγμα που μπορούμε εύκολα παρατηρήσουμε αν συγκρίνουμε δύο πανομοιότυπα κοσμήματα.

Τι να επιλέξετε

Σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει αντικειμενική απάντηση. Τα δύο μέταλλα είναι εξίσου πολύτιμα. Στην περίπτωση της πλατίνας είναι δύσκολη η κατασκευή και η τροποποίηση περίτεχνων κοσμημάτων λόγω της σκληρότητας της, ενώ αντίθετα ο λευκόχρυσος «δένει» τους πιο ιδιαίτερους πολύτιμους λίθους και μη. Παρ’ όλα αυτά η φροντίδα των κοσμημάτων και στις δύο περιπτώσεις είναι η ίδια. Σίγουρα όμως, βασικά κριτήριο για την επιλογή αποτελεί και το κόστος, όπου στην περίπτωση της πλατίνας υπερβαίνει κατά πολύ το χρυσό.